Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

God Jul och Gott Nytt År!

$
0
0

Julen står för dörren och jag vill passa på att tacka er alla som följt och läst Nyhetsbloggen under året.
Vi har haft ett intensivt år, med många viktiga händelser.
MP900446888
Mina egna personliga höjdpunkter är framförallt Steve Ballmers besök i Sverige den 4 oktober samt årets stora produktlanseringar, till exempel Office 2010, Microsoft Lync och Kinect. Den senare kommer definitivt att gå varm hemma hos oss i jul med bland annat det här nya Kinect-spelet under granen.
 
Jag är också otroligt stolt över att vi lyckades knipa åt oss ett pris för vårt arbete med sociala medier i tävlingen Spinn. Jag hoppas du vill vara med på vår fortsatta resa i det ständigt föränderliga sociala medielandskapet.

Det kommer att bli lite färre uppdateringar av bloggen under mellandagarna, men i början på januari tar det fart igen då vi kommer att rapportera direkt från CES i Las Vegas.

Tills dess önskar vi alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


Vad blir hetast på CES?

$
0
0

Det är snart dags för årets händelse för alla som älskar konsumentteknik: Consumer Electronics Show. Mellan den 6-9 januari kommer tusentals besökare och utställare att kolla in det senaste. Microsoft Sverige kommer självklart att vara där.

Vi tänkte skriva en postning runt vad vi förväntar oss se under de intensiva dagarna. När det gäller våra egna lanseringar så får ni ge er till tåls – men vi kan lova att det blir intressanta saker som Microsoft har att visa upp:

Niclas – ”Jag förväntar mig att det släpps en mängd tablets/surfplattor. Det finns en rejäl ryktesflora runt tablets och vi har ännu inte sett början på surfplattornas utveckling. Olika storlekar för olika målgrupper och olika situationer blir verklighet. Jag tror att en sån som Kno kommer att få efterföljare. Självklart kommer vi att hålla koll, känna och klämma på så många vi kommer åt.

3D-tekniker lär vi se. Jag gissar att det kommer att lanseras fler hårdvaror där 3D-glasögon inte längre är nödvändiga. Toshiba har redan visat vägen och spelvärlden kan knappast vara så långt efter utan säkert kommer flera spel som utnyttjar 3D-teknik att visas på mässan. Drömmen är ju att få testa för att se hur det känns. Men vi kommer antagligen få fajtas med resten av de 140000 besökarna.

Inbäddade system blir mer och mer vanligt och det finns ingen hejd på i vilka prylar man skulle kunna addera ett operativsystem och en internetanslutning för att kunna styra exempelvis sin diskmaskin eller kolla kylskåpets status av mjölk – eller bli tillsagd att sätta igång motorvärmaren. Smarta maskiner får ett helt nytt värde när hushållselektroniken blir uppkopplad. Vi kommer att självklart att hålla speciellt utkik efter de udda prylarna i det här segmentet.

I den mer avancerade skolan så kommer åtminstone jag hålla utkik efter augmented reality-teknik, framförallt när det gäller nya användningsområden i bilen. Sen hoppas jag på konsumentinriktade 3D-skrivare även om det dröjer ett tag innan vi vanliga dödliga kommer skriva ut julkorten i tre dimensioner.

Generellt tror jag också på mer design, mer accessoarer till datorer, mobiltelefoner och tablets som i sig själva är smarta och adderar funktionalitet. Kanske får vi se högtalare som själva ställer in ljudet utifrån omgivningen, eller kameror som redigerar bilderna smart och enkelt kan ladda upp dem automatiskt så fort en uppkoppling fiunns tillgänglig. ”

Christofer –  ”Utifrån Microsoft-perspektiv så är definitivt höjdpunkten på CES Steve Ballmers inledningstal som äger rum på kvällen den 5 januari. Dagen innan mässans officiella öppnande. Det här är tredje gången som Steve är på CES. Han efterträdde Bill Gates som inledningstalare för första gången 2009. Dessa tal brukar vara god underhållning och ofta kryddat med en hel del spännande nyheter. Se inledningstalet live här.

När det gäller branschnyheter förväntar jag mig få se massvis med ännu större och ännu tunnare TV-apparater med ännu bättre bild. Jag tror att 3D liksom förra året kommer vara superstort, och alla leverantörer kommer slåss om att få snacka tablet-datorer, slates och paddor. Inte minst på tillbehörssidan tror jag tablet-datorernas framfart kommar att bli extremt synlig. För några år sedan hände samma sak på tillbehörssidan kring smartphones. Överallt syntes laddare, fodral och tillbehörsgadgets i alla dess former.

Men bortsett från de uppenbara trenderna så är det några lite mer nichade områden som jag är särskilt intresserad av att följa.

Först och främst kommer jag att besöka temahallen för gaming. Temaområdet ska enligt uppgift i år vara större ån någonsin på CES. Där kan man förutom mer etablerade leverantörer hitta mindre företag som brukar visa upp en del spännande ny teknik på spelsidan. Inte minst när det gäller spelkontrollers och tillbehör så kan man hitta en del mer eller mindre lyckade innovationer. I kölvattnet av Xbox 360 Kinect mfl rörelsestyrda produkter tror jag att naturliga användargränssnitt och 3D kommer bli stort i år inom gaming.

