Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Så används botnets av brottslingar på nätet

0
0

Idag släpper Microsoft släpper den nionde versionen av sin årliga säkerhetsrapporten SIR (Security Intelligence Report), som bland annat innehåller detaljerad information kring hur så kallade "botnets" idag används för brottsliga ändamål på nätet.

Botnet (ibland även kallat botnät) är ett nätverk av datorer som har tagits över via någon form av skadlig kod. De infekterade datorerna ingår därefter i ett dolt nätverk som kommunicerar med varandra. En hackare kan på så vis genomföra attacker eller e-postutskick från massor av maskiner utspridda över hela Internet.

Undersökningen, som genomfördes mellan januari och april 2010, bygger på information från över 600 miljoner datorer i hela världen. Resultatet visar bland annat att Microsoft under perioden april till juni i år befriade mer än 6,5 miljoner datorer från botnets, samt att det land som har flest datorer i botnets första kvartalet i år är USA (med 2,2 miljoner infekterade maskiner) följt av Brasilien (där siffran ligger på 550 000).

I undersökningen presenteras även mer specifik information kring vilken typ av skadlig kod och virus som oftast används tillsammans med botnets för olika former av nätbrottslighet. Om vi jämför andra halvan av förra året med första halvan av detta år har rapporteringen av sårbarheter minskat med 7,9 % och under samma tidsperiod har även allvarlighetsgraden för rapporterade sårbarheter sjunkit.

För att skydda sin dator finns några enkla men viktiga råd. Håll ditt operativsystem och alla dina program uppdaterade, använd  alltid ett uppdaterat antivirus (Microsoft erbjuder en gratisversion som heter Microsoft Security Essentials), var skeptisk mot erbjudanden via mejl som verkar för bra för att vara sanna (om du är du osäker kasta mejlet istället för att klicka på det).

Läs hela rapporten här och besök Microsoft.se för att få fler säkerhetstips.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images

Trending Articles


Ingehild Lundgren


Fråga doktorn - Avsnitt 11


Tusentals besökare väntas till loppis


Krysslösningar nr 38


Elin och Charles Lindleys stiftelse för behövande


Han är Sara Vargas hemliga pojkvän


Skolorna som skolkat från Matematiklyftet


Badrumsinspiration: 15 ovanligt vackra badrum hemma hos andra


Sångare blev röstläkare


Kondition i paddocken