Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

Enklare tillgång till offentlig data med Azure

$
0
0



Med webbplatsen och tjänsten OffentligaData.se har Microsofts partnerföretag Modul1 skapat en plattform där myndigheter och kommuner enkelt kan lägga ut information för att offentliggöra publik data av olika slag. Samma information kan sedan användas av utvecklare och entreprenörer för att införliva informationen i olika applikationer och lösningar. Hela projektet har varit möjligt tack vare Microsofts molnplattform Windows Azure.

En applikation som visar brottsstatistiken där du befinner dig, eller en tjänst som överskådligt visar personfördelningen i Sveriges Riksdag. Det är några av tjänsterna som är möjliga att skapa med Offentliga Data som källa. Webbsidan OffentligaData.se har sin grund i att PSI-lagen tillkom sommaren 2010. Lagen har som syfte att underlätta för privatpersoner och företag att få tillgång till publik information hos myndigheter och kommuner.

En viktig aspekt för nya spelare som vill skapa en affärsverksamhet kring informationen som släppts fri, är att det finns möjligheter att ta betalt på ett enkelt sätt. Modul1 tittade på olika lösningar för att hitta alla relevanta beståndsdelar kring offentliggörande, plattform och betalning. Microsofts Azure-plattform löste samtliga av dessa delar. Myndigheterna får nu möjligheten att på ett mycket kostnadseffektivt sätt flytta ut den information som ska vara tillgänglig till allmänheten och därmed kan de fokusera tid och resurser på kvaliteten i informationen istället.

 


Microsoft och HP levererar moln på burk till Sveriges företag

$
0
0

Microsoft och HP fördjupar sitt samarbete inom infrastruktur och beslutstöd med att erbjuda ett antal nyckelfärdiga system. HP står för hårdvara och tjänster, Microsoft står för mjukvaran. Det kommer att finns ett antal olika versioner med SQL Server för datalager upp till 500 TB samt en version för komplett beslutstöd som även innehåller SharePoint.

Läs hela pressmeddelandet och vad samarbetet betyder. Computer Sweden har skrivit "Färdigkonfigurerade dunderburkar för 14 miljoner".

Frågor? Kontakta vår produktchef Marcus Gullberg

 

Andra kvartalet presenteras på torsdag

$
0
0

På torsdag den 27 januari presenterar vi resultatet för det andra kvartalet av vårt brutna räkenskapsår. En utförlig rapport publiceras på vår globala webbplats klockan 23:30 (svensk tid) och strax efteråt sänder vi videokonferensen där resultatet diskuteras. Rapporten kan även laddas ner från vårt globala virtuella Pressrum efter konferensen.

Läs om resultatet för årets första kvartal här.

13 studentambassadörer från 7 olika universitet

$
0
0

Microsoft och HP påbörjade i höstas sin jakt på studenter som ville bli studentambassadörer, Student Brand Managers. Denna vecka var 13 utvalda studenter, från 7 högskolor från norr till söder, på plats i Stockholm för en utbildning i två dagar.



Studentambassadörerna blir representanter för Microsoft och HP på sitt universitet eller sin högskola och kommer bland annat att driva lokala studentevenemang. Som studentambassadör får man en speciell inblick i hur det är att jobba på Microsoft eller HP vilket också innebär en möjlighet att bygga upp nätverk som kan komma till nytta när de sedan ska ut i arbetslivet.

Studenter är viktiga för oss på Microsoft, dels som potentiell arbetsplats och dels för att vi vill veta hur studenter använder våra produkter idag  samt hur de vill att framtidens teknik ska fungera. Våra studentambassadörer kommer från Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Umeå universitet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola

Metro Teknik, HP och Teknikfreak har skrivit.