Sedan kommer även CES robottema att locka. Trots att robotar aldrig lyckas få någon direkt framgång på massmarknaden, annat än i gadgetaffärer, så lär denna del av mässan vara ett mecka för den teknikintresserade. I robotzonen ska bland annat företaget som har mässans coolaste namn ställa ut - Cyberdyne Inc. Och där visar de sin produkt ”Robot Suit HAL”. Det här känns redan nu som en god kandidat till årets största ”vill ha produkt”.

Kolla gärna in denna video från Network World som ger en preview av mässan.

Vad tror du kommer att vara I fokus på CES och vad blir de hetaste trenderna inför 2011? Kommentera gärna detta inlägg eller var med och diskutera på twitter under hashtag #mssweces.

M3 har för övrigt gjort en önskelista.

Inför onsdagen och Ballmers keynote

$
0
0

WSJ Journalist gör påannonseringCES är en gigantisk mässa. I år räknar man med att närmare 140000 personer kommer att besöka mässan. Förra året använde man 1,4 miljoner kvadratmeter utställningsyta där nästan 40 000 utställare från otaliga företag lanserade 20000 produkter och tjänster. Nästan 300 sessioner hålls av i år och närmare 4500 journalister och andra inom media är där. Andelen bloggare från förra årets 577 lär öka i år.

Vi är två av bloggarna som besöker CES. Vårt arbete ska du självklart hålla koll på vår CES-portal som kommer att innehålla bilder, våra videos och bloggposterna men också realtids-rapporterna via Twitter. Och på Twitter – följ oss på hashtaggen #mssweces.

Förutom det så har också Microsoft ett antal dedikerade bloggare som du kan följa på Facebooksidan och Steve Ballmers Keynote kan du följa live via Facebook eller på pressportalen. Vi kommer självklart vara på keynoten och även visa mer vad som händer både runt Microsoft men också i övriga konsumentsegmentet. Vi kommer så snart som möjligt rapportera från såväl presskonferens som keynote.

Ett smakprov på CES

$
0
0

CES inleddes under tisdagen med att press och bloggare under några timmar fick möjlighet att förhandstitta på en del av de lanseringar som kommer under CES: CES Unveiled. Det var fullt med folk inne på Venetian. CES Unveiled är en relativt liten del av det stora CES och få av de stora företagen deltar.

Några tidiga tendenser från Unveiled:

  • Bilen kommer vara en del i fokus. Bilstereoapparaten och GPSen ser ut att smälta samman och antingen bli en ny sorts bil”dator” som har ett eget operativsystem – exempelvis visades Parrot Asteroid, eller att det kopplas ihop med en smartphone och utnyttjar såväl musik, bild och GPS i själva telefonen. Oxygen Audio visade sin lösning. Men också tjänster där du med din mobiltelefon eller i webbläsaren kan såväl hålla koll på var bilen är, och stöldanmäla den, låsa den, starta den och få en genomgång av olja, bensin och liknande.
  • Medtagbar laddning för telefon, dator och läsplatta. Minst tre olika system för att kunna ta med sig extra batteritid visades: ett antal mer ordinära och mest intressant är nPower Peg som förvandlar användarens rörelse energi till batteritid.

DSCN0100
NPower Peg-laddaren som utnyttjar rörelseenergi.

  • 3D i TV i år igen. Det fanns hur många glasögon som helst att använda för att titta på olika tv-apparater. Ett antal exempel på mer innovativa användningsområden lyste med sin frånvaro. Vi undrar fortfarande när vi kommer se de första 3D-produkterna som inte kräver obekväma glasögon.
  • Tablets visades än så länge bara av Lenovo. De visade (i år igen) sin U1 Hybrid som är en dator med läsplatta där skärmen är själva plattan. Själva plattan  använder sig av ett modifierat Android-operativsystem men när den kopplas till datorn använder du Windows 7. Lenovo visade också en prototyp på en Windows 7-baseratd tablet – för tillfället utan namn. Den tilldrog sig stort intresse. Det ryktas om att Lenovo kommer att lansera ett antal läsplattor till.

    DSCN0091
    Lenovos tablet-prototyp med Windows 7.
  • Vi såg några nischade tablets: dels en tablet skapade för arbetsplatser: väl skyddad och konfigurerbar för speciella yrken. Dels en för äldre som innehöll en sorts blandning av övervakningsfunktion, digital hjälpreda och social interaktion.
  • Hörlurar, högtalare för att koppla till sin smartphone eller mp3-spelare: det finns hur många som helst. Roligast är ändå House of Marley som är ett företag där ättlingar till Bob Marley är med i verksamheten. Snygga och jordnära gadgets i en mängd utföranden lanseras av företaget.

DSCN0095
Rohan Marley intervjuas om House of Marley.

Ett litet smakprov har vi fått. Det vi saknade var ny intressant hårdvara mobilt, fler tablets och den riktiga wow-faktorn har ännu inte infunnit sig. Men det kommer. Torsdag och fredag är de stora utställardagarna.

