Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Så här skapar vi ett jämställt företag – fem tips från Microsofts vd Jonas Persson

0
0

På Microsoft tar man jämställdhet på allvar och arbetar systematiskt med att nå målet på 50 % kvinnor på alla nivåer i företaget. Idag är fyra av tio i Microsofts svenska ledningsgrupp kvinnor och en tredjedel av de anställda är kvinnor. Microsofts svenska vd Jonas Persson delar med sig av fem konkreta tips till andra företagsledare för att lyckas med jämställdheten.

  "Jag kommer inte vara nöjd förrän vi har det jämställt i hela företaget. Det handlar inte om en mjuk ambition, utan att om vi vill vara framgångsrika måste vi ta det här på allvar. Våra kunder är olika, och representeras de inte av olika människor på företaget som speglar kundgruppen blir det problem i slutändan," säger Jonas Persson.

 1. Sätt upp tydliga mål, och då pratar vi inte en svävande ambition om bättre jämställdhet utan konkreta siffror på hur många kvinnor som ska befordras och rekryteras, som följs upp varje månad.
   
 2. Uppmuntra och möjliggör flexibelt arbete, det gör att både mammor och pappor har möjlighet att vara närvarande föräldrar och samtidigt göra karriär. På Microsoft driver vi den frågan bland annat genom initiativet Jobba hemma-dagen.
   
 3. Jobba långsiktigt. En vanlig missuppfattning är att det inte finns kompetenta kvinnor inom IT. De finns, men eftersom färre kvinnor än män utbildas är urvalet mindre och det kan ta lite längre tid att hitta dem. På Microsoft  etablerar vi relationer med IT-intresserade tjejer redan på högstadiet via DigiGirlz, delar ut priset Årets IT-tjej på universitet och har varannan damernas på trainee-programmet.
   
 4. Jämställd rekrytering, här kompromissar vi inte utan kräver av HR-avdelning och extern rekryteringsbyrå att hälften av de kandidater som presenteras för rekryterande chef ska vara kvinnor, annars har de misslyckats med sitt uppdrag. Vi ser också alltid till att minst en av de intervjuande personerna är kvinnor, för att undvika partiskhet.
   
 5. Synliggör kvinnor inom företaget, både internt och externt. På Microsoft har vi i nuläget 28 kvinnliga talespersoner som kan ta plats på event och uttala sig i media. Vi driver även ett internt nätverk, jobbar med mentorer  och medverkar på externa event för kvinnor i branschen.

" Jag tror att man måste ta en framåtlutad position i ledningsgrupp och styrelse och säga att det här är lika viktigt som budgeten, inget som ska delegeras enbart på HR-avdelningen. Vi måste arbeta för jämställdheten i hela organisationen, annars blir det inget av det", säger Jonas Persson. 

Nyligen kunde man läsa i Svenska Dagbladet om hur Microsofts Anders Lundh kombinerat karriär och föräldraskap.

Microsofts interna nätverk Women@MSAB uppmärksammar Internationella Kvinnodagen med en träff på fredag den 7 mars, med inspirerande talare i världsklass. Till nätverksträffen kommer Birgitta Ohlsson, Sveriges EU- och demokratiminister, att tala om kvinnors förutsättningar att delta i det demokratiska samtalet, bland annat på nätet. Det kommer även två internationella talare, Deemah AIYahya, teknisk direktör och första kvinnan i ledningsgruppen på Microsoft Saudiarabien, samt Whitney Johnson, talare, inspiratör och författare till boken Dare, Dream, Do.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images

Trending Articles