Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Sverige sämre än genomsnittet på internetsäkerhet

0
0

Enligt en ny undersökning som Microsoft genomfört är svenska internetanvändare överlag sämre än resten av Europa på att skydda sig på nätet. Undersökningen omfattar 11,000 internetanvändare i 27 länder. I Sverige svarade 500 personer på frågor om kunskap, beteenden och hur de använde olika verktyg för att skydda sig på nätet.

Enligt undersökningen är det vanligt att människor vidtar grundläggande åtgärder för att skydda sig online såsom virusskydd, men överlag är man sämre på att skydda sig mot mer sofistikerade nätbedrägerier som nätfiske och identitetsstöld.

Undersökningen visar också att de största hoten nu skiftar från mjukvarubaserade till sociala hot. Många internetanvändare har brandvägg, antivirusmjukvara och vet hur man skapar starka lösenord. Däremot behövs utbildning för att agera mot sociala hot, som tjuvar som lurar folk på pengar eller personlig information. 63 procent av de svenska respondenterna vet inte hur de ska skydda sig mot identitetsstöld (53 procent i alla länder överlag) och 90 procent vet inte hur de ska gå tillväga för att skydda sitt rykte på nätet (73 procent överlag).

Det sammanlagda resultatet visar också att svenska internetanvändare överlag är något sämre än resten av Europa på att skydda sig. Svaren på undersökningen har räknats samman i ett poängsystem (MCSI - Microsoft Computing Safety Index), där snittresultatet i alla 27 länderna var 44 procent och Sverige fick drygt 42 procent.

Slutsatsen är att svenska internetanvändare måste både lära sig mer, och göra mer, för att skydda sig mot mer avancerade typer av nätbrott.

”Vi delar med oss av resultaten av undersökningen för att uppmuntra individer och familjer att agera för att skydda sin digitala livsstil, då det är tydligt att hoten skiftar mer och mer från tekniska till sociala fällor. Vi vill också påminna föräldrar att använda den information och de verktyg som finns, exempelvis på Microsofts hemsida, för att se till att deras barns surfande sker tryggt och säkert. ” säger Magnus Lindkvist, som är säkerhetsansvarig på Microsoft.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images

Trending Articles


Annika Karlsson och Magnus Danielsson har blivit föräldrar.


Lance Hedmans plötsliga kärlekskrasch


Bilder till mysteriestickning del 1!


Victorias stora oro för lille Oscar


Oidentifierat nätverk


Serievåldtäktsman hjärntvättade sina offer


Många ville ha ett skyddande stick


Slutplädering i äggrättegången


Dåliga syllar – kostnad och priser för att byta syll


Man drunknade i Pargas