Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Hoppfull stämning på Almedalsseminarium om jämställdhet i IT-branschen

0
0

På torsdagen bjöd Upplands Väsby Kommun och Microsoft Sverige in till seminarium om jämställdhet i IT-branschen i Almedalen. Det var en entusiastisk stämning med en mycket engagerad publik, och många idéer om hur IT-branschen skulle locka mer tjejer.

”Att vara kvinnlig civilingenjör inom IT är så attraktivt så det är inte riktigt klokt" sa Eva Malmström-Jonsson, Prorektor på KTH.

Eva Pethrus fick frågan om varför Microsoft engagerar sig i den här frågan, och svarade att ”större delen av de som jobbar i Sverige är kvinnor. Vi har en inkomst, och vi konsumerar faktiskt andra saker än läppstift. Vi köper och använder teknik i lika stor utsträckning som män, och för att teknikföretagen ska ha rätt saker att sälja behöver vi fler kvinnliga programmerare som förstår målgruppen.”

Pernilla Näsfors, IT-civilingenjör och representant för nätverket GeekGirls som satt i publiken, bidrog med en snabb replik: ”Att jobba med IT är kvinnligt – det är kreativt, skapande och kollaborativt.”

Elin Hallgren från Winnet berättade att det just nu bara är 20 procent kvinnor på IT-utbildningar, och att detta speglas tillbaka i näringslivet där det ligger på en liknande nivå. Tittar man på VD-nivå är bara 8 % kvinnor.

John Kåberg från Mattecoach på Nätet föreslog att man döper om programmen för att göra dem mer attraktiva för kvinnor. ”KTH kan väl ta hjälp av någon av alla PR-konsulter här i Almedalen och paketera om namnen på de program som inte attraherar tjejer” sa John.

Något som är erkänt viktigt är kvinnliga förebilder – i branschen och utanför. ”Självklart ska vi lyfta fram kvinnliga pionjärer som forskaren Marie Curie och programmeraren Ada Lovelace, men det är minst lika viktigt att tjejer ser lärare, mödrar och storasystrar med tilltro till sin egen förmåga” sa Christin Hanefalk, Ordförande i utbildningsnämnden Upplands Väsby kommun.

Ann-Marie Fransson från IT och telekomföretagen gav en avslutande kommentar till seminariet: ”Hela branschen står bakom det som sagts idag och jag kan bekräfta att tjejer med teknisk IT-utbildning sugs upp av branschen direkt.”

Under seminariet twittrades det också flitigt under hashtaggen #jamtek. Här är några av tweetsen:

 IT&Telekomföretagen‏: ”Jobb i it-branschen är utvecklande, välbetalt, flexibelt, internationellt gångbart. Berätta det för alla unga tjejer. ^ amf #jämtek #itot

AnnFollin:Vi måste stärka tjejernas tekniksjälvförtroende! Tjejer kan teknik, men ser det inte så. Skryter inte heller! #jämtek #Almedalen

Vetenskap&Allmänhet‏: Microsoft: kvinnliga svenska it-entreprenörer måste komma fram som förebilder #jämtek


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images