Då återkommer vi med massor av andra trender.

Nästa version av Windows även på ARM

$
0
0

Idag på en presskonferens under den officiella pressdagen på CES så annonserade Microsoft support för så kallade System on a Chip-arkitekturer (SoC) i nästa version av Windows. Detta inkluderar såväl ARM som Intel, och AMD-baserade system. 


Steven Sinofsky berättade om nyheterna i nästa Windows.

Den största nyheten är naturligtvis stödet för ARM-processorer och där jobbar Microsoft tillsammans med partnerföretagen NVIDIA, Qualcomm och Texas Instruments som utvecklar processorer baserade på denna arkitektur. Det faktum att Windows i nästa version kommer att fungera på denna bredd av SoC-arkitekturer hoppas Microsoft kommer leda till nya spännade innovationer vad gäller hårdvara framöver.

På presskonferensen demonstrerades Windows på några nya SoC-plattformar. Man visade bland annat hårdvaruaccelererad grafik och uppspelning av media, hårdvaruaccelererad surfning på webben med kommande Internet Explorer 9, support för USB-enheter, utskrifter och andra scenarion som de flesta idag förväntar sig kunna utföra med sina datorer, oavsett formfaktor. En demonstration gjordes sist men inte minst även av Microsoft Office i en nativeversion på ARM.

Läs mer i pressmeddelandet här och läs frågor och svar med Steven Sinfosky, chef för Microsofts Windows-division här.

Musen du styr med fingertoppskänsla

$
0
0

CES 2011 avtäcktes igår Microsoft Touch Mouse, en helt ny datormus med multi touch-funktionalitet, speciellt utvecklad för Windows 7.

Med Touch Mouse kan du på ett intuitivt sätt zooma, scrolla, bläddra och växla fönster enbart med fingertopparna - helt utan rörliga delar. Ett, två eller tre fingrar kan användas för olika funktioner och kommandon. Den främre delen är dessutom kapacitiv, det vill säga har samma teknik som används i de flesta moderna mobiler med pekskärm, och musen fungerar lika bra för både höger- som vänsterhänta.

(Please visit the site to view this media)
Rekommenderat pris i butik beräknas bli omkring 900 kronor och lanseringen planeras till sommaren.

Läs mer i det globala pressmeddelandet och håll koll på alla nyheter från CES via vår svenska portalsida för CES.

Prylotek, Engadget och Technologizer har skrivit.

Steve Ballmer inledningstalade på CES

$
0
0

På onsdagen klockan 18.30 Las Vegas-tid så sparkade Steve Ballmer officiellt igång CES med sitt inledningstal inför ett fullsatt Las Vegas Hilton Convention Center.

Steve gav en bred överblick om vad som är på gång och vad som är hett på konsumentsidan från Microsoft och han släppte också en rad spännande nyheter.

Steve inledde med att tala om hur Microsofts mest populära produkter såsom Windows 7 och Xbox, tillsammans med nyligen lanserade Windows Phone 7 och molntjänster som Xbox Live och Windows Live knyter ihop upplevelsen för konsumenter på PC:n, TV:n och mobilen.

Steve gick sedan närmare in på Xbox och Kinect och bjöd in en kollega från Microsoft Interactive Entertainment Business för att demonstrera några nyheter i Xbox Live och Kinect. Publiken fick se en demonstration av hur Zune-tjänsten på Xbox Live kan styras med hjälp av röst och rörelser.

Ett par nyheter släpptes också där den viktigaste var den nya sociala tjänsten Avatar Kinect som kommer göras tillgänglig gratis till alla Xbox Live Guld-kunder under våren 2011. Avatar Kinect är en social tjänst som gör det möjligt at umgås med dina vänner i form av avatarer på Xbox Live. Avatar Kinect reagerar på och känner igen dina rörelser och ansiktsuttryck. Samtliga nyheter är viktiga steg i arbetet med att göra Xbox-plattformen än mer attraktiv för en bredare skara kunder och familjer.


Steve talade sedan om nyligen lanserade Windows Phone 7 och delade med sig av en hel del fakta. Windows Phone 7 finns hittills på marknaden i form av 9 olika telefoner och produkterna erbjuds tillsammans med 60 mobiloperatörer. Det finns mer än 5500 appar på Windows Marketplace och 100 nya appar släpps varje dag. Antalet utvecklare för Windows Phone 7 är upp i 20.000. Steve berättade om att Microsoft kommer att arbeta hårt för att i snabb takt släppa uppdateringar till Windows Phone 7. Närmast förestående är funktionalitet för klipp och klistra, samt avsevärda prestandaförbättringar för tredjepartsappar.

När det gäller Windows så hade Steve många spännande nyheter att komma med. Bland annat demonstrerades nya bärbara datorer från partners. Några färdiga redan nu och andra som kommer lanseras inom kort. Mest applåder från publiken fick en bärbar datorprototyp från Asus som dubbla skärmar och en kommande bärbar dator från Samsung som kunde fungera såväl som vanlig laptop, men också som tablet tack vare att tangentbordet kan “glida in” under skärmen.

