Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

Microsoft välkomnar officiellt Nokia Devices and Services

$
0
0

Microsoft och Nokia Devices and Services förenas för att skapa en familj av enheter och tjänster som tar människor med storm och gör företag  kraftfulla.

Redmond, Wash, USA – 25 april 2014 - Microsoft Corp. meddelar att förvärvet av Nokia Devices and Services nu har slutförts. Förvärvet har godkänts av Nokias aktieägare och av statliga tillsynsmyndigheter världen över. Förvärvets slutförande är ett viktigt steg i processen att föra de två organisationerna samman till ett team.

"Idag välkomnar vi Nokia Devices and Services till vår familj. Kompetensen och tillgångarna inom mobilteknik som de tar med sig kommer att påskynda vår transformation. Tillsammans med våra partners förblir vi fokuserade på att snabbare leverera innovation och göra molnet tillgängligt för alla, på alla enheter", säger Microsofts CEO Satya Nadella.

Stephen Elop, tidigare President och CEO för Nokia, kommer att fungera som Executive Vice President för Microsofts Devices Group och rapportera till Microsofts CEO Satya Nadella. Elop kommer att leda ett utökat område av enheter som inkluderar Lumia smarta mobiler och plattor, Nokia mobiltelefoner, Xbox hårdvara, Surface, Perceptive Pixel (PPI)-produkter och tillbehör.

Microsoft välkomnar medarbetare med djupgående branscherfarenhet på över 130 platser i 50 länder världen över. Här finns bland annat många anläggningar som designar, utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer ett brett urval av nyskapande smarta enheter, mobiltelefoner och tjänster. Som en del i transaktionen kommer Microsoft att ta över alla existerande garantier för existerande Nokia-enheter.  

Windows Phone är det snabbast växande ekosystemet på marknaden för smarta mobiltelefoner och dess utbud av prisbelönta enheter fortsätter att expandera. Enligt IDC förstärkte Windows Phone under fjärde kvartalet 2013 sin position som ett av de ledande operativsystemen för smarta mobiltelefoner och var den snabbast ökande plattformen bland ledande operativsystem med en tillväxt på 91 procent jämfört med föregående år. 1 Med Nokias mobiltelefonverksamhet kommer dessutom Microsoft att äntra marknaden för lägre prissatta mobila enheter, en möjlighet värd 50 miljarder dollar årligen 2. På så sätt kan Microsoft erbjuda den första mobilerfarenheten till nästa miljard människor och också introducera sina tjänster till nya kunder världen över.

Microsoft kommer att fortsätta leverera nya värden och möjligheter i nära samarbete med en rad hårdvarupartners, utvecklare, operatörer, distributörer och återförsäljare, och tillhandahålla plattformar, verktyg, program och tjänster som ger dem förutsättningar att skapa fantastiska enheter. Med en djupare kunskap om samverkan mellan hårdvara och programvara kommer företaget att stärka och öka den totala efterfrågan på Windows-enheter.

Mer information om Microsofts utökade familj av enheter och tjänster finns här.

Microsoft (Nasdaq ”MSFT”) grundandes 1975 och är världsledande inom mjukvara, tjänster och lösningar som hjälper människor och verksamheter att nå sin fulla potential.

Microsoft syftar på Microsoft Corporation och dess koncernbolag, inklusive Microsoft Mobile Oy, ett dotterbolag till Microsoft Corporation. Microsoft Mobile Oy utvecklar, tillverkar och distribuerar mobiltelefonerna Lumia, Asha och Nokia X samt andra enheter.

1 IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, February 2014

2 Strategy Analytics Inc.


För mer information, vänligen kontakta:

Jenny Spets Wojarski
Informationschef
Tel: 0734-08 29 42
E-post: jenny.spetswojarski@microsoft.com

Eva-Lotta Jonsvik
Pressansvarig
Tel: 0734-08 28 02
E-post: a-evjons@microsoft.com



All information in this release is as of April 11, 2014. The company undertakes no duty to update any forward-looking statement to conform the statement to actual results or changes in the company’s expectations.

For further information regarding risks and uncertainties associated with Microsoft’s business, please refer to the “Management’s Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations” and “Risk Factors” sections of Microsoft’s SEC filings, including, but not limited to, its annual report on Form 10-K and quarterly reports on Form 10-Q, copies of which may be obtained by contacting Microsoft’s Investor Relations department at (800) 285-7772 or at Microsoft’s Investor Relations website.


Datainspektionen offentliggör granskning av Ale kommuns användande av molntjänsten Office 365

$
0
0

Computer Sweden rapporterade den 28 januari 2014 att Datainspektionen granskar Ale kommuns användande av molntjänsten Office 365. Idag, den 28 april 2014, offentliggjorde Datainspektionen sitt beslut och det innebär att Ale kommun kan implementera lösningen för kommunens alla skolor som planerat.