Dynamics ett bra val även för större företag

$
0
0

Hallå där Johan Letzén, produktmarknadschef för Microsoft Dynamics ERP. Computer Sweden skrev nyligen en artikel om hur vi jobbar med it internt här på Microsoft. Där framkom bland annat att Microsoft fortfarande kör SAP som global ERP-lösning och Computer Sweden frågar sig varför inte Microsofts egna affärssystem Dynamics duger för internt bruk? Vi mötte Johan Letzén från Microsoft Business Solutions i Sverige för att be honom svara på några frågor.

Hur är det egentligen, fungerar Microsoft Dynamics även för större företag eller är det bara för små- och medelstora?
Våra produkter passar små och medelstora företag och används ofta på stora företags olika enskilda divisioner. De flesta stora företag har inte ett utan flera system för olika områden och ändamål. Tittar man på en systemkarta för ett stort företag är denna ofta mycket komplex.

Computer Sweden skriver ju att Microsoft själv inte kan släppa SAP och köra sina egna Dynamics-system. Varför är det så?
Det stämmer kanske idag men tar vi ett närliggande exempel så har Microsoft kört Siebel som CRM-system under många år. Nu fasas Siebel ut och ersätts av Microsoft Dynamics CRM. Även på ERP-sidan använder vi våra egna system för flera olika scenarion. I detta fall Microsoft Dynamics AX som används tillsammans med SAP som ligger i botten. Microsoft IT satsar med andra ord hårt på Dynamics framöver.             

Kan du berätta om vilka Dynamics-system som används internt på Microsoft idag?
Microsoft har ett flertal interna Microsoft Dynamics AX och Microsoft Dynamics CRM-lösningar.

Vad händer med Dynamics framöver avseende funktionalitet och skalbarhet för riktigt stora företag?
Jag kommer precis från en konferens som handlade om nästa version av en av våra produkter, Microsoft Dynamics AX 2012, som var mycket spännande. Vi höjer där ribban rejält både vad gällande prestanda och funktionalitet som större företag efterfrågar.

Finns de några riktig stora företag som kör Dynamics i Sverige idag?
Vi har flera stora kunder som till exempel Gunnebo, Lindab, BE Group, PEAB, Swedish Match, OKQ8 och Apoteket.

Vart ska man gå om man vill ha mer information om det här?
Mer information finns på vår svenska produktwebbplats eller Dynamics globala produktwebbplats. Dessutom finns ett globalt virtuellt pressrum med mer information om Dynamics.

Framgångar med Kinect, Windows 7 och Office 2010 gav rekordresultat

$
0
0

Igår rapporterade Microsoft återigen en mycket stark kvartalsrapport. Omsättningen för det första kvartalet av det brutna räkenskapsåret landade på 19,95 miljarder dollar, en ökning med 5 % jämfört med samma period förra året, och nettovinsten landade på 6,63 miljarder dollar - eller 77 cent per aktie. Resultatet för samma period under föregående verksamhetsår inkluderade dock även intäkterna från de förbeställningar som skedde av Windows 7 innan lanseringen i oktober 2009, justeras resultatet så att man bortser från dessa så levererades en omsättningstillväxt på 15 % räknat på omsättningen, och 28% räknat på nettovinst per aktie.

Framförallt är det framgångarna med Kinect och Xbox 360 samt en fortsatt hög efterfrågan på Office 2010 och Windows 7 som drivit upp resultatet. 8 miljoner exemplar av Kinect såldes under de 60 första dagarna efter lanseringen i november 2010 och Office 2010 är historiskt sett den snabbast säljande versionen av Office, med 50 % högre licensförsäljning jämfört med Office 2007 under motsvarande period efter lansering.

Läs mer i vårt globala pressmeddelande, ta del av hela rapporten eller se webbsändningen där resultatet diskuterades. 

Här i Sverige har SvD, IDG, Computer Sweden, E24, Dagens Industri, Realtid, Euroinvestor, MacWorld och Corren.se skrivit om resultatet.

Världens populäraste 25-åring

$
0
0

I slutet av förra veckan kom Microsoft med en stark kvartalsrapport och en av drivkrafterna bakom resultatet var försäljningen av Office 2010.  Ett av de populäraste programmen i sviten är Excel som nu firar 25 år på marknaden.