Steve visade och demonstrerade också Asus nya Eee Slate EP121 som redan idag finns tillgänglig för förbokning, i alla fall USA. Eee Slate EP121 kombinerar touch med möjligheten att använda påbyggnadsapplikationen Ink och en penna.

En imponerade demonstration av nästa generation av Microsoft Surface gjordes också på scenen. Nya Surface 2.0 kommer att vara mer slimmade än föregående version och den bygger på ett samarbete med koreanska Samsung. Tidigare Surface-datorer byggde på att kameror byggdes in i designen och dessa kunde känna av vad som pågick ovanför skärmen. I den nya generationen är istället varje pixel i bildskärmen en kamera vilket möjliggör en mycket mer slimmad design och en mycket stor exakthet i avkänningen. Den nya Surface-generationen är fantastiska datorer som både känner och ser.

En nyhet som redan tidigare meddelats under dagen berördes också av Steve. Han talade om att nästa version av Windows även kommer att fungera på så kallade System on Chip-plattformar med processorarkitekturer från ARM, Intel och AMD. Steve förutspådde att detta skulle få ett positivt mottagande från branschen och att vi kan förvänta oss Windows-datorer i en mängd nya spännande formfaktorer framöver, däribland naturligtvis en mängd olika varianter av tablets och slates. En livedemo gjordes också på scenen av nästa Windows på olika datorprototyper.

Avslutningsvis var Steve mycket tydlig på att oavsett vilka formfaktorer och varianter på datorer som kommer att vara populära framöver så kommer definitivt Windows att finnas där och spela en viktig roll.

Se hela inledningstalet på Microsofts virtuella pressrum för CES. Läs en sammanfattning av hela keynoten.

Underhållning för tre olika skärmar i Microsofts monter på CES

$
0
0

Idag öppnade CES officiellt och mässgolvet fylldes snabbt upp av förväntansfulla besökare. Vi gav oss direkt till Microsofts monter för att få oss en överblick av vad som visas. Montern var uppdelad i olika delar med olika fokusområden.


I en del av montern är inriktningen underhållning med Xbox, Kinect och Xbox Live i centrum. Bland annat finns fyra bås där intresserade besökare kan provspela Kinect. Men även på PC sidan händer det grejer kring gaming och nya titlar från Windows Game Studios visas. Bland annat kommande Age of Empire Online.

I nästa del av montern ligger fokus på mobila upplevelser och där är naturligtvis Windows Phone 7 i centrum. Mässbesökarna kan klämma och känna på ett antal telefoner med Windows Phone 7. Bland annat HTC HD 7, HTC  7 Surround och Samsung Focus. alla riktigt trevliga produkter, men som tyvärr ännu inte kommit till Sverige. Även kring Windows Phone 7 var fokus på underhålning och flera nya speltitlar demonstreras bland annat det enligt min mening hittills snyggaste spelet på en mobiltelefon någonsin – Pro Evolution Soccer 2011 från Konami för Windows Phone 7.

Även Windows och Windows-hårdvara får stort utrymme. Ett galleri med de senaste och hetaste PC-datorerna finns på plats. Där kan man beskåda såväl befintliga som kommande produkter på marknaden. Av särskilt intresse i år är kommande Asus Eee Slate 121, designlaptopen Samsung QX410, superkompakta Sony Vaio P, laptopen med flippbar skärm - Dell Inspiron Duo, en ny Windows Home Server-baserad lagringsserver från LaCie och acer Revo RL 100 – en verkligt slimmad och snygg ny mediadator för vardagsrummet.

Sist men inte minst visas i montern hur Microsoft programvara på ett mycket smidigt sätt knyter ihop konsumentupplevelsen över dessa tre plattformar; TV:n, PC:n och mobilen I ett antal olika användarscenarion.


Svenska företag utvecklar för Surface 2.0

$
0
0

CES pågår för fullt i Las Vegas och igår presenterades Microsoft Surface 2.0 för första gången.  Tjugo företag i världen har bjudits in i utvecklingen av Surface 2.0, däribland svenska Ergonomidesign, Connecta och TouchTech

Microsoft Surface 2.0 kombinerar ett naturligt användargränssnitt med möjligheten att vara många samtidiga användare och dessutom kunna interagera med fysiska objekt. Vid premiärvisningen användes en musikapplikation som utvecklats av Ergonomidesign och Connecta, med musik från Spotify.

Göteborgsbaserade Touchtech tillhör också de utvalda företagen för att utveckla applikationer till Surface 2.0. Det Företaget vann den svenska finalen av Imagine Cup 2009 och representerade Sverige i den globala finalen i Kairo.

Läs vad Computer Sweden och Elektronikbranschen skriver.

Läs allt om CES här 

 

 

Trend på CES 2011: Surfplattor i mängder

$
0
0

CES 2011 är platsen där vi i år fått se ett stort antal surfplattor lanseras. Det har pratats om upp till 80 stycken olika varianter. Oavsett vilket operativsystem som tillverkaren valt att använda så är trenden oerhört stark och generellt visar det på att det finns plats för alltfrån renodlade underhållningsmaskiner till fullfjädrade produktionsmaskiner.

