Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Ny hjälpmedelscentral för handikappade barn – möjliggörs med teknik från Microsoft

0
0

Svenska organisationen Vaggan inviger en hjälpmedelscentral i Riga imorgon fredag den 16 maj, som förmedlar hjälpmedel från Sverige till handikappade barn i Lettland och Litauen. Till sin hjälp har de en ny molnbaserad databas, som byggts ideellt av medarbetare på svenska Microsoft.

 

Databasen står klar efter mindre än två månader och fungerar som en varudatabas för den hjälpmedelscentral som Vaggan öppnar. I Baltikum råder stor brist på hjälpmedel för funktionshindrade barn och väntetider på över två år är vanliga.

 

Vaggan driver ett flertal barnhem och tar årligen emot och fördelar donationer från Sverige till barn i Litauen och Lettland. Databasen har varit en förutsättning för att kunna utveckla hjälpen och få den att nå dit den bäst behövdes, vare sig det är till barnhem eller till de handikappade barn som bor kvar hos sina föräldrar.

 

"För mig är det väldigt enkelt - utan databasen hade det inte blivit någon hjälpmedelscentral. Det hade blivit alldeles för svårt att hantera och ha en översikt över vem som fått låna hjälpmedel och vad som fanns kvar i lager. Bara till en rullstol finns över 200 tillbehör och det behövs 12 olika mått för att anpassa en rullstol åt ett barn. Att databasen dessutom gick att ta fram så snabbt gjorde att vi kom igång mycket tidigare än planerat” säger Pia Bolinder, styrelseledamot och projektledare på Vaggan.

 

Meningen är att det efter sommaren ska finnas en hemsida där läkare runtom i Baltikum kan gå in och beställa hjälpmedel åt barnen de möter, för att sedan få låna dessa av Vaggan. Att databasen skapats i den molnbaserade plattformen Azure gör att den fungerar i alla webbläsare, inklusive mobiltelefoner, något som är avgörande för Vaggans personal på de olika barnhemmen och för utvecklingen av Vaggans verksamhet i Baltikum.

 

”Det vi hjälpte Vaggan med var att skapa en webbapplikation som håller reda på alla handikapphjälpmedel som de har att låna ut till barn och vuxna. För att skapa denna webbapplikation använde vi oss av ett verktyg som heter Visual Studio Lightswitch, vilket är perfekt för att göra applikationer som innehåller mycket data och formulär.” säger Dag König, utvecklare och teknisk evangelist på Microsoft AB.

 

Arbetet med databasen har skett inom ramen för ”en god gärning” där anställda på Microsoft uppmuntras att använda upp till tre dagar per år av sin arbetstid för volontärarbete.  Microsoft är sedan starten med och stöttar Vaggan i deras mål att bygga upp habiliteringscenter i var och ett av de baltiska länderna.

 

”Det är fantastiskt när vi kan använda vår teknologi för att göra världen lite bättre. Till slut handlar allt om hur vi kan hjälpa andra människor, speciellt människor med stora basala behov. Att en webbapplikation kan göra så att ett barn får de hjälpmedel som behövs för att kunna gå för första gången är något som gör mitt arbete mycket mer glädjefullt,” säger Dag König.

 

Bara i Litauen överges 3 500 barn varje år varav mer än hälften är handikappade. Ett av de vanligaste handikappen är fetalt alkoholsyndrom, vilket innebär att mamman har tagit droger eller druckit alkohol under graviditeten.

 

”De flesta föräldrar saknar helt utbildning och stöd från samhället för att ta hand om ett handikappat barn. Det är också en stor skam, och de flesta handikappade barn hamnar därför på barnhem. Vaggan arbetar även med att utbilda vårdpersonal och föräldrar, för att fler handikappade barn ska få stanna hos sina föräldrar. Då är det väldigt viktigt att det finns rätt hjälpmedel tillgängliga som underlättar för föräldrarna, det kan exempelvis vara tippbrädor eller lyfthjälp för badrummet” säger Pia Bolinder.

 

I dagsläget går en långtradare i månaden från Sverige till Riga, fullastad med begagnade hjälpmedel i gott skick.

 

”Mycket som doneras hittar inte till rätt mottagare, även när det finns goda intentioner bakom. Hade vi inte fått den här databasen på plats hade det inte varit praktiskt möjligt att hålla ordning och få rätt hjälpmedel till rätt person,” säger Pia Bolinder.

 

 För mer information

Vaggan: Pia Bolinder, 08-777 7308, 0707-66 44 06, pia@lifestyletravel.se

Microsoft AB: Dag König, 0734-08 27 91, dagk@microsoft.com

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images