Microsoft Excel är världens mest använda kalkylprogram med omkring 750 miljoner användare. Företag och privatpersoner fattar dagligen beslut baserat på siffror och uppställningar som analyseras och beräknas i Excel.

På Microsoft Sveriges Facebooksida har vi lagt en egen flik för Excel 25 år. Här ligger bland annat spelet Exceltris som tar dig med på en resa genom Excels utveckling. Spelet börjar i 1988 års gränssnitt och i takt med att du tar poäng avancerar du till senare versioner och till slut når du Excel 2010. 

Microsoft har under Excels 25 år fortsatt att kontinuerligt utveckla och förbättra programmet baserat på användarnas feedback, vilket varit en bidragande faktor till framgångarna. Den senaste versionen av Excel är från förra året och är en del av Microsoft Office 2010, som även finns på mobilen och som webbversion via Office Web Apps.

Inom en nära framtid kommer Excel och Office även att bli en del av Microsofts nya molnerbjudande kring produktivitet, Office 365. Vad som händer därefter kan kanske skymtas i den vision som produktteamet tagit fram i videoform, här ges även en tillbakablick på de senaste 25 åren som tyder på att mycket kommer att hända.

Läs mer här på Nyhetsbloggen. Se gärna även filmerna om Excels historia här och här eller läs om jubiléet på The Microsoft Office Blog. Vi bjuder också på ett axplock med bilder från Excels historia. 
Feber har skrivit.

Naturliga användargränssnitt mot helt nya användningsområden

$
0
0

De senaste åren har teknikutvecklingen gått mot att teknik ska vara naturlig att använda. Det är något som vi på Microsoft arbetat med i många år. Kinect för Xbox 360 är ett exempel där naturligt användargränssnitt används. Tekniken i Kinect kan till exempel känna igen din röst, dina personliga rörelser och ditt ansikte. Microsofts vision är att tekniken i framtiden ska vara helt osynlig, där vi ska kunna interagera med teknik på samma sätt som vi interagerar med andra människor.

Idag ser vi den här typen av naturlig teknik framför allt inom spel och underhållning, men det finns stor potential för användning inom hälso- och sjukvård samt utbildningsområdet. Vid World Economic Forum i Davos lyfte vi fram just detta - hur naturliga användargränssnitt kan användas för att höja människors livskvalitet och stimulera den ekonomiska tillväxten. Det finns idag en rad forskningsprojekt som arbetar med just denna utveckling.

Ett exempel är ett projekt vid University of Washington som integrerar känsel med robotkirurgi så att kirurger direkt ska kunna känna vilka områden som inte ska skäras i. Vid Harvard har forskare använt tekniken i vårt Surfacebord för att utveckla spel och aktiviteter som fungerar som rörelseterapi för barn med cerebral pares - där flexibiliteten hos Surface innebär att spelen kan anpassas helt efter det enskilda barnets behov.

(Please visit the site to view this media)
Ett tredje exempel är utvecklingen av en datorbaserad sjuksköterska som i framtiden inte bara ska kunna hantera grundläggande medicinska problem utan även mer avancerade medicinska problem till områden i tredje världen som idag inte har ordentlig tillgång till sjukvård - allt med hjälpen av naturliga användargränssnitt.


SAP i duett med Microsoft

$
0
0

SAP och Microsoft lanserar gemensamt Duet Enterprise som är en lösning som integrerar SAP-applikationer med Microsoft SharePoint 2010 och Microsoft Office. Användare får nu en mer enhetlig upplevelse samt enklare tillgång till funktionalitet och data från SAP. Lanseringen av Duet Enterprise är en del av samarbetsprogrammet SAP-Microsoft Unite Partner Connection Program som är framtaget för att hjälpa kunder att utvinna mer värde ur sina investeringar i SAP och Microsoft, samt för partner att utöka sin portfölj och dessutom möjlighet att nå fler kunder.

