Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

International Girls in ICT Day - Internationell dag för att uppmärksamma bristen på kvinnor inom IT

0
0


Europa står på kanten och kikar ner i den digitala kompetensens svarta hål - ett hål skulle hotar att svälja framtida ekonomisk tillväxt om vi inte gör något. EU-kommissionen uppskattar att det kommer saknas 825 000 personer med den kompetens som krävs inom informationsteknik för att täcka IKT-branschens personalbehov till år 2020. Och cirka 90 % av alla europeiska jobb kräver någon form av digital kompetens.

Den högteknologiska industrin behöver göra allt den kan för att uppmuntra alla unga att öka sin digitala kompetens. Men just nu riskerar framför allt unga kvinnor att hamna på efterkälken.

För närvarande är endast 30 % av de sju miljoner människor som arbetar inom den europeiska IT-sektorn kvinnor, och att antalet riskerar att minska ytterligare. Vi måste uppmuntra fler unga kvinnor - halva Europas framtida IT-talanger - att odla sitt intresse för ämnen som matematik, naturvetenskap och kodning. Och det är vårt jobb som företag inom IT-branschen att få upp deras ögon för alla de fantastiska arbetstillfällen som väntar dem inom IT-branschen, och inte minst bland tech start-ups.

International Girls in ICT Dayär ett initiativ som kan bidra till att engagera unga kvinnor till att söka sig till en karriär inom IT-branschen, som på sikt gynnar hela den europeiska regionens ekonomiska tillväxt.

För att öka antalet kvinnor inom IT-branschen behöver vi förändra stereotypa myter och synsätt som bygger murar och håller kvinnor tillbaka från att söka sig till vår bransch.

Evenemang i elva länder

Den 23 april 2015, på International Girls in ICT Day håller länder runtom i Europa evenemang för att förändra bilden av vem som kan arbeta med IT. Microsoft arbetar med partners och NGOs för att hålla evenemang i elva länder, bland annat Danmark, Finland och Norge. Evenemang vars syfte är att lyfta unga kvinnor som förebilder för andra kvinnor och för att ge dem möjligheter att lära sig mer om IT.

I Sverige arbetar Microsoft kontinuerligt mot detta mål genom initiativ som exempelvis ”Årets IT-tjej” och deltagande i mentorsprogram som Womentor, och globala evenemang som Hour of Code.

Genom målinriktad utbildning och genom att lyfta förebilder som arbetar inom IT-branschen, kan vi öppna upp nya digitala dörrar för fler kvinnor att söka sig till en karriär inom IT. Tillsammans med våra partners runtom i Europa kommer vi på Microsoft att fortsätta att söka efter nya sätt att inspirera unga kvinnor och att utrusta dem med de verktyg och färdigheter de behöver för att utmärka sig på morgondagens arbetsmarknad

Fakta

  • International Girls in ICT Day är ett globalt initiativ som organiseras av ITU, en FN-organisation specialiserad på IT. Initiativet syftar till att öka medvetenheten om IKT karriärer till en ny generation av ung kvinnor intresserade av vetenskap, teknik och matematik.
  • För att stödja initiativet håller och medverkar Microsoft i Europa på evenemang i 11 länder: Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Italien, Norge, Polen, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Läs mer om International Girls in ICT Day här.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images