Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Nobelpriset flyttar upp i molnet med Windows Azure

0
0

När Nobelpristagarna tillkännages och när Nobelprisen delas ut har Nobelprisets sajt www.nobelprize.org hundrafaldigt många fler besökare än vanligt. Från hela världen surfar personer in som alla snabbt vill få tillgång till den senaste informationen om pristagarna. För att klara trycket och ge alla besökare en bra upplevelse flyttar man nu sajten ifrån fysiska servrar och upp i molnet, med Microsofts flexibla molnlösning Windows Azure.

 

Det var öppenheten och skalbarheten som gjorde att valet föll på Windows Azure, berättar Hans Mehlin teknikchef på Nobel Media.

 

"Vår sajt är uppbyggd på Linux, PHP och MySQL, men vi kunde bara fortsätta att köra på samma plattform - samma lampstack men flyttat till molnet. Tidigare körde vi på egna fysiska servrar, först i vår egen serverhall, sedan outsourcat, tills vi fick möjlighet att flytta in i molnet.

 

"Framförallt är det skalbarheten som spelar roll för oss, eftersom vi har ett sådant tryck när pristagarna tillkännages i oktober och sedan igen när prisen delas ut i december. Under tillkännagivandena har vi väldigt skarpa besökstoppar, ibland ett hundrafaldigt tryck under en timma mot vad vi brukar ha en vanlig dag.

 

"Det fungerade jättebra att flytta över, miljön var oerhört lik det vi hade tidigare. Vi migrerade över allt från scratch på två veckor, sedan var vi förberedda för tillkännagivandet av de nya pristagarna. Vi hann belastningstesta och använder oss nu av den enkla uppskalningen och nedskalningen som kommer med Azure, så att vi inte behöver allokera onödig serverkraft" säger Hans Mehlin, som även fick hjälp med migreringen av HiQ och Candidator.

 

Från Microsofts sida har det också varit bra att få visa på öppenheten med Windows Azure.

 

"Det som är intressant är att detta inte är en Microsoftlösning, såtillvida att de inte bygger på vår serverteknik, inte vår databas och inte på våra programmeringsspråk" säger Björn Eriksen, teknisk evangelist på Microsoft Sverige.

 

Nobel Media, som har till uppgift att förvalta och utveckla medierättigheter kopplade till Nobelpriset, satsar även på att öka räckvidden och frekvensen på kommunikationen kring Nobelpriset andra tider på året. Arbetet med att flytta till molnet har skett under hösten och gått väldigt smidigt.

 

"Vi var lite oroliga eftersom flytten var så tätt inpå tillkännagivandet av pristagarna som innebär årets största besökstopp på sajten, men det har varit oväntat enkelt och vi hann få allt i ordning i god tid" säger Mattias Fyrenius, VD på Nobel Media.

 

Förutom en ökad flexibilitet hade flytten till molnet även ekonomiska fördelar för Nobel Media, i och med att de bara behöver betala för vad de använder, och
under den tid som behovet finns.

 

"Huvudsyftet med flytten var en säkrare miljö och att ge en bättre upplevelse för användarna, men självklart blev det också prismässigt bättre eftersom vi betalar för de toppar som vi har och inte behöver sitta på överkapacitet under större delar av året" säger Mattias Fyrenius.

 

På svenska Microsofts är man väldigt stolta över att ha fått förtroendet att drifta en sajt som är viktig för så många människor över hela världen, och lyfter även det fortsatta samarbetet då man planerar webinars, videointervjuer och andra aktiviteter på sajten.

 

"Vi på Microsoft är ödmjukt väldigt glada över att Nobel Media har valt oss som partner och Windows Azure som plattform. Det är stort att få vara en del av visionen om hur Nobelpriset skall agera och vara närvarande i digitala kanaler" säger Richard Lind, teknisk direktör på Microsoft Sverige. 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images