Kurt del Bene som är chef över Microsoft Office Division och SAP:s styrelseledamot Vishal Sikka inledde igår lanseringsevenemanget Duet Enterprise Launch Summit. Kunder och partner har efterfrågat en större integration mellan de två företagen och Duet Enterprise och samarbetsprogrammet är ett resultat av detta. Läs gärna mer på Microsoft globala pressrum eller se en film eller en demo om samarbetet.

Windows Azure firar 1 år

$
0
0

Den här veckan firar Windows Azure ett år. Under året som gått har kunder i 41 länder börjat använda lösningen som möjliggör en enklare och effektivare resa till molnet. I USA har exempelvis T-Mobile och Xerox valt Windows Azure som sin lösning. Främst eftersom de snabbt kunnat anpassa sitt behov med en innovativ och kostnadseffektiv lösning som är pålitlig. I Sverige har till exempel Volvo Cars, Mindmacer och Mamut valt Windows Azure.

Vi passade också på att ställa några frågor till Marcus Gullberg, produktmarknadschef för Windows Azure på Microsoft.

Thomas: Hej Marcus. Windows Azure fyller år. Vad ska man säga? Grattis!

Marcus Gullberg: Mycket bra tack.

T: Hur ska du fira det?

M: I dag har jag firat med en av våra partner som gick i skarp drift med en verkligt affärskritiskt system med flera banker som kunder.

T: Hur mår ettåringen?

M: Växer och mer än dubblar sin vikt på kort tid precis som en bebis ska. Det har tillkommit en rad nya funktioner och kunder.

T: Vilka svenska kunder har valt Azure och hur har det gått?

M: Vi ser allt från storföretag som Volvo till små innovativa bolag. Små bolag med nya produkter har varit snabbast men även många it-avdelningar på större företag utför nu tester på Azure.

T: Hur ser 2011 ut, något spännande på gång?

M: Det är extra roligt att se att många av våra viktigaste partner har byggt upp både teknikkunnande och en säljkanal och att affärerna nu börjar komma in på allvar.

Läs mer om firandet och hur året varit i vårt globala pressrum.

Vem blir årets it-tjej 2011?

$
0
0

Det drar ihop sig - den 20 februari är sista anmälningsdagen till "Årets it-tjej 2011". Vi söker nu med ljus och lykta efter en tjej som har ett extra stort intresse och engagemang för it, som genom it har kunnat göra skillnad i vardagen och som kan visa upp goda studieresultat. Ansökan är öppen för alla kvinnliga studenter som läser data-, it- och medierelaterade ämnen.

Årets it-tjej får bland annat ett resestipendium till en teknikmässa i Europa för att där bredda sitt kontaktnät och fördjupa sina teknikkunskaper. Hon blir också inbjuden till olika evenemang tillsammans med oss här på Microsoft under året.

 För att söka själv eller nominera någon, fyll i detta formulär

Utmärkelsen Årets it-tjej är instiftad för att uppmuntra fler unga tjejer att söka sig till den traditionellt sett mansdominerade it-branschen och priset delas ut av Microsoft i samarbete med Universum. Två tjejer som tidigare fått denna utmärkelse, Anne-Marie Liljekvist (2010) och Helena Mischel (2008), arbetar idag på Microsoft.

Molntjänster ökar säkerheten

$
0
0

I dagarna publicerade Svenska Dagbladet en artikel med rubriken Myndighet slår larm om it-läckor som kritiserade säkerheten i molnet. I artikeln uttalade sig säkerhetsskyddschefen vid Fortifikationsverket, Henrik Thernlund, om att företag är så måna om att komma igång med molntjänster och minska sina kostnader att de inte tar reda på var deras information tar vägen och om att den lagras säkert. Thernlund menar att det finns utländska stater och företag som erbjuder molntjänster i syfte att komma över information att utnyttja i kommersiella syften.

