Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Rapport från Hour of Code på Microsoft

0
0

Under tisdagen besökte elever från Kvarnbyskolan i Rinkeby och Björknässkolan i Nacka Microsofts kontor i Akalla för ett Hour of Code event. Elever och lärare fick förutom inspiration också dela med sig av egna erfarenheter av kodning, prata om hur de använder Minecraft i utbildningen och träffa förebilder från IT-branschen.

 

Hour of Code är ett initiativ för att väcka ungas intresse för kod och programmering med över 100 miljoner deltagare globalt. Initiativet stöds av Microsoft och flera andra stora IT-bolag men även kändisar och världsledare som Barack Obama stödjer initiativet, som pågår hela veckan 8-14 december.

 

Från Kvarnbyskolan kom två klasser med tjejer som ingår i Geek Girls Mini -gruppen "Kvarnbychix". Från Björknässkolan kom en grupp elever med sin lärare, Åsa Girgensohn, som tidigare i år utsågs till innovativ expertlärare av Lärarnas Riksförbund och Microsoft.

 

Många av barnen hade erfarenhet från att spela Minecraft och eleverna från Björknässkolan berättade också om hur de arbetar med Minecraft i undervisningen. Eleverna fick en guidad tur runt Microsofts kontor i Minecraft som byggts av Daniel Steinholtz. Dagen till ära hade han lagt in en skattjakt efter julklappar i Microsofts kontor. Minecraft-turen följdes av en guidad tur runt det verkliga kontoret så att eleverna kunde avgöra hur lik Minecraftversionen var verkligheten.

 

"Vi arbetar med eleverna i Minecraft som ett redovisningsalternativ. Eftersom det står i läroplanen att vi får bygga modeller, verkliga som digitala, fungerar Minecraft mycket bra. Det är en miljö som eleverna känner igen och känner sig trygga i, då många spelat på fritiden, vilket underlättar när vi redovisar våra egna projekt", säger Åsa Girgensohn.

 

Dagen fortsatte i upplevelserummet där Microsofts trainees och yngre medarbetare berättade om varför de valt att jobba inom IT, och vad deras roller är på Microsoft. Eleverna fick också en djupare inblick i OneNote, ett program vissa redan använde i sina skolor.

 

”I min undervisning använder jag dagligen teknik som OneNote för att motivera elever, samt för att kommunicera och dela dokument och anteckningsböcker med mina elever, kollegor och föräldrar," säger Åsa Girgensohn. 

 

En uppskattad presentation stod Microsofts Danwei Tran Luciani för, som under rubriken "Kod är coolt" pratade om vad kod är och hur man kan skapa och påverka med kod, och även berättade om hur hon själv kodade sin första hemsida när hon var tolv år gammal för att visa upp sina hemgjorda smycken för världen.

 

"Facebook, Instagram och Twitter fanns inte för elva år sedan. Någon har hittat på det. Vem som helst kan skapa med kod, kanske nästa Instagram? Alla har varit nybörjare någon gång. Satsa på det du tycker är roligt och var inte rädd för att misslyckas," säger Danwei Tran Luciani.

 

Geek Girls Mini -gruppen Kvarnbychix pratade med några yngre Microsoftmedarbetare, som gjorde sitt bästa för att locka eleverna mot en framtid inom IT. Det ställdes många frågor, bland annat frågade tjejerna Microsofts Nena Stojova varför hon valt att jobba med IT.

 

"Det är coolt att programmera, man känner att man bidrar till någonting", svarar Nena Stojova.

  

Se bilder från eventet på Flickr eller följ @MicrosoftSE på Instagram och Twitter.

 

Läs mer om Hour of Code på www.code.org


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images

Trending Articles