Ale kommun vill utnyttja möjligheterna med molntjänsten Office 365 i skolan och samtidigt skydda elevernas integritet. Därför begärde Ale kommun själva en granskning av molntjänsten. Microsoft har hela tiden varit positiva till granskningen och har stöttat Ale kommun genom hela processen. 

”Jag ser detta som ett bra exempel på hur vi jobbar med kunden för att kunden ska kunna garantera sina användares integritet”, säger Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft Sverige.

”Vi är oerhört lättade över att vi tryggt kan gå vidare med våra planer att implementera Office 365 i kommunen. Det är glädjande att vi fått så positiv feedback på vår risk- och sårbarhetsanalys och att vi kan visa att vi sätter våra elevers integritet i första hand samtidigt som vi kan utnyttja möjligheterna med molntjänsten” säger Per-Erik Lundahl, IT-strateg på Ale kommun.

Nedan sammanfattas beslutspunkterna från Datainspektionens granskning:

  • Datainspektionen ser positivt på att Ale kommun har gjort en risk- och sårbarhetsanalys.
  • Ingen felaktig användning av data förekommer (s.k. data mining).
  • Korrekt upplägg för radering av data när tjänsten används och efter tjänstens upphörande.
  • Överföringen av data till tredje land är tillåten i enlighet med Artikel 29 gruppens beslut (läs mer här).
  • Listan med Microsofts underleverantörer för Office 365 visar vilka underleverantörerna är samt vad de gör med informationen. Ale kommun behöver komplettera informationen med underleverantörernas länder.

"Angående den punkt som DI vill att Ale kommun ska åtgärda så är vi positiva till att detta uppdagades och ser det som en möjlighet att förstärka tydligheten i tjänsten. Frågan har redan eskalerats under helgen och vi kommer att uppdatera informationen på tjänstens Säkerhetscenter för alla kunder så snart som möjligt”, säger Mathias Strand.

Därför vill Ale kommun använda Office 365 i skolan

”Vi ser en möjlighet att stödja lärarnas pedagogiska arbete, lagra pedagogiskt material och möjliggöra kommunikation mellan användarna. Det i sin tur kommer att effektivisera och hålla kostnaderna nere”, säger Per-Erik Lundahl.

Elever och kommunens medarbetare kommer att få tillgång till följande tjänster:

  • SharePoint Online för samarbete, dokument- och informationsdelning.
  • OneDrive Pro för organisering och lagring av dokument, bilder, filmer och annat pedagogiskt arbetsmaterial.
  • Lync Online för snabbmeddelanden och videosamtal.
  • Office Web Apps för tillgång till Word, PowerPoint, Excel och OneNote.
  • Exchange för e-post och kalender.

För mer information, vänligen kontakta:

Mathias Strand
Chefsjurist på Microsoft Sverige
Tel: 08-752 56 88
E-post: mathias.strand@microsoft.com

Per-Erik Lundahl
IT-strateg på Ale kommun
Tel: 0303-33 00 29
E-post: Per-Erik.lundahl@ale.se

 

Läs hela beslutet från Datainspektionen här.

Ny mobilplattform säkrar vattenförsörjning i Skåne

$
0
0

För att ständigt effektivisera kärnverksamheten på Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp och göra den optimalt driftsäker vill man alltid ligga i teknikens framkant. Därför gör man nu en stor satsning på Windows 8.1.

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) är ett VAbolag som ägs av de sex kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Bolaget ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos 230 000 kunder i form av invånare och företag i regionen.

NSVA har 160 anställda, hälften i kontorsmiljö och hälften i driftsmiljö. När bolaget moderniserade hela sin it-plattform valde man att satsa på Windows 8.1 och outsourca all sin serverkraft till NSVA:s partner AddPros hostingmiljö.

Det innebär att vi standardiserar med Microsoft, vilket ger stora synergieffekter. Mobiliteten blir enhetlig, vilket gör det enklare för medarbetarna att arbeta med våra it-system, säger Peter Nagy, itinfrastrukturansvarig på NSVA.

Tidigare hade bolaget Windows 7. En del av klienterna som används i driftsmiljön var och är fortfarande Ipad-plattor.

Den nya it-plattformen har rekommenderats av AddPro som också hjälper bolaget att implementera den. I satsningen på Windows 8.1 ingår en uppgradering till Windows 8.1-plattor och Direct Access, serveroperativsystemet Windows Server 2012 R2 och Office 2013.

NSVA har ett särskilt driftsystem för att kontrollera driften av pumpar, reningsverk, vattentorn och andra anläggningar. Många av medarbetarna på driftsidan arbetar på fältet. Genom en Remote-app, som baseras på Microsofts Direct Accessteknik, kan de nu smidigt koppla upp sig på systemet från sina surfplattor oavsett var de befinner sig.