I en debattartikel på Svenska Dagbladets hemsida bemöter vår teknikchef Daniel Akenine tillsammans med Predrag Mitrovic, inititivtagare till Cloud Sweden, och Anders Kingstedt, ordförande för SIS molnetgrupp TK542 uttalandet. Läs hela artikeln här

Microsoft Dynamics AX 2012 inom räckhåll

$
0
0

Under Microsoft Dynamics AX Technical Conference 2011 premiärvisades Microsoft Dynamics AX 2012 som tidigare gått under kodnamnet Dynamics AX "6".

I den nya versionen är arkitekturen förbättrad avsevärt, vilket bidrar till att utvecklare kan få fram lösningar på marknaden både snabbare och till ett lägre pris samt att det kräver mindre kodning och enklare underhåll.
Dynamics AX 2012 har en inbyggd kompabilitet med bland annat Microsoft Application Platform, Microsoft Office 2010 och SharePoint 2010 vilket gör att utvecklare behöver lägga ner mindre tid på integrationsarbete.
Microsoft Dynamics AX 2012 har lösningar för fem branschområden och 38 länder vilket gör att de enkelt kan utökas och utvecklas för nya vertikaler och marknader.

Microsoft Dynamics AX 2012 lanseras under hösten år 2011. Mer information om Microsoft Dynamics AX finns på svenska produktwebben liksom det globala pressrummet för Microsoft Dynamics.

Surfa säkert idag

$
0
0

Idag uppmärksammar vi att Safer Internet Day arrangeras i 65 länder runt om i världen. Syftet bakom Safer Internet Day är att främja säkrare användning av internet, framför allt bland barn och ungdomar. I år ligger särskilt fokus på att internet har blivit en naturlig del av ungas liv och att vad vi delar med oss av samt vem vi delar det med kan få effekter i vardagen.

I Sverige drivs kampanjen av organisationen Surfa Lugnt som arbetar för att internet ska vara en trygg plats för barn och unga. Microsoft har varit med och stöttat organisationen sedan den etablerades 2005. Surfa Lugnt tror inte på skrämselpropaganda när det gäller unga och internet, utan menar att det viktigaste är att vuxna i barns närhet har kunskap om ungas vardag på nätet.

Här finns handfasta råd om hur du som vuxen kan hjälpa dina barn att surfa säkert. Surfa Lugnt finns även på Facebook.

Nobia, Talentia och Stretch väljer Microsofts moln

$
0
0

Försäljningen av molntjänster har tagit fart och på Microsoft sluts ett par affärer dagligen där molntjänster är involverade.  Nobia, Talentia och Stretch är tre exempel på företag som beslutat att ansluta till Microsofts molntjänster via våra partner QSI och IT-Hantverkarna.



Nobiakoncernen säljer och tillverkar kök i ett flertal europeiska länder. Myresjökök, Marbodal och HTH är några av företagets cirka 20 varumärken. Försäljningen sker huvudsakligen genom specialiserade köksbutiker som drivs i egen regi eller genom franchisebutiker samt som huvudleverantör till flera stora byggbolag i Norden (tex NCC och Skanska).

I och med att flera projekt på företaget spänner över ett antal varumärken,  orter och länder har resorna på företaget varit ett problem både ur ett tids- och kostnadsperspektiv. Myresjökök har därför infört Microsoft Office Live Meeting som inkluderar inbyggd videokonferensfunktion, skrivbordsdelning och samarbetsfunktioner för att kunna hålla bra och effektiva realtidsmöten på distans. Projektet har drivits av HR- och IT-avdelningarna tillsammans.

Microsoft Office Live Meeting har skapat möjlighet att på ett helt annat sätt än tidigare sätta upp snabba arbetsmöten vilket också har förkortat beslutsprocessen avsevärt. Live Meeting-tjänsten håller också på att utvärderas inom andra områden av företaget. Till exempel tittar Myresjökök på att använda tjänsten för att utbilda och ge support till sina respektive återförsäljare. Lokal leverantör av Microsofts moln till Nobia är QSi Sweden.

