Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Möt årets it-tjej: Katarina Larsson

0
0

I går, vid Universum Awards, utnämndes Katarina Larsson till årets it-tjej 2011 - Katarina Larssonen utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i  syfte att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till it-branschen.

27-åriga Katarina är nybakad civilingenjör inom datateknik vid KTH i Stockholm. Hon har även arbetat som utvecklingsingenjör på Scania och projektansvarig vid webbyrån ZWEBB samt deltagit i STELLA (ett mentorsprogram för kvinnliga studenter på KTH och Handelshögskolan i Stockholm och i Lund).

Katarina valdes till Årets it-tjej bland annat för sin speciella förmåga att göra det komplicerade enkelt samt för att hon är en naturlig ledare och evangelist - speciellt inom it och affärsmöjligheter. Hon har under studietiden med stort engagemang och passion bland annat drivit KTH studenternas näringslivsgrupp och skapat dess webbplats och använder gärna sociala medier för att locka unga till teknik och it-utbildning. Läs mer om Katarinas utbildning, bakgrund och erfarenheter här.

Som it-tjej får Katarina bland annat delta vid en internationell teknikmässa i Europa, för att på plats kunna fördjupa sina kunskaper inom datateknik och bredda sitt kontaktnät. Utöver detta bjuder Microsoft in henne till flera olika evenemang under det kommande året och hon blir en viktig ambassadör för it-intresserade tjejer.

Stort grattis Katarina, hur känns det?
Det känns jättekul och otroligt smickrande! Det känns som ett kvitto på att det jag brinner för och ägnat en stor del av min tid åt de senaste åren är uppskattat.

Vad ser du mest fram emot som årets it-tjej?
Teknikmässan ska bli mycket lärorik och spännande. Jag hoppas också få större möjligheter att nå ut och inspirera andra.

Varför behövs det fler tjejer inom it?
Jag tror på en jämn mix av kön och personligheter i alla teknikbranscher, inte bara inom it. Alla behövs lika mycket, men fler tjejer behöver veta att även it faktiskt är ett riktigt bra alternativ. Fler tjejer inom it innebär också fler förebilder som är lättare att relatera till.

Hur vill du inspirera andra i din nya roll?
Jag vill förmedla att it är för alla. Många tänker inte på vilka otroliga möjligheter som öppnar sig genom it-utbildningarna. Jag vill att it ska vara något självklart och inte så främmande som det ter sig för många idag. It finns i alla branscher - allt från lastbilar till smink.

Har du några tips till andra unga it-studerande idag?
Nätverka och nätverka brett! Bara för att man läser en viss utbildning eller inriktning behöver man inte bara verka inom ramarna för det. Genom de nätverk jag engagerar mig i träffar jag studenter och unga yrkesverksamma från flera olika branscher, vilket är oerhört viktigt och nyttigt för att jag ska få insikt utöver min egen bransch och utbildning. Och lika viktigt är att ha roligt - om du har kul  på jobbet eller i skolan kommer 50 procent gratis.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images

Trending Articles


Ingeborg Lindgren


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Däck till elbilen kan bli en dyr affär


Facebookuppror


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Vännerna som portas från kungens kalas


Efter skandalen: TV4:s Jenny Strömstedt slutar


Victorias glädje: tredje barnet på väg!


Hur gjuter du en poolgrund


Gjuta plintar – för grund på berg eller på slät mark