De kan exempelvis starta och stoppa pumpar, och stänga ned reningsverk och vattentorn om det går ett larm. De behöver inte ringa någon eller köra till huvudkontoret, utan kan vidta åtgärder direkt i systemet, säger Peter Nagy.

NSVA siktar på att fasa ut samtliga Ipad och ersätta dem med Windowsplattor.

För de medarbetare som har Ipad fungerar arbetet, men det krävs en hel del trix och fix för att anpassa denna Apple-värld till den övriga it-miljön. Den ultimate lösningen är att använda Windows 8.1-plattor helt och hållet. Gränssnittet är exakt likadant oavsett om användarna arbetar med PC eller Windowsplatta, säger Peter Nagy

Den effektivare it-miljön påverkar i slutänden även medborgarna på ett positivt sätt. Driftsäkerheten ökar. Om det skulle inträffa störningar behöver pumpar, reningsverk och andra anläggningar inte stå stilla under någon lång tid.

Vår nya it-miljö sparar in mycket tid och pengar på olika sätt. Bara genom det minskade bilåkandet sparar vi mycket samtidigt som det är bra för miljön

Implementeringen är inne på slutfasen. Hittills har 60–70 procent av alla datorer migrerats till den nya miljön, och vi har haft mycket få problem

Nästa steg är att införa kommunikationsverktyget Microsoft Lync. Det skapar möjligheter till effektivare och mer kvalitativ Kommunikation till en lägre kostnad. Vi kommer fortsätta ligga I framkant med den senaste tekniken, säger Peter Nagy.

Ratsit nu till Windows 8 och Windows Phone 8

$
0
0

Nu lanserar Ratsit sin app till Windows 8 och Windows Phone 8. Med appen kan användaren enkelt använda Ratsits kraftfulla sökmotor för att hitta offentlig information om svenska personer och företag.

- Vi vill göra det enkelt för personer som är intresserade av offentlig information om personer och företaget att hitta den informationen. Med den snabba och intressanta utvecklingen som sker på Windows 8- och Windows Phone 8-plattformarna är det därför naturligt att vi finns där för våra användare, säger Anders Johansson, VD Ratsit AB


(Windows 8-appen)

Med Ratsit till Windows 8 och Windows Phone 8 kan du snabbt söka fram offentlig information om svenska personer och företag oavsett om du är hemma, på jobbet eller på resande fot.

Funktioner i Ratsit-appen

  • Sök företag
  • Sök privatpersoner
  • Rapporter: karta, telefonnummer, bolagsuppgifter
  • Navigera till adress
  • Fordonsrapport

- Vi tycker att det är roligt att Ratsit tillsammans med vår gemensamma partner Invativa väljer att satsa på Windows 8 och Windows Phone 8. Det stärker ytterligare vårt utbud av appar lokalt samtidigt som det ger våra användare smidig tillgång till information som de efterfrågar, säger Thomas Floberg, Affärsområdeschef Windows och Surface

Hämta Ratsits app här:

Till Windows 8

Till Windows Phone 8

STING och Microsoft Ventures samarbetar för att gynna startup-företag i Stockholm

$
0
0

Microsoft Ventures och STING (Stockholm Innovation & Growth) inleder ett samarbete för att ge STING-bolagen tillgång till teknik och och mentorskap. Samarbetet kommer att hjälpa startups i ett tidigt stadium att bygga och lansera sina företag.Therese Thorstorp

Microsoft Ventures uppdrag är att skapa samarbeten med organisationer som STING för att hjälpa entreprenörer att bygga företag i världsklass. Genom att utnyttja det unika utbudet av erfarenhet, kompetens och resurser kan Microsoft ge direkt stöd till det bästa av den globala startupscenen.

"Nästa generation av innovativa produkter och tjänster utvecklas i världens alla hörn" säger Therese Thorstorp, Audience Marketing Manager på Microsoft. "Starka samarbeten krävs för att skapa lokala ekosystem som gynnar entreprenörskap och hjälper unga företag att utnyttja en växande global marknad. Vi ser fram emot att arbeta med STING och att hjälpa startup-företag i Stockholm att växa."

Genom Microsoft Ventures kommer STING-bolagen tillhöra Bizspark och får därför tillgång till Microsofts senaste teknik som t.ex. molntjänsten Microsoft Azure. De får också tillgång till utvecklingsverktyg, rådgivning och mentorskap från både teknik- och affärsexperter.

