Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Vinnaren utsedd i Årets IT-tjej 2014: "Vill tacka mitt 16-åriga jag som valde natur"

0
0

Vinnaren av Årets IT-tjej 2014 är Sofie Lindblom, 24 åring från Stockholm som studerar till civilingenjör i medieteknik på Linköpings Universitet (LiU). Förutom studierna arrangerar Sofie arbetsmarknadsdagar på sitt universitet, är studentambassadör för Spotify samt bloggar för Womengineer. Hon har också startat en meet-up i Norrköping som kallas Peking Hackers, för studenter och andra unga som är nyfikna på IT.  

"Jag vill visa hur coolt IT är, "it"-girls ska vilja vara IT-girls!" säger Sofie Lindblom.

"Jag tror många tjejer inte vet hur mycket roliga, häftiga och kreativa områden man missar när man väljer bort utbildningar inom IT och teknik. Jag vill inte att flera duktiga tjejer ska gå miste om möjligheterna, och jag tror att många arbetsgivare i Sverige är beredda att hålla med mig," säger Sofie.

Årets it-tjej är en utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i syfte att uppmuntra och inspirera tjejer att söka sig till IT-branschen.

Priset delades ut ikväll på Universum Awards på Berns i Stockholm av Microsofts Therese Thorstorp, med följande motivering:

"Med ett starkt engagemang, driv och enorm talang uppfyller Årets IT-tjej 2014 de kvaliteter som eftersöks. Hon jobbar redan aktivt för att fler tjejer skall söka sig till IT- och teknikutbildningar genom att bryta den stereotypa bilden av vem en IT-tjej är. Hon, liksom Microsoft, ser en framtid där fler kvinnor behövs inom branschen för att driva utvecklingen framåt."

Sofie Lindbloms glädje och entusiasm över vinsten gick inte att ta miste på. "Jag vill tacka mitt 16-åriga jag som valde natur på gymnasiet, och därför hade möjlighet att välja en teknisk utbildning på universitetet, och nu har så otroligt många möjligheter. Det är en härlig känsla av att ingenting är omöjligt," säger Sofie.

Microsoft delar ut priset Årets IT-tjej för elfte gången, till en kvinnlig student som är initiativrik och som inspirerar andra tjejer att söka sig till en utbildning och en bransch med oändliga möjligheter. Priset innebär, förutom äran, ett års ambassadörsskap för IT-tjejer i Sverige. Dessutom tilldelas vinnaren ett resestipendium till en teknikkonferens, medlemskap i ett nätverk, och en Windows Phone.

Efter en hård gallring av alla inkomna ansökningar valdes åtta kandidater ut som alla, förutom goda studieresultat, visat genuin passion och engagemang för IT och dess möjligheter. Under en heldag på Microsoft utmanades de med case-lösning, intervjuer samt mingel med Microsoft-anställda, vilket sedan landade i tre finalister.

Vinnaren hade hård konkurrens från de andra två välkvalificerade finalisterna Amanda Pethrus och Sarah Bernelind, båda från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images