Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Laura och Julia vann spelprogrammeringstävlingen Kodu Cup 2013

0
0

Det vinnande bidraget i programmeringstävlingen Kodu Cup är Mattesköldpaddorna, ett spel av Laura Ptasnik och Julia Byström som går i klass 7 i Carlssons skola, som vinner 20 000 kronor till sin klassresa.

Vinsten gick till Mattesköldpaddorna på grund av en god spelidé, ett pedagogiskt upplägg och ett välgjort spel. ”Det här är ett kul spel med god spelbarhet, tilltalande design och med ett matematiskt inslag som fungerar bra i spelets sammanhang” säger Eva Pethrus på Microsoft.

Vinnarna säger att de fick respekt för hur avancerat det är att programmera, och hur viktigt det är med matematiska kunskaper. ”Det roligaste med att göra uppgiften var att  man fick uttrycka sin kreativitet och samtidigt träna på problemlösning” säger Laura Ptasnik.

”Alla kan programmera, inte bara killar. Det borde finnas fler tjejer som gör det!” säger Julia Byström.

Laura och Julias arbete med att skapa Mattesköldpaddorna i Kodu har letts av deras matematiklärare Cecilia Christiansen. Priset delades ut på Skolriksdagen idag av Maria Stockhaus, ordförande i SKLs utbildningsberedning och kommunalråd i Sollentuna. Bakom tävlingen står Sveriges Kommuner och Landsting, IT- och telekomföretagen, Samsung och Microsoft.

Koduär ett enkelt, visuellt symbolprogrammeringsspråk från Microsoft som gör det lätt för alla att utveckla egna PC-spel, även om man inte har någon tidigare erfarenhet av programmering eller design. Kodu är gratis att ladda ner, och kan användas av barn i alla åldrar.

Även lärare utan någon som helst erfarenhet av speldesign kan snabbt lära ut grunderna i programmering till sina elever. Det finns ett färdigt "klassrumskit" att ladda ner gratis här, för de lärare som vill hålla en lektion i Kodu.

"Att skapa sitt eget spel är utvecklande för såväl kreativiteten som för logiken, och kunskap om programmering är en värdefull kompetens inför framtiden" säger Eva Pethrus på Microsoft.

Foto Jonas Byström


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images

Trending Articles


Victorias glädje: tredje barnet på väg!


Ingehild Lundgren


15-0 till bortalaget vid åtal för mordet på Blerim Kastrati


Tusentals besökare väntas till loppis


Krysslösningar nr 44


Martin Timells stora revansch efter skandalen


VUXEN Badrock Svart Allmänna


Hur gjuter du en poolgrund


”Det finns hjälp att få bara man vågar ta emot den”


Dödsfallsnotiser