”Microsoft Ventures kommer att bli en fantastisk resurs för våra entreprenörer. De kommer att dra stor nytta av den expertkunskap som finns inom företaget när det gäller IT-trender och teknik. Vårt samarbete kommer att underlätta STING-bolagens utveckling och framgång”, säger Pär Hedberg, grundare och VD på STING (Stockholm Innovation & Growth).

Om STING
STING är ett ekosystem för innovativa startups i Stockholm och erbjuder nystartade teknikbolag omfattande stöd inom affärsutveckling, finansiering, rekrytering och nätverk. STING bidrar till Sveriges framtida storföretags utveckling genom att hjälpa dem att växa och konkurrera internationellt. Läs mer på http://www.stockholminnovation.com.

Om Microsoft Ventures
Microsoft Ventures är ett globalt initiativ för att hjälpa entreprenörer att bygga framgångsrika företag. Vi arbetar med startups i varje skede av mognad för att ge verktygen, resurserna och erfarenheten som de behöver för att lyckas. Initiativet är brett, och omfattar ett program med acceleratorer och finansiering. Vårt tillvägagångssätt hjälper startups skala sin verksamhet, ta fram innovativa tjänster på marknaden och nå nya kunder. Läs mer om Microsoft Ventures på www.microsoftventures.com.

För mer information, vänligen kontakta:

Jill Lindström
Director of Marketing & Communications
STING (Stockholm Innovation & Growth)
Tel: 072-213 14 22
E-post: jill.lindstrom@stockholminnovation.com

Therese Thorstorp
Audience Marketing Manager
Microsoft AB
Tel: 070-826 60 37
E-post: therese.thorstorp@microsoft.com    

Ny hjälpmedelscentral för handikappade barn – möjliggörs med teknik från Microsoft

$
0
0

Svenska organisationen Vaggan inviger en hjälpmedelscentral i Riga imorgon fredag den 16 maj, som förmedlar hjälpmedel från Sverige till handikappade barn i Lettland och Litauen. Till sin hjälp har de en ny molnbaserad databas, som byggts ideellt av medarbetare på svenska Microsoft.

 

Databasen står klar efter mindre än två månader och fungerar som en varudatabas för den hjälpmedelscentral som Vaggan öppnar. I Baltikum råder stor brist på hjälpmedel för funktionshindrade barn och väntetider på över två år är vanliga.

 

Vaggan driver ett flertal barnhem och tar årligen emot och fördelar donationer från Sverige till barn i Litauen och Lettland. Databasen har varit en förutsättning för att kunna utveckla hjälpen och få den att nå dit den bäst behövdes, vare sig det är till barnhem eller till de handikappade barn som bor kvar hos sina föräldrar.

 

"För mig är det väldigt enkelt - utan databasen hade det inte blivit någon hjälpmedelscentral. Det hade blivit alldeles för svårt att hantera och ha en översikt över vem som fått låna hjälpmedel och vad som fanns kvar i lager. Bara till en rullstol finns över 200 tillbehör och det behövs 12 olika mått för att anpassa en rullstol åt ett barn. Att databasen dessutom gick att ta fram så snabbt gjorde att vi kom igång mycket tidigare än planerat” säger Pia Bolinder, styrelseledamot och projektledare på Vaggan.

 

Meningen är att det efter sommaren ska finnas en hemsida där läkare runtom i Baltikum kan gå in och beställa hjälpmedel åt barnen de möter, för att sedan få låna dessa av Vaggan. Att databasen skapats i den molnbaserade plattformen Azure gör att den fungerar i alla webbläsare, inklusive mobiltelefoner, något som är avgörande för Vaggans personal på de olika barnhemmen och för utvecklingen av Vaggans verksamhet i Baltikum.

 

”Det vi hjälpte Vaggan med var att skapa en webbapplikation som håller reda på alla handikapphjälpmedel som de har att låna ut till barn och vuxna. För att skapa denna webbapplikation använde vi oss av ett verktyg som heter Visual Studio Lightswitch, vilket är perfekt för att göra applikationer som innehåller mycket data och formulär.” säger Dag König, utvecklare och teknisk evangelist på Microsoft AB.

 

Arbetet med databasen har skett inom ramen för ”en god gärning” där anställda på Microsoft uppmuntras att använda upp till tre dagar per år av sin arbetstid för volontärarbete.  Microsoft är sedan starten med och stöttar Vaggan i deras mål att bygga upp habiliteringscenter i var och ett av de baltiska länderna.

 

”Det är fantastiskt när vi kan använda vår teknologi för att göra världen lite bättre. Till slut handlar allt om hur vi kan hjälpa andra människor, speciellt människor med stora basala behov. Att en webbapplikation kan göra så att ett barn får de hjälpmedel som behövs för att kunna gå för första gången är något som gör mitt arbete mycket mer glädjefullt,” säger Dag König.

 

Bara i Litauen överges 3 500 barn varje år varav mer än hälften är handikappade. Ett av de vanligaste handikappen är fetalt alkoholsyndrom, vilket innebär att mamman har tagit droger eller druckit alkohol under graviditeten.

 

”De flesta föräldrar saknar helt utbildning och stöd från samhället för att ta hand om ett handikappat barn. Det är också en stor skam, och de flesta handikappade barn hamnar därför på barnhem. Vaggan arbetar även med att utbilda vårdpersonal och föräldrar, för att fler handikappade barn ska få stanna hos sina föräldrar. Då är det väldigt viktigt att det finns rätt hjälpmedel tillgängliga som underlättar för föräldrarna, det kan exempelvis vara tippbrädor eller lyfthjälp för badrummet” säger Pia Bolinder.

 

I dagsläget går en långtradare i månaden från Sverige till Riga, fullastad med begagnade hjälpmedel i gott skick.

 

”Mycket som doneras hittar inte till rätt mottagare, även när det finns goda intentioner bakom. Hade vi inte fått den här databasen på plats hade det inte varit praktiskt möjligt att hålla ordning och få rätt hjälpmedel till rätt person,” säger Pia Bolinder.

 

 För mer information

Vaggan: Pia Bolinder, 08-777 7308, 0707-66 44 06, pia@lifestyletravel.se

Microsoft AB: Dag König, 0734-08 27 91, dagk@microsoft.com

 

Microsoft Windows App Studio når 1 miljon användare

$
0
0

Det webbaserade app-utvecklingsverktyget Microsoft Windows App Studio har redan 1 miljon användare. Med Microsoft Windows App Studio kan utvecklare, oavsett kunskapsnivå, utveckla appar till Windows och Windows Phone.

Betaversionen lanserades för ett knappt år sedan och uppdateras kontinuerligt. Den här veckan släpper vi två nya funktioner, Instagram Search samt stöd för Microsoft Advertising. Med Instagram Search kan du nu enkelt flöda in bilder från Instagram i din app. Och stödet för Microsoft Advertising innebär att du nu enkelt kan tjäna pengar på dina appar.

Läs mer om Microsoft Windows App Studio på Building Apps for Windows-bloggen.

Kom igång och utveckla med Microsoft Windows App Studio nu.

Tävla på karibiska havet med Internet Explorer och Assassin´s Creed

$
0
0

I Assassin´s Creed Pirates tar du rollen som kapten med uppgift att navigera ditt piratskepp över det karibiska havet och undvika faror så som minor och andra pirater. Assassin´s Creed Pirates är ett samarbete mellan Internet Explorer och Ubisoft.

- Assassin´s Creed Pirates är det senaste initiativet i Rethink Internet Explorer, där vi visar upp webbens fulla potential med moderna webstandarder som WebGL och HTML5. Hemsidan är ett perfekt exempel på hur snyggt, snabbt och enkelt det är att surfa på moderna hemsidor, säger Eva-Mia Westergren, produktmarknadschef för Windows och Internet Explorer på Microsoft

Spelet gör sig perfekt på en surfplatta eller dator med Windows 8. Använd pekskärmen för att navigera ditt skepp runt hinder och faror på det karibiska havet. Assassin´s Creed Pirates är ett singel player-spel, men du tävlar mot spelare i hela världen genom att placera dig på topplistan. Du samlar poäng genom att klara banan snabbt samtidigt som du hittar så många skatter som möjligt.

Assassin´s Creed Pirates är byggt med Babylon.JS. En enkel och kraftfull 3D motor som bygger på WebGL, JavaScript och TypeScript.

Vill du uppleva den fulla potentialen i Internet Explorer 11 kan du även besöka den fullt interaktiva sajten Everest: Rivers of Ice eller spela Contre Jour direkt i webbläsaren.

Spela Assassin´s Creed Pirates nu!

Läs mer om Microsofts initiativ rethink här.


Interaktiv musikupplevelse med Internet Explorer och 22tracks

$
0
0

22tracks.com kan du utforska genres, hitta nya artister och lyssna på aktuell musik. Resultatet av samarbetet mellan Internet Explorer och 22tracks är en ny musikupplevelse helt anpassad till pekskärm. Hemsidan är kodad i HTML5 och är helt responsiv, vilket innebär att du kan hitta och lyssna på ny musik oavsett om du använder din telefon, surfplatta, dator eller Xbox.

- Samarbetet med 22tracks är ett lysande exempel på styrkorna med Internet Explorer 11 och visar hur snyggt, snabbt och enkelt det kan vara att surfa på hemsidor med HTML5-teknologi, säger Eva-Mia Westergren, produktmarknadschef för Windows och Internet Explorer på Microsoft 

22tracks gör sig perfekt på en surfplatta eller dator med Windows 8. På hemsidan är det enkelt att dela musik med dina vänner via Snabbknappsfältet i Windows 8. Genom att spara låtar i Läslistan kan du enkelt komma åt just den där låten som du vill lyssna på om och om igen.

22tracks samlar 22 DJs från städer som Amsterdam, Bryssel, London och Paris. De skapar alla spellistor med de 22 hetaste låtarna inom sin genre i just sin stad. Oavsett om du är på jakt efter house, jazz, hiphop eller pop kan du hitta nya heta spellistor på 22tracks.

Vill du uppleva den fulla potentialen i Internet Explorer 11 kan du även besöka den fullt interaktiva sajten Everest: Rivers of Ice eller spela Contre Jour direkt i webbläsaren.

Hitta ny musik på 22tracks

Följ IE bloggen för att hålla dig uppdaterad med det senaste kring Internet Explorer

SM i ungt företagande - Studera Mera från Sala vann Microsofts APP-tävling

$
0
0

Under tisdagskvällen utsågs svenska mästarna i UF-företagande under en prisutdelning på Stockholmsmässan där SM i UF-företagande gått av stapeln 26-27 maj. Studera Mera UF från ABB Industrigymnasium Sala prisades med vinst i Microsoft APP-tävling.

Intresset för företagande är stort bland Sveriges unga. Det märks inte minst på SM i UF-företagande som avgjordes i Stockholm idag.UF Apptävling Anders Johansson Microsoft

Närmare 750 gymnasielever som tillsammans driver nästan 230 företag deltog. De har tagit sig till finalen i Stockholm via 24 regionala mässor. Under tisdagskvällens galamiddag delades priserna ut i de olika tävlingskategorierna. På plats fanns förutom elever och lärare, partnerföretag från näringslivet och näringsminister Annie Lööf som också delade ut priset för Bästa UF-företag tillsammans med Almi. Under kvällen korades pristagare i totalt 12 kategorier.  

Företaget Studera Mera UF från Sala som drivs av Christoffer Nilsson, Emil Andersson och Linnea Sörman, studenter vid ABB Industrigymnasium, vann Microsofts APP-Tävling. De vann med motiveringen:

"UF företaget har tagit fram en app med kundfokus som riktar sig mot en målgrupp och ett användningsområde där en app troligen är rätt kanal. Vidare adresserar appen flera målgrupper, både elever och föräldrar. Den har dessutom potential att utvecklas inom andra områden och marknader även utanför skolområdet. Slutligen ansluter appen till ny skolforskning som framhåller värdet av repetition och snabba inlärningscykler."

– Vi har haft två väldigt inspirerande dagar här på SM i UF-företagande och jag är så imponerad av alla vinnare. Jag hoppas att eleverna bär med sig den här erfarenheten oavsett om de väljer att gå vidare med sina företag eller till en anställning. Att se sin idé bli verklighet är en oslagbar upplevelse, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.   

Fotografier fria för publicering, resultatlistor samt mer information finns på: https://www.flickr.com/photos/ufsverige/sets/72157644639969931/ och www.ungforetagsamhet.se

UF-företagande läsåret 2013/2014 i siffor:
Antal regioner Ung Företagsamhet har verksamhet i: 24 
Antal UF-företag: 6 709 
Antal UF-elever: 21 901 
Antal kvinnliga elever: 11 262 
Antal manliga elever: 10 639   
Antal aktiva lärare med UF-företag: 1 431
Antal rådgivare: 7 369
Antal skolor som erbjuder Ung Företagsamhets koncept UF-företagande: 562 
Antal elever som drivit UF-företag sedan starten 1980: Ca 279 000

Följ fotbolls-VM med ESPN och Internet Explorer

$
0
0

Med ESPN FC World Cup Essentials kan du följa fotbolls-VM på nära håll. Sajten är ett samarbete mellan ESPN och Internet Explorer och visar hur snyggt, snabbt och enkelt det är att surfa på moderna hemsidor.

På ESPN FC World Cup Essentials hjälper experterna på ESPN dig att hålla full koll på fotbolls-VM. På hemsidan hittar du bland annat sammanfattningar om varje lag, artiklar med förutsättningarna inför varje match och komplett statistik från turneringen. Du hittar även höjdpunkter från tidigare VM-turneringar och snygga bilder som du kan ladda hem.



ESPN FC World Cup Essentials bygger på moderna webstandarderna HTML5 och Web GL och är det senaste tillskottet i Microsofts rethink-initiativ. Vill du uppleva den fulla potentialen i Internet Explorer 11 kan du även besöka de fullt interaktiva sajterna Everest: Rivers of Ice och 22tracks eller spela Assassin´s Creed Pirates och Contre Jour direkt i webbläsaren.

Besök ESPN FC World Cup Essentials nu.

IT-plattform i molnet stöder hållbar turism

$
0
0

Kärnan i den ideella organisationen Swedish Welcome utgörs av åtta rådgivare som reser runt i landet och ger stöd till dess medlemmar inom besöksnäringen. Den nya it-plattformen i molnet lägger en stabil grund för deras arbete på fältet.

Swedish Welcomes arbete går ut på att skapa bättre gästupplevelser på ett sätt som bidrar till ett hållbart samhälle. Medlemmarna kan exempelvis vara pensioFotograf Marie Linnér nat, vandrarhem och upplevelseverksamheter såsom museer, djurparker och anordnare av kajakturer. I samband med verksamhetens bolagisering förra året implementerades en helt ny it-plattform med molntjänsterna Microsoft Office 365 och Microsoft Dynamics Online. Samtidigt bytte man sina Mac-datorer till PC med Windows 8.

"Vi behöver de här verktygen, eftersom många av oss inte bor i Stockholm och sällan är på plats på kontoret. Nu kan vi ändå vara delaktiga i möten och samtal, bland annat tack vare kommunikationsverktyget Lync", säger Nomi Szpiro, rådgivare stationerad i Göteborg.

De viktigaste anledningarna till att Swedish Welcome satsade på en helt ny it-plattform var att man behövde ett bättre it-stöd i fältarbetet och en effektiv dokumenthantering. Prenumerationen på Office 365 och Software Assurance för Windows ger Swedish Welcome möjlighet att kontinuerligt uppgradera till de senaste versionerna.

"Lösningen är enkel att administrera och har en massa bra funktionalitet. Med fast pris per användare och månad kräver den ingen stor investering i it. Det är viktigt att det är en molntjänst. Vi slipper ta hand om en fysisk infrastruktur", säger Malin Jonolf, ekonomi- och it-ansvarig på Swedish Welcome.

Office 365 är väl integrerat med Dynamics CRM Online.

"När vi besöker medlemmar använder vi CRM-systemet för att registrera bedömningar, skriva rapporter och ge dem konkreta råd. Systemet går även att använda offline vilket gör att vi inte behöver vara rädda för avbrott i internetuppkopplingarna", säger Nomi Szpiro.

Kommunikationsredskapet Microsoft Lync Online har betytt mycket för att effektivisera arbetet på Swedish Welcome.

"Alla medarbetare kan vara med på våra videomöten oavsett var de befinner sig. Detta minskar medarbetarnas resande, vilket sänker kostnader och ger miljömässiga fördelar i vår egen verksamhet, säger Malin Jonolf.

Vid ett tillfälle deltog Nomi Szpiro på ett veckomöte via Lync i sin mobiltelefon när hon satt på en spårvagn i Göteborg.

"Det är ett bra exempel på hur våra användare anammar den moderna funktionalitet som plattformen tillhandahåller", säger Malin Jonolf.

I SharePoint Online som ingår i Office 365 har man byggt ett intranät med dokumentcenter och ett antal projektplatser, både för internt bruk och samarbete med externa personer. och har fått en bra dokumenthantering. Till skillnad mot tidigare kan Swedish Welcome jobba med versionshantering och fler medarbetare kan arbeta i samma dokument samtidigt. Det ökar effektiviteten.

Verksamheten expanderar. Antalet medlemmar ökar kraftigt. Nästa år kommer flera nya rådgivare anställas.

"Verktygen i vår it-lösning är oerhört viktiga för det fortsatta arbetet och för att trygga vår framtida expansion", avslutar Malin Jonolf.

Implementeringen av Office 365 skedde med hjälp av partnern IT-Hantverkarna (en del av Dustin) som också ger företaget användarsupport. För CRM-implementeringen tog man hjälp av Acando.

Kort om Swedish Welcome:

Swedish Welcome AB, med kontor i Stockholm, ägs av föreningen Swedish Welcome som består av Västmanlands Kommuner och Landsting, Smålandsturism AB, Sörmlands Turismutveckling AB, Västsvenska Turistrådet och Destination Småland AB. Företagets arbete går ut på att skapa bättre gästupplevelser på ett sätt som bidrar till ett hållbart samhälle och att Sveriges position som turistland förbättras. Swedish Welcome har 14 anställda, av vilka åtta är rådgivare som finns i Stockholm, Göteborg, Gävle och Värnamo.

För mer information, vänligen kontakta:

Malin Jonolf
Ekonomi- och it-ansvarig
Swedish Welcome AB
Tel: 0735-07 40 60
E-post: Malin.jonolf@swedishwelcome.se

Sofia Lundberg
Marknadsansvarig
IT-hantverkarna
Tel: 0709-671506
E-post: sofia.lundberg@it-hantverkarna.se 

Håkan Lindgren
Business Unit Manager
Acando
Tel: 08-699 71 72
E-post: Hakan.lindgren@acando.com

Fotograf: Marie Linnér

Stipendier till nästa generations svenska spelutvecklare

$
0
0

Idag samlas en stor del av Sveriges mest talangfulla spelutvecklare på Microsoft Game Camp Sweden för att visa upp sina spel, dela erfarenheter och ta del av inspirerande föreläsningar. Under dagen belönas tio studenter med stipendier från Microsoft, Gothia Science Park och Sparbanksstiftelsen Alfa.

Vi har träffat teamen mellan kick-offen i april och morgondagens evenemang och det är inspirerande att se hur runt 200 ambitiösa och talangfulla elever har arbetat tillsammans och med guidning från deras mentorer utvecklat originella och innovativa spel till Xbox One, Windows Phone och Windows 8, säger Peter Zetterberg, initiativtagare av Microsoft Game Camp Sweden

Det är med stor glädje vi idag presenterar de tio studenter som belönas med stipendier för sitt arbete i Microsoft Game Camp Sweden. Stipendierna uppgår till ett totalt värde av 100 000 kronor och de tio mottagarna är de som på bästa vis uppfyllt motiveringen:

Mottagarna av Microsoft Game Camp Sweden-stipendiet är studenter som bevisat att de kan skapa kreativa spelidéer och utveckla dessa till Microsofts olika plattformar samtidigt som de för projektet framåt genom att dela med sig av kunskap och lärdomar.

Vinnare av stipendier
Daniel Österlund, John Dahlqvist och Mathilda Bjarnehed som arbetar med spelet Lunch Lady Simulator. Ett spel där du gör karriär i skolbespisningen genom att bemästra matlagning, kundservice och utmanande kontroller.

Dilaram Massimova, Ellen Eriksson, Gustav Eriksson och Patrik Hedenström som arbetar med spelet Räv. I spelet styr du en räv med uppgift att utforska en vacker men förfallen värld som kanske inte är vad den först verkar vara.

Christoffer Albin, Johan Ahlgren och Sofi Sprangers som arbetar med spelet Welcome Back. I spelet är det din uppgift att utforska Freemont Residence och upptäcka husets alla skrämmande hemligheter.

Stark koppling till branschen
En central del i Microsoft Game Camp Sweden är att dela erfarenheter och lärdomar från branschen med studenterna. Under dagens Check-in event bjuder samarbetspartnern Unity på flera inspirerande föreläsningspass. Unity är en spelmotor och ett utvecklarprogram för datorspel och andra 3D-simuleringar.

Powered by Unity, we are proud to be partnering with Microsoft Game Camp Sweden to help students, startup’s and established studios create fantastic immersive interactive entertainment in what is a unique industry collaboration, säger Antony Douglas, Vice President EMEA, Unity Technologies.

The Unity team will be presenting a series of workshops on Unity cross platform development on Xbox One, Windows 8 and Windows Phone and we look forward to seeing what amazing new content is created as a result, säger Antony Douglas

Studenterna bjuds även på inspirerande föreläsningar från Graham McAllister, Grundare av Player Research och Alexis Garavaryan, Ansvarig för affärsutveckling på Microsoft Studios.

Microsoft Game Camp Sweden avslutas den 2 oktober på Sweden Game Conference där studenterna visar upp sina spel. De bästa spelen ska marknadsföras av Microsoft när de är klara.

Besök Microsoft Game Camp Swedens webbsida för mer information

För mer information kontakta

Åsa Nygren
Marknadschef för Development och Platform Evangelism
asa.nygren@microsoft.com 

Sebastian Badylak
Producer Sweden Game Arena
sebastian.badylak@gsp.se
070-391 89 77

SEQR lanserar ny app för Windows Phone 8

$
0
0

Idag lanserar SEQR en ny app speciellt utvecklad för Windows-baserade smartphones. Appen samlar flera funktioner i en och gör det till exempel möjligt att nu betala i butik, på restaurang, parkeringen och online, skicka pengar och ta del av erbjudanden. Bakom design och app-utvecklingen står Seamless.



- Efterfrågan från Windowsanvändarna har varit stor och vårt mål är att SEQR ska finnas tillgängligt för alla, oavsett operativsystem. Vi satsar mycket på att ständigt utveckla vår tjänst och uppdaterar ständigt med nya funktionaliteter och vi har designat SEQR för att ge Windowsanvändarna den bästa upplevelsen, säger Seamless vd Peter Fredell.

SEQR för Windows har utvecklats parallellt för tre marknader och lanserades även i Finland den 27 maj. Den första versionen för Windows Phone finns nu tillgänglