Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

PC-trender på CES: design, flexibilitet, 3D och konceptdatorer

0
0

Om man ska summera trenderna på PC-fronten från CES 2011 så är de bärbara datorna helt dominerande. De stationära datorerna lyser med sin frånvaro, eller är åtminstone mycket få.

Utvecklingen just nu tycks kunna summeras inom fyra olika områden: design, flexibilitet, 3D och konceptdatorer.

Gemensamt för samtliga datorer nedan utom den Windows Home Server som jag skriver om på slutet är att de levereras med Windows 7.

I princip alla stora PC-tillverkare verkar ha förstått vikten av industridesign. Konsumenter idag vill ha snygga datorer av hög kvalitet och med bra prestanda. En ekvation som ibland kan vara svår att få ihop, i alla fall om man ska kuna bibehålla en attraktiv prispunkt. Men här börjar vi nu se flera mycket intressanta produkter som lyckas få ihop alla dessa delar.

Här följer några datorer som verkligen sticker ut på designområdet. Samsungs ultraslimmade Note PC series 9 sticker ut och likaså deras fullstorleks laptop QX410. Snygg design, känsla av hög kvalitet och solida material i kombination med bra prestanda.


Samsung Note PC 9


Samsung QX410

Även Sony imponerar som vanligt inom området design och visar upp flera stycken konceptdatorer som kommer släppas senare under 2011. Företaget visar också allt-i-ett-datorn Sony Vaio Signature L som designmässigt är bland det snyggaste vi sett inom den här kategorin datorer.Sony Vaio designkoncept


Sony Vaio Signature L series

Den andra trenden som kan noteras är flexibla datorer. Med det menar jag datorer som kan anävndas på flera olika sätt, eller som är extremt flexibla avseende till exempel portabilitet. För att illustrera den trenden vill jag lyfta fram datorer så som Dells Inspiron Duo som både fungerar som en vanlig netbook-dator, men också som en tablet när bildskärmen roteras.


Dell Inspiron Duo

En annan dator som är extremt flexibel är Sonys extremt kompakta Sony Vaio P. Den här storleken på PC har funnits ett tag, men det är först nu som teknikutvecklingen har gjort att prestandan i sådana här kompakta datorer faktiskt är riktigt bra.


Sony Vaio P

Även inom PC-området är såklart 3D väldigt stort. Flera tillverkare visar upp bärbara datorer med inbyggd 3D-funktionalitet. I vissa fall med blueray-spelare som klarar av att spela upp 3D-material på externa TV-monitorer, men även datorer med inbyggda bildskärmar som kan visa 3D-material i form av filmer och spel. Toshiba visade upp sin Toshiba Satellite A665 3D och Sony visade sin Vaio F-series.


Toshiba Satellite A665 3D


Sony Vaio F Series

Det sista området som sticker ut är det man skulle kunna kalla för konceptdatorer, eller datorer som är framtagna för att vara särskilt bra på just en grej. Till den här kategorin vill jag räkna datorer som sticker ut för att de har fantastiskt bra ljud som till exempel Acer Aspire Ethos 8950G. Det här datorn är värd att nämna tack vare att den är en av få datorer som kan leverera ljud enligt specifikationen Dolby Home Theater v4.


Acer Aspire Ethos 8950G

Andra konceptdatorer som vi särskilt lagt märke till på CES 2011 är datorer som är speciellt anpassade för barn. De har oftast klara fina färger, de är särkilt anpassade för att klara av tuffa tag, spill och smuts och de har programvara förinstallerad som passar målgruppen.  Toshiba Kids PC L635 är det mest tydliga exemplet. Den stora frågan är egentligen varför inte alla bärbara konstrueras för att klara spill på tangetbordet och tapp från någon meters höjd? Jag skulle definitivt behöva en sån här dator.

Sist men inte minst skulle jag lyfta fram två datorer som enligt min mening förtjänar särkild uppmärksamhet. Det här är inte laptopdatorer som dominerade i övrigt, utan den första är en mediadator för vardagsrummet från Acer med namnet Revo RL100. En mycket snygg och väldesignad dator som passar perfekt som plattform för Windows Media Center uppkopplad mot en stor bildskärm eller vardagsrums TV:n.


Acer Revo RL100

Den andra datorn som avslutningsvis förtjänar ett omnämnande är faktist en server. Det är 5Big Backup Server från franska LaCie. Denna burk bygger på Windows Home Server och erbjuder en centralpunkt för lagring av dokument, musik och filmer i hemmer och löser samtidigt smidigt hela familjens backupbehov. Det här är enligt min mening en av världens just nu coolaste datormodeller.


LaCie 5Big Backup Server


Viewing all articles
Browse latest Browse all 861

Latest Images