De vanligaste skärmstorlekarna är 10 tum. Men vi har sett storlekar från anteckningsboksliknande sjutumsskärmar till EEE Slate EP121 med sina 12,1 tum. De flesta har såväl USB-portar som minneskortplatser som ger möjlighet att använda externa tangentbord, koppla mobiltelefonen och kameror till dem och enkelt utnyttja externa hårddiskar och usb-minnen. Genom att addera minneskort blir det aldrig platsbrist.

Windows 7-slates

Vi har sett flera varianter från olika tillverkare som använder Windows 7, antingen Starter Edition eller Home Premium med tillgång till alla de program som man är van vid att använda på datorn. För övrigt har vi sett ett antal slates med Android i olika former och med diverse varianter där tillverkaren skapat sitt eget system: ofta i meningen att koppla samman dem med andra mediaenheter – vanligtvis TV-apparater och olika former av mediauppspelare.

De flesta av de nya plattor som lanserats har också inbyggda kameror på baksidan och flera av dem har möjlighet att fungera som telefoner. Samtidigt är det flera som endast lanseras med Wifi-koppling – Blackberrys Playbook kräver exempelvis en Blackberry-telefon för att fungera som mobil på riktigt.

Flera av de Windows-bestyckade plattorna är också utrustade med pennor vilket gör att det är enkelt att anteckna för hand på skärmarna med stor exakthet. Kombinerat med Microsoft Office OneNote blir det nästan som att skriva på papper.

Ink på Asus Eee Slate EP121
Asus EEE Slate EP121

Formmässigt kan man tycka att det inte går att förändra så mycket – en platta är en platta. En del är mer rundade, andra hårt fyrkantiga. Många är svarta och många känns mycket plastiga. En del känns mer solida. Medan vi nu ser hur laptops blir mer och mer designade känns den stora delen av de plattor vi sett väldigt konforma utseendemässigt.

Det som slagit oss är att väldigt många av de plattor vi sett verkar framstressade och flera som vi sett känns inte helt genomarbetade. Men det här är definitivt början på en ny utveckling och vi räknar med att se en uppsjö av produkter framöver. Parallellt har dock ett antal nya netbooks och laptops med touch visats under CES, vilket klart indikerar att det finns plats för olika former av bärbara datorer även i framtiden och att marknaden för mer traditionella bärbara datorer fortsätter att frodas.

Spännande är vad som kommer ut av nyheten om att nästa Windows kommer att finnas för ARM-processorer i nästa version eftersom en stor del av de produkter som nu utvecklas använder denna processorarkitektur.

Vår favorit inom kategorin tablets och slates var värstingen ASUS EEE Slate E121: både designmässigt och funktionellt känns den som en vinnare. Kolla in vår film om EEE Slate. M3 har också testat den. Läs också TIMEs genomgång av alla plattor som släpptes under CES.

Trend på CES 2011: Bilen och hemmet uppkopplat

$
0
0

En av de starkaste upplevelserna på mässan är hur allt inom konsumentelektronik blir digitalt och uppkopplat. Det smarta uppkopplade hemmet är här och likaså den smarta  uppkopplade bilen. En uppenbar trend som vi lagt märke till på CES 2011 är att när man ska styra och kontrollera alla dessa smarta prylar så hamnar mobilen i centrum. Mobilen blir på många sätt den hubb som syr ihop vardagen.

För bilen finns ett antal företag som erbjuder tekniska lösningar för att styra bilens funktioner: låsa, starta men också hålla koll på bränslenivå och liknande via mobilen. Starkast är trenden att göra bilens bilstereo, gps och övriga system anpassade till att styras av touch, röst och integrerade med mobilen.

När det gäller det smarta hemmet är alla funktioner: höja och sänka värme, kolla larm och liknande möjliga att styra med mobilen, precis som att kunna styra enskilda vitvaror och få exempelvis kontroll över elförbrukning och innehållet i kylskåpet.

Ett av exemplen i bilväg är Ford som tillsammans med Microsoft utvecklat systemet Touch och adderat det till det befintliga Sync. Systemet hanterar allt från kontroll av klimatanläggning, navigation och kommunikation och är sömlöst sammankopplat med dig som användare. Eftersom det krävs ett säkerhetstänkande så är Sync också röststyrt – du styr din telefon, ger anvisningar till bilen om att höja värmen eller styr GPS-anläggningen med röstkommandon. I Fords monter demonstrerades systemet och det var väldigt följsamt. Självklart  innehåller också systemet alla upptänkliga sätt att koppla till musikspelare, datorer och även uppkoppling för underhållning. Allt möjligt att styra med rösten.

Sync med MyFord TouchSync med MyFord Touch

LG visade upp sina nya vitvaror som styrs och övervakas av ägarens mobiltelefon. Smart är deras kylskåp som via såväl displayen utanpå, via röststyrning eller via mobiltelefonen kan kolla hållbarheten på de varor (du måste fortfarande manuellt mata in det) som finns i kylskåpet och direkt kunna föra det in i shoppinglistan. De styr också själva avfrostning och elanvändning utifrån olika parametrar som pris och behov.

LG har också en helautomatisk dammsugare som kan styras med hjälp av mobilen. Den kan till och med mata katten.

LG:s dammsugarrobot kan mata katten

Trend på CES 2011: Touch tar inte död på tangentbordet

$
0
0

Med tanke på allt snack om smartphones, touchskärmar och slates så skulle man kunna tro att de fysiska tangentborden kommer att försvinna. Men tittar man på vad som visats på CES så finns det ingen klar trend mot att touch skulle ta död på de fysiska tangentborden, tvärtom. Touchfunktionalitet och fysiska tangentbord lever sida vid sida – och inte sällan tillsammans i flera fall. Inte minst den uppsjö av tillbehör i form av tangentbord till tablets talar sitt tydliga språk.

Tittar man på fjärrkontroller för TV-apparater och mediauppspelare, och på nya kameror är de fysiska knapparna och reglagen vanligast. Bland telefontillverkarna är det minst lika vanligt att man har ett antal modeller med fysiska tangentbord och touchfunktionalitet i skärmen. Flera av modellerna som använder Windows Phone 7 har utfällbara tangentbord.

WP7 med slidetangentbord

För tablets är frånvaron av det fysiska tangentbordet, och den anatomiska udda ställningen i att skriva på skärmen en av de stora utmaningarna om man ska kunna utmana netbooks och laptops som enheter för att producera information. Det man har valt är att utrusta dem med möjligheter att koppla till externa tangentbord. Vi har också sett ett antal olika sorter av tablet-hybrider där tangentbordet finns kvar antingen i form av en dockningsstation eller i en utfällbar form.

En av de mest udda lösningarna är Acer Iconia som är en laptop med två skärmar där den nedre enkelt blir ett virtuellt tangentbord. Riktigt cool faktiskt.

Acer Iconia

Samsungs Sliding PC är en annan av de produkter som lanserats under CES 2011 och som visar att de fysiska tangentborden inte försvinner i första taget.

Samsung Sliding PC 7 series.

En motsvarande utveckling sker också bland möss där själva musen kan ha både touchfunktionalitet och den traditionella rörelsefunktionen. Ett exempel är den nya musen Microsoft Touch Mouse.

PC-trender på CES: design, flexibilitet, 3D och konceptdatorer

$
0
0

Om man ska summera trenderna på PC-fronten från CES 2011 så är de bärbara datorna helt dominerande. De stationära datorerna lyser med sin frånvaro, eller är åtminstone mycket få.

Utvecklingen just nu tycks kunna summeras inom fyra olika områden: design, flexibilitet, 3D och konceptdatorer.

Gemensamt för samtliga datorer nedan utom den Windows Home Server som jag skriver om på slutet är att de levereras med Windows 7.

I princip alla stora PC-tillverkare verkar ha förstått vikten av industridesign. Konsumenter idag vill ha snygga datorer av hög kvalitet och med bra prestanda. En ekvation som ibland kan vara svår att få ihop, i alla fall om man ska kuna bibehålla en attraktiv prispunkt. Men här börjar vi nu se flera mycket intressanta produkter som lyckas få ihop alla dessa delar.

Här följer några datorer som verkligen sticker ut på designområdet. Samsungs ultraslimmade Note PC series 9 sticker ut och likaså deras fullstorleks laptop QX410. Snygg design, känsla av hög kvalitet och solida material i kombination med bra prestanda.


Samsung Note PC 9


Samsung QX410

Även Sony imponerar som vanligt inom området design och visar upp flera stycken konceptdatorer som kommer släppas senare under 2011. Företaget visar också allt-i-ett-datorn Sony Vaio Signature L som designmässigt är bland det snyggaste vi sett inom den här kategorin datorer.



Sony Vaio designkoncept


Sony Vaio Signature L series

Den andra trenden som kan noteras är flexibla datorer. Med det menar jag datorer som kan anävndas på flera olika sätt, eller som är extremt flexibla avseende till exempel portabilitet. För att illustrera den trenden vill jag lyfta fram datorer så som Dells Inspiron Duo som både fungerar som en vanlig netbook-dator, men också som en tablet när bildskärmen roteras.


Dell Inspiron Duo

En annan dator som är extremt flexibel är Sonys extremt kompakta Sony Vaio P. Den här storleken på PC har funnits ett tag, men det är först nu som teknikutvecklingen har gjort att prestandan i sådana här kompakta datorer faktiskt är riktigt bra.


Sony Vaio P

Även inom PC-området är såklart 3D väldigt stort. Flera tillverkare visar upp bärbara datorer med inbyggd 3D-funktionalitet. I vissa fall med blueray-spelare som klarar av att spela upp 3D-material på externa TV-monitorer, men även datorer med inbyggda bildskärmar som kan visa 3D-material i form av filmer och spel. Toshiba visade upp sin Toshiba Satellite A665 3D och Sony visade sin Vaio F-series.


Toshiba Satellite A665 3D


Sony Vaio F Series

Det sista området som sticker ut är det man skulle kunna kalla för konceptdatorer, eller datorer som är framtagna för att vara särskilt bra på just en grej. Till den här kategorin vill jag räkna datorer som sticker ut för att de har fantastiskt bra ljud som till exempel Acer Aspire Ethos 8950G. Det här datorn är värd att nämna tack vare att den är en av få datorer som kan leverera ljud enligt specifikationen Dolby Home Theater v4.


Acer Aspire Ethos 8950G

Andra konceptdatorer som vi särskilt lagt märke till på CES 2011 är datorer som är speciellt anpassade för barn. De har oftast klara fina färger, de är särkilt anpassade för att klara av tuffa tag, spill och smuts och de har programvara förinstallerad som passar målgruppen.  Toshiba Kids PC L635 är det mest tydliga exemplet. Den stora frågan är egentligen varför inte alla bärbara konstrueras för att klara spill på tangetbordet och tapp från någon meters höjd? Jag skulle definitivt behöva en sån här dator.

Sist men inte minst skulle jag lyfta fram två datorer som enligt min mening förtjänar särkild uppmärksamhet. Det här är inte laptopdatorer som dominerade i övrigt, utan den första är en mediadator för vardagsrummet från Acer med namnet Revo RL100. En mycket snygg och väldesignad dator som passar perfekt som plattform för Windows Media Center uppkopplad mot en stor bildskärm eller vardagsrums TV:n.


Acer Revo RL100

Den andra datorn som avslutningsvis förtjänar ett omnämnande är faktist en server. Det är 5Big Backup Server från franska LaCie. Denna burk bygger på Windows Home Server och erbjuder en centralpunkt för lagring av dokument, musik och filmer i hemmer och löser samtidigt smidigt hela familjens backupbehov. Det här är enligt min mening en av världens just nu coolaste datormodeller.


LaCie 5Big Backup Server

Summering av CES 2011: 3D, tablets och mobilen som hubb

$
0
0

Nu har vi tillbringat två dagar på CES 2011 och det är dags att summera intrycken. Dagen innan mässan öppnade höll Steve Ballmer ett inledningstal i vilket han tillkännagav ett antal spännande nyheter från Microsoft. Vi har gjort en rundtur i Microsofts monter och vi har rapporterat om de viktigaste trenderna inom olika teknikområden.

Här är en video med en summering av våra intryck från de två mässdagarna.

Logica och Microsoft i partnerskap ger starkt molnerbjudande

$
0
0

Sveriges största IT-tjänstföretag Logica har valt Microsoft som partner i sin molnsatsning för att kunna leverera molntjänster till kunder i Sverige och övriga Europa.  Samarbetet innebär en målmedveten satsning för att tillsammans möta kundernas behov. Logicas arkitekter och konsulter kommer att få tillgång till Microsofts lösningar på ett tidigt stadium. Det gör att verksamheter snabbt kan förändra sig och dra nytta av fördelar i molnet, som exempelvis kostnadsbesparingar, snabbhet och tillförlitlighet.

Den gemensamma satsningen innehåller även ett nytt innovationsprogram, där båda företagen kommer att jobba tillsammans med utvalda kunder för att utveckla och lansera nya molnlösningar. Dessutom kommer Logica att delta i Microsofts marknadsförings- och annonskampanj Cloud Power över hela Europa. Partnerskapet förväntas resultera i en ökning av Logicas intäkter med tio procent under år 2011.
Läs mer i Logicas egna pressmeddelande samt pressmeddelandet från Microsoft EMEA.
IT24 har skrivit.


Microsoft WebMatrix lanseras på CodeMash

$
0
0

Idag under CodeMash blev utvecklarverktyget WebMatrix tillgängligt för nedladdning. WebMatrix effektiviserar utvecklingen av webbplatser och gör det lättare att börja bygga webbplatser från populära open-source program eller mallar i exempelvis Wordpress. De kunskaper du får och den kod du utvecklar med hjälp av WebMatrix tar du enkelt med dig till Visual Studio och SQL Server.

Du kan se lanseringseventet live på torsdag klockan 18:30 här. Gå med i Facebookgruppen och ta del av det senaste via @mswebplatform. Redan nu finns ett antal videoklipp som demonstrerar hur WebMatrix funkar tillgängligt vår hemsida.

Läs mer här och vad TechWorld skriver.

Office 365 i molnet för svenska studenter

$
0
0

Microsoft Office 365 är en molntjänst som kopplar ihop Office, SharePoint Online, Exchange Online och Lync Online och som uppdateras dygnets alla timmar, årets alla dagar. Office 365 kommer att lanseras under år 2011, men redan i slutet av förra året presenterades hur Office 365 kommer att öppna möjligheter för små och stora företag.

En första presentation av Office 365 for education gjordes vid BETT, en av världens största utbildningsmässor som pågår just nu i London. Office 365 for education är efterföljaren till Live@edu som idag används av 15 miljoner studenter världen över och som möjliggör kommunikation och samarbete oavsett tid, plats, plattform och enhet.

Office 365 for education kommer att ha samma innehåll som Office 365 for enterprises, dvs Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online, Office Web Apps och Office Professional Plus. Dessutom ingår olika formulär och en prissättning som anpassats efter studenters behov.

 

Har du vad som krävs för att vinna Geek Award 2011?

$
0
0

Geek Award är en hyllning till alla som vågar vara både vanliga och annorlunda. Kanske bygger du datorer, knackar kod eller älskar WoW. Teknik fascinerar och inspirerar. Frågan är om du har vad som krävs för att vinna Geek Award 2011? Eller känner någon som förtjänar titeln?

Efter fjolårets succé arrangerar vi återigen Geek Award i samband med TechDays i Örebro. Tävlingen öppnar idag och du kan nominera både dig själv och någon du känner. Precis som i fjol är det är väldigt enkelt att delta. Allt som krävs är en motivering för varför du eller en vän borde vinna.

En kunnig jury utser vinnaren som presenteras på plats i Örebro den 29 mars 2011 under TechDays.

Gör vårt Geekquiz medan du funderar över din motivering. Och gör sedan din anmälan här.

Läs mer om TechDays och vad som händer i Örebro. Följ diskussionen på Twitter (använd gärna #td2011) och Facebook.

Besök vår MVH-blogg.

 

Microsoft CRM nu som molntjänst

$
0
0

En av Microsofts stora molnlanseringar under året äger rum idag då Steve Ballmer och Kirill Tatarinov presenterar Microsoft Dynamics CRM Online tillsammans med kunder och partner på ett lanseringsevenemang i Redmond. Microsoft Dynamics CRM Online är molnversionen av Dynamics CRM 2011 som lanseras den 28 februari. Med Microsoft CRM som verktyg kan företag bland annat optimera sin försäljning, förbättra kundtjänsten och effektivisera affärsprocesserna. Möjligheten till CRM i molnet gör att företag även slipper drift och tunga investeringar. 

CRM Online kommer i ett bekant användargränssnitt, som liknar Microsoft Office, och kan nås via Outlook och webben och har dessutom stöd för mobila enheter. Priset kommer att vara 288 kronor per användare och månad fram till den 30 juni, och därefter 373 kronor per användare och månad. Det finns dessutom en 30-dagars kostnadsfri utvärderingsversion tillgänglig. 

Välkommen att följa den virtuella lanseringen av CRM Online den 20 januari klockan 18:00 där det bland annat visas en inspelad version av Steve Ballmers presentation, produktdemonstrationer och kundreferenser. Läs mer på Microsofts virtuella pressrum samt vår nya CRM-webb. IT24, Metro Teknik, Verkstadsforum och Computer Sweden har skrivit.

Nya traineer på Microsoft

$
0
0

Vi är både glada och stolta över att välkomna Johanna Fridolfsson, Anne-Marie Liljekvist, Atefeh Sebdani och Erik Werner - som efter en tuff gallring börjar som nya traineer på Microsoft nu i januari.

Johanna FridolfssonJohanna Fridolfsson kliver snart in som Compete Champion med fokus på virtualisering och förinstallerad programvara. Johanna har med sig en civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi från Lunds Tekniska Högskola med inriktning mot systemteknik, affär och innovation. Hon har även arbetat i 1,5 år som applikationskonsult för Unit4 Agresso AB och är fascinerad av att se möjligheterna - vad it kan göra för människor - och hur man kan skapa det allra bästa som gör kunderna nöjda. Johanna har tidigare även bott några månader i Vietnam och har pluggat marknadsföring och innovation i Holland.

Anne-Marie LiljekvistAnne-Marie Liljekvist, som även fick den prestigefyllda utmärkelsen årets it-tjej 2010, blir Technical Solution Professional på vår storkundsavdelning med SharePoint som sitt specialområde. Anne-Marie är utbildad civilingenjör vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg med stor passion för kombinationen av it, psykologi och teknik samt gillar att förändra och förnya i vardagen. Hon har även lett en egen kurs på Chalmers (där hon också var aktiv i it-sektionens styrelse), var tidigare involverad i nätverket Datatjejer, har läst psykologi vid Hawaii Pacific University och gjorde nyligen klart sitt ex-jobb i Frankrike.

Atefeh SebdaniAtefeh Sebdani jobbar som Partner Technical Advisor där hon som tekniskt säljstöd kommer att ha en nära relation med framförallt partner men även med kunder inom kategorin små- och medelstora företag. Hennes viktigaste fokusområden är produktivitet och molnet. Atefeh har läst designingenjörsprogrammet på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg samt genomfört ett års språkstudier i Frankrike. Som designingenjör utgör hon den viktiga länken mellan konstruktören och formgivaren - av till exempel en ny applikation eller bilmodell.

Erik WernerErik Werner tar sig an rollen som Technical Account Manager i vår svenska konsultorganisation, där han kommer att koordinera avtalen gentemot våra kunder inom den privata sektorn. Erik har bland annat med sig en examen i industriell ekonomi från Linköpings Universitet med fördjupning inom datateknik, logistik och inköp. Även Erik har studerat ett år i Frankrike och har även tillbringat fyra månader i Schweiz samt genomfört sitt ex-jobb för Ericsson i Kina.

Läs gärna mer om vilka karriärmöjligheter som finns på Microsoft

Viewing all 861 articles
Browse latest View live