Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Den 8 april 2014 upphör supporten för Windows XP

0
0

Supporten för Windows XPupphör den 8 april 2014. Det är om knappt två månader. Använder du fortfarande en dator med Windows XP är det alltså hög tid uppdatera till en modernare version av Windows. Att använda Windows XP efter 8 april kommer medföra en stor säkerhetsrisk.

Windows XP lanserades för drygt tolv år sedan, i oktober 2001. Samma år som George W Bush blev president i USA, Maud Olofsson blev partiledare för Centerpartiet och Wikipedia grundades. Vanligtvis erbjuder Microsoft support för sin mjukvara i tio år, Windows XP har supporterats i drygt tolv år. Men den 8 april är det som sagt dags att låta det populära operativsystemet pensionera sig.

Sedan lanseringen av Windows XP har det hänt otroligt mycket. Trender som centrerar runt mobilitet och pekskärmar har mer eller mindre blivit ett krav hos både konsumenter och företag. Vi ser nya standarder för operativsystem, program, säkerhet, hårdvara och underhåll.  Windows 8.1 är ett modernt operativsystem som är utvecklat med nya trender och standarder som utgångspunkt.

För konsument

  • Att använda Windows XP efter den 8 april gör datorn väsentligt mer mottaglig för säkerhetsrisker och skadlig kod. Detta kan i sin tur leda till att din dator inte kan användas och att personlig information läcker ut.
  • Ny hårdvara, som skrivare och scanners, samt nya program utvecklas sällan med stöd för Windows XP. Det innebär att allt färre program och tillbehör kommer att fungera med en dator som kör Windows XP.
  • Kostnaden för att säkert använda din dator kommer att öka då du blir beroende av säkerhet och skydd från tredje part. Program från tredje part kan fortsatt uppdateras, men då tredjepartslösningar inte kan adressera kärnfunktioner i Windows XP får du likväl inte ett fullgott skydd.

Det finns enkla lösningar för att fortsätta skydda din dator och din information. En lösning är att uppgradera till en modern version av Windows på din befintliga dator. Ladda hem och kör Uppgraderingsassistenten för Windows för att kontrollera om datorn uppfyller systemkraven för Windows 8.1.

Om din dator uppfyller systemkraven för Windows 8.1 hittar du en bra guide för hur du uppgraderar från Windows XP till Windows 8.1 här.

Om din dator inte stödjer Windows 8.1 är det läge att köpa en ny. Förhoppningsvis kan du hitta din drömdator i vår köpguide som innehåller allt från klassiska bärbara datorer till 2-i-1-datorer och surfplattor. Snittpriset på en ny dator är betydligt lägre än vad en dator kostade för tolv år sedan.

Förutom de saker som nämns ovan för konsumenter bör företag och organisationer även tänka på:

  • Att få fortsatt support för en it-miljö som innehåller Windows XP kommer bli mycket kostsam. 

Att uppgradera till en modernare version av Windows som Windows 7 eller Windows 8.1 har flera fördelar. Windows 8.1 är utvecklat för ett modernt arbetsliv, där mobila lösningar, samarbete, molntjänster och virtualisering är centralt. Med Windows 8.1 får du flera säkerhetslösningar som bland annat ett integrerat anti-virus, säker nätverksteknik, stöd för flera sorters kryptering, inbyggd virtualiseringsteknik och funktionen Secure Boot.

Vi arbetar aktivt med både kunder och partners och hjälper till att migrera till en modern it-miljö. Det märks tydligt att andelen Windows XP-datorer i Sverige snabbt minskar, under 2013 har nästan hälften lämnat XP för modernare versioner av Windows (enligt gs.statcounter.com). Läs gärna mer på #Flytthjälpen om ni är intresserade av att flytta till modern it.

Med Microsofts deployment tools kan ert företag eller organisation enkelt testa och utvärdera hur program och it-infrastruktur fungerar med Windows 8.1.

Läs gärna om några av våra kunder som satsat på en modern it-lösning, Lindex, MQ och Hallsbergs kommun.

Vi meddelade i mitten av januari att vi förlänger stödet för våra program mot skadlig kod i Windows XP till 14 juli 2015. Vi vill vara tydliga med att detta inte innebär att det är säkert att använda Windows XP efter den 8 april i år eller att supporten för Windows XP förlängts. Anledningen till att stödet för tjänster som Microsoft Security Essentials, System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security och Windows Intune förlängts är för att underlätta resan för företag som är mitt uppe i processen att flytta till en modern it-miljö.

 

Den 8 april upphör även supporten för Office 2003. Läs mer om vad det innebär här.

Uppdatera till en nyare version av Windows före den 8 april, se till att skydda din dator och din information. Inte minst – välkommen att glädjas åt det som modernare it kommer att ge dig.

Vänligen,

Thomas Floberg
Affärsområdeschef för Windows och Surface


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images

Trending Articles


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Våra vackraste blå färger


Krysslösningar nr 23-24


Skarva Kirschstång


Av: Ulrika


Han är Sara Vargas hemliga pojkvän


Studie: Endast drygt hälften av den undersökta narkotikan innehöll det ämne...


Gjuta platta i befintligt carport


Jarno Saarinen får staty i Åbo


Dödsfallsnotiser