Konsultföretaget Stretch arbetar med affärssystem  och IT-lösningar och har med sina 120 anställda kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Stretch upplevde problem med att inte Officemiljön kontra utvecklings- och testmiljön var renodlade och separerade. Officemiljön påverkade utvecklingsmiljön med nertid och vice versa. Genom Microsofts molntjänst BPOS (Microsoft Business Online Suite) togs ett tydligt steg till att renodla miljöerna vilket gjorde att de båda blev mer stabila och tillgängliga. Företagets dolda IT-kostnader försvann samt att tiden för administrationen av Microsoft Exchange minskade. Lokal leverantör av tjänsterna är IT-Hantverkarna.

Talentia rekryterar chefer och specialister till svenska och internationella företag. När de växte ur sitt  gamla IT-system var Microsoft Business Online Suite (BPOS) den bästa lösningen för företaget. Dels på grund av fördelarna för en organisation där medarbetarna arbetar från olika ställen och reser mycket, samt att de såg till enkelheten, tillförlitligheten och lösningarna gav mest värde för pengarna. Lokal leverantör är IT-Hantverkarna.

 


Windows 7 SP1 snart klart för nedladdning

Lanseringen av Internet Explorer 9 närmar sig

TechDays 2011 närmar sig med stormsteg - Du har väl anmält dig?

$
0
0

Den 29-30 mars återvänder Microsoft till Örebro för att arrangera den tredje upplagan av teknikkonferensen TechDays. Konferensen är ett av Microsofts viktigaste evenemang och årets tema går under namnet "The Cloud Story".

Ett spännande program tar form och i skrivande stund har 70 av 90 sessioner publicerats där välkända namn som Don Syme, Brian Komar, Dominick Baier och Mitch Lacey återfinns. Var säker på din plats och boka nu. För du vill väl inte missa årets keynote med Tim O'Brien och Klas Hallberg?

Efter en spännande dag bjuder vi på kvällsunderhållning av hög internationell klass med Petter och September. Båda högaktuella med skivsläpp och medverkan i "Så mycket bättre".

Som uppladdning inför TechDays 2011 kan du följa diskussionen på Twitter (använd #td2011), göra vårt Geek Quiz och anmäla dig själv eller någon du känner till Geek Award eller varför inte Microsoft Award?

Titta även på våra kortfilmer där våra kollegor Richard Lind, Liselotte Isacsson och Danwei Tran Luciani förklarar varför du ska komma till TechDays i Örebro.

 

Get Microsoft Silverlight Get Microsoft Silverlight Get Microsoft Silverlight

Microsoft och Nokia i partnerskap

$
0
0

Igår meddelades att Microsoft och Nokia inleder ett samarbete vilket innebär att Nokia i fortsättningen kommer att kunna erbjuda Windows Phone till sina kunder.

Se presskonferensen och läs mer i det globala pressmeddelandet, i vårt pressrum för Windows Phone samt i ett öppet brev från Stephen Elop (CEO Nokia) och Steve Ballmer (CEO Microsoft).

Peter Wissingers mobilblogg, Nokia, Svd, DN, Nyhetskanalen, NyTeknik, DI, Veckans Affärer, IDG, Mobil, Internet News och Zdnet har skrivit.

Windows Phone 7 på svenska andra halvåret 2011

$
0
0

Idag vid Mobile World Congress (MWC) i Barcelona berättade Steve Ballmer att vi under senare halvan av detta år får fullt språkstöd till Windows Phone för alla de nordiska språken - svenska, norska, danska och finska.

Några övriga nyheter kring Windows Phone  är kommande uppdateringar för bland annat Twitter och möjlighet att synka Office-dokument mot Skydrive direkt i mobilen. Samarbetet mellan Nokia och Microsoft är också ett av dagens stora samtalsämnen på mässan.

Läs mer om detta och övriga nyheter från MWC på Peter Wissingers mobilblogg.

Viewing all 861 articles
Browse latest View live