Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Klart vi jobbar hemma – tekniken gör det möjligt och miljön behöver det!

0
0

Intervju med Mikael Lönnroos, vd på Consulta inför jobba hemma-dagen idag. 

Vad gör Consulta?
Vi är IT-konsulter och jobbar främst med drift av servrar och stora system. Vi jobbar både med riktigt stora företag samt små och medelstora företag där vi sköter serverdriften. Vi är certifierade MS hosting partners.

Är ni ett av de 100 företag som är med i Jobba-hemma-dagen 2013?
Ja men självklart är vi det. Vi ville vara med redan förra året – och kommer absolut vara med även nästa år. 

Varför är ni med?
Det är ett väldigt viktigt initiativ – som jag ser det är det främst två viktiga aspekter:
Teknik – i dag finns alla tekniska möjligheter att jobba flexibelt.
Miljön – genom att jobba där vi är hjälper vi till att spara miljön. På Consulta sätter vi miljötänk väldigt högt.

Hur ser ni på flexibelt arbete – kan era anställda jobba från andra ställen än kontoret?
Ja så är det absolut. Vissa konsulter som sitter ute hos kund måste självfallet rätta sig efter kundens regler kring detta. 

Har ett flexibelt arbetssätt påverkat utformning av ert kontor?
Ja i viss mån, våra anställda har till exempel inga fasta platser utan merparten sitter i kontorslandskap på fria platser. Jag som vd sitter i eget rum, men tycker att det är tråkigt, jag känner ofta att jag missar mycket av att inte sitta med övriga. 

Hur vanligt är det att de anställda jobbar på andra ställen än kontoret?
Flertalet gör det regelbundet ungefär en dag i veckan. Alla har möjlighet att göra det. Många vill komma in för att få gemenskap. Kombinationen av att jobba hemma och på kontoret är optimal, tror jag. Vi har t.ex. en konsult vars flickvän pluggar på annan ort – det betyder att han åker till henne och jobbar därifrån regelbundet. 

Under hur lång tid har det varit möjligt för era anställda att göra det?
Vår tekniska lösning har gjort att vi under flera år har kunnat jobba flexibelt. Men den största förändringen har tillkommit under det sista året då vi kastade ut den gamla telefonväxeln. Nu använder vi Lync med vanliga telefoner. Den fungerar utmärkt, idag har alla en mobil telefon och utifrån ser det ut som om man är på kontoret. 

Tycker du att flexibelt arbete påverkar ledarskapet hos er?
Det påverkar relativt lite, då vi har många konsulter som sitter på plats ute hos våra uppdragsgivare – vi träffar inte alla anställda varje dag ändå. Jag ser det som en naturlig förlängning av att arbeta som konsult. Konsulter tidrapporterar ju alltid, så det är lätt att se vad de anställda jobbar med – frihet under ansvar fungerar! 

Vad är de största fördelarna för er som företag, med flexibelt arbete?
Jag tror att vi får bättre resultat. Personalen blir effektivare av att kombinera arbete på kontor med att arbeta där man själv vill och bättre kan koncentrera sig, om det är hemma, på café eller på ett tåg.

 Vilka är de största fördelarna för de anställda?
Gladare personal då de känner att de har sin arbetsgivares förtroende. Jag tror att många, inklusive jag själv, får mer gjort när man kan sitta ifred och koncentrera sig. 

Finns det bra förebilder inom ledningsgrupp och bland cheferna?
Ja absolut – jag som vd är nog den som mest jobbar hemifrån. Jag kan fokusera och jobba mer koncentrerat, dessutom slipper jag restiden. 

Vilka tekniska lösningar gör det möjligt för er att jobba hemma?
Microsoft-program som Lync och Office-paketet. Vi har enbart bärbara datorer, och alla har smartphones för att enkelt kunna hantera mail. Vi är dock lite som bagarens barn vad gäller molnlösningar – vi förespråkar molnlösningar till många av våra kunder, men än så länge kör vi bara Microsofts CRM-system som molnlösning. Vi är inte där vi vill vara ännu, men jag hoppas kunna genomföra detta fullt ut under 2013, med t.ex. Office 365 i molnet.

Hur använder ni Lync i dag? 
Vi installerade Lync för över ett år sedan, men först i november 2012 tog vi in även telefonilösningen fullt ut och kunde slänga ut den gamla växeln. Här fanns det flera andra företag att välja på, men vi valde Lync då vi var väl förtrogna med den från våra kunder. 

Framtidsvisioner
Förr i tiden var vi mycket ute på plats hos kunderna. I dag är ju alltfler tjänster fjärrstyrda – att man t.ex. går in och hjälper kunder genom att fjärrstyra datorn samtidigt som användaren ser hur man åtgärdar problemet. Detta gör ju att vi förlorar den personliga kontakten, vilket är mindre bra. Jag vill att vi kommer igång att använda Lync videokonferens så att kunderna kan se sin konsult och vi behåller den personliga kontakten.

Till sist, vart jobbar ni idag?
Hemma såklart! Kontoret är tomt. Vi vill att alla ska jobba där de själva vill vara.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images