Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Hour of Code event - väcker svenska elevers intresse för kodning

0
0

Denna vecka går det världsomspännande initiativet "Hour of Code" av stapeln och i Sverige arrangeras många spännande event för att väcka elevers nyfikenhet för digitala verktyg och att visa dem hur enkelt och roligt det kan vara att skapa med IT.

 

På tisdag  kommer två grupper till Microsofts kontor i Akalla för att inspireras till en framtid inom IT, och även för att få visa upp sina egna färdigheter i programmering och Minecraft. Geek Girls Mini gruppen "Kvarnbychix"; en grupp flickor i årskurs 5 på Kvarnbyskolan i Rinkeby, samt barn i årskurs 6 från Björknässkolan i Nacka som kommer med sin lärare Åsa Girgensohn som tidigare i år utsågs till innovativ expertlärare.

 

Dessutom har organisationen Coder Dojo Ronneby och Microsoft Sverige gått samman för att ordna en heldag för två skolklasser i Blekinge; åk 4 på Mörrums Skola i Karlshamn och åk 5 på Espedalsskolan i Ronneby. Detta är ett samarbete mellan Danmark och Sverige, upplagt som ett vänligt sjöslag över Öresund. Barnen får en heldag med spelprogrammering, Skype, Minecraft, 3D-teknik och en massa annat skoj.

 

Enligt en uppskattning från EU kommer det nästa år saknas 500 000 personer i EUs totala arbetskraft med den kompetens som krävs för att möta efterfrågan på arbetsmarknaden för programmerare och IT. Den siffran väntas stiga till 900 000 till år 2020.

 

"I en värld som blir alltmer digital, blir en grundläggande förståelse för vad kodning är allt viktigare. Därför är det så inspirerande att hela världen ägnar sig åt en timmas kodning under samma vecka i december. Vi som jobbar på Microsoft ser fram emot att få utbyta erfarenheter med riktigt unga kodare från Nacka och Rinkeby som hälsar på oss på kontoret; och hoppas att några av dem blir intresserade av att jobba inom området någon gång i framtiden," säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft AB.

 

"Mina elever ser fram emot att besöka Microsoft och berätta hur de använder Minecraft i skolan för att redovisa sina kunskaper i teknik och fysik, kopplat till läroplanen. I min undervisning använder jag dagligen ny teknik som Minecraft eller Office 365 för att motivera elever samt kommunicera och dela dokument och OneNote anteckningsböcker med mina elever, kollegor och föräldrar," säger Åsa Girgensohn, lärare på Björknässkolan i Nacka.

 

Media är välkomna att besöka de olika eventen:

Tisdag den 9 december kl 13-16 på Microsofts kontor, Finlandgatan 36, Akalla

Tisdagen 9 december kl 9-15 Espedalsskolan, Ronneby

Torsdagen 11 december kl 9-15 Mörrums skola, Karlshamn

 

Följ gärna @MicrosoftSE på Instagram och Twitter under dagen!

 

Läs mer om Hour of Code på www.code.org

 Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images