Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Möt Årets IT-tjej 2013

0
0

Universum Awards igår kväll utnämndes Cecilia Lindberg till Årets it-tjej 2013 - en utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i syfte att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till it-branschen.

Cecilia är en 23 år gammal Göteborgstjej som bor i Skåne, där hon studerar systemvetenskap på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Utöver studierna är Cecilia också engagerad i kåren, LundaEkonomerna, där hon är projektledare för IT-projektet, vars mål är fler teknikutbildade studenter på Ekonomihögskolan.

Cecilia brinner för att övertyga tjejer om att IT inte bara handlar om det tekniska, utan lika mycket om mänsklig interaktion, problemlösning och samarbete.

"Jag vill utmana bilden av den stereotypa programmeraren. Det finns för många fördomar om hur en programmerare ska se ut och vara. Den trista bilden av en asocial kille som dricker joltcola i källaren stämmer inte." säger Cecilia.

Som initiativtagare till Programmeringsstugan, där Lunds IT-studenter träffas och hjälper varandra om de kör fast med plugget och kodningen, poängterar Årets IT-tjej gärna vikten av samarbete och kunskapsdelning.

"Programmering behöver inte vara ensamt. Precis som i lagsporter så blir det faktiskt roligast när man når mål tillsammans," säger Cecilia, som själv har spelat innebandy i Division 2.

Rickard Lind, teknisk chef på Microsoft Sverige, var på plats vid prisutdelningen på Universum Awards på Berns i Stockholm, och motiverade där utnämningen:

”Årets IT-tjej visar upp en god insikt och ett genuint intresse för IT-branschen som den ser ut idag och hur den bör utvecklas i framtiden. Hon är en inspirerande och ödmjuk person som genom sitt engagemang i studierna och kåren arbetar med att skapa intresse för IT och dela med sig av sin kunskap till teknikoinvigda” säger Rickard.

Microsoft har instiftat priset Årets IT-tjej med syfte och mål att uppmuntra och inspirera tjejer att söka sig till IT-branschen, och alla de möjligheter som finns inom IT. Priset, som delas ut för tionde gången, går till en kvinnlig student som är initiativrik och som inspirerar andra tjejer att söka sig till i en utbildning och en bransch med oändliga möjligheter.

Priset ”Årets IT-tjej” innebär, förutom äran, ett års ambassadörsskap för it-tjejer i Sverige. Dessutom tilldelas vinnaren ett resestipendium till en teknikkonferens och en Windows Phone.

Efter en hård gallring av alla inkomna ansökningar valdes åtta kandidater ut som alla, förutom goda studieresultat, visat genuin passion och engagemang för IT och dess möjligheter. Under en heldag på Microsoft utmanades de med
case-lösning, intervjuer samt mingel med Microsoft-anställda, vilket sedan landade i tre finalister.

Vinnaren hade hård konkurrens från de andra två välkvalificerade finalisterna Camilla Romander från Kungliga Tekniska Högskolan och Julia Andreasson från Karlstad Universitet.

"Det känns enormt kul att få den här plattformen att jobba ifrån, så att jag får möjlighet att nå och förhoppningsvis inspirera fler tjejer än jag har kunnat hittills" säger Cecilia.   


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images

Trending Articles


Prinsessan Madeleine kände till otroheten


Nya okända nakenbilder på prinsessan Sofia chockar hovet


Bildbeviset: Elin sover hemma hos Paolo Roberto


Arkitekturens pärlor - Avsnitt 20


Mercedes nya mål: Bara sälja elbilar från 2030


Benjamin Ingrosso om att vara gay


FAQ laga begränsningskabel


Han är Sara Vargas hemliga pojkvän


Grundläggning på berg


Victorias glädje: tredje barnet på väg!