Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Möt Årets it-tjej 2012

0
0

I går, vid Universum Awards, utnämndes Ina Bäckström till Årets it-tjej 2012 - en utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i syfte att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till it-branschen.Ina Bäckström

Ina är 24 år gammal och bor i Stockholm. Hon studerar dataspelsdesign på Futuregames Academy och har etablerat sig som en stark profil inom spelbranschen. Hon har varit delaktig i att starta och driva BarCraft – Sveriges första Esportsbar – samt Frizone Gaming Guild – en förening som jobbar för att främja tjejers spelande. 

”Att ha blivit utsedd till Årets it-tjej ger mig en starkare röst att påverka med, och jag ser det som en stor möjlighet att få fler tjejer intresserade av spel och it” säger Ina.

”Jag tycker det är väldigt viktigt att få in fler tjejer i spelindustrin, inte minst för att påverka hur män och kvinnor gestaltas i spel, som ju faktiskt är en av de mest tongivande nöjesbranscherna för unga människor”

”Det är viktigt för spelindustrins utveckling att få in fler kvinnor, och därför måste fler unga tjejer välja tekniska utbildningar. Fler företag borde ta liknande initiativ som Microsoft gör.”

Marie Ygge, försäljningschef på Microsoft, delade ut priset: ”Årets it-tjej tar för sig inom såväl spelcommunityn som inom Esport, och som flygande reporter för såväl tv- som tidningsbranschen.Hon är en naturlig ledare, inspiratör och evangelist, speciellt intresserad av den oerhört snabbväxande spelbranschen” säger Marie.

Detta är första gången som en tjej från dataspelsbranschen har utsetts till vinnare, och juryn var särskilt imponerad av Inas ambition att bryta de könsnormer som idag porträtteras i merparten av de spel som utvecklas.

Microsoft har instiftat priset Årets it-tjej med syfte och mål att uppmuntra och inspirera tjejer att söka sig till IT-branschen, och alla de möjligheter som finns inom IT. Priset, som delas ut för nionde gången, går till en kvinnlig student som är initiativrik och som inspirerar andra tjejer att söka sig till i en utbildning och en bransch med oändliga möjligheter.

Priset ”Årets IT-tjej” innebär, förutom äran, ett års ambassadörsskap för it-tjejer i Sverige. Dessutom tilldelas vinnaren ett resestipendium till en teknikkonferens och en Windows Phone.

Efter en hård gallring av alla inkomna ansökningar valdes fem kandidater ut som alla, förutom goda studieresultat, visat genuin passion och engagemang för it och dess möjligheter, samt verkat för att fler tjejer skall intressera sig för och söka sig till it. Finalisterna kom till Microsoft för att under en heldag utmanas med case-lösning, intervjuer samt mingel med Microsoft-anställda.

Det fem oerhört inspirerande och kreativa finalisterna var (från vänster): Anna Arodén som är interaktionsdesign-student på Stockholms universitet, Sofia Lundqvist som utbildar sig till systemvetare på Uppsala universitet, Ina Bäckström som läser speldesigner på Future Games Academy, Alexandra Tsampikakis som siktar på att bli dataingenjör med inriktning på inbyggda system och pluggar på Luleå Tekniska Universitet samt Fiona Rolander som studerar informationsteknik på Chalmers.

Fler bilder finns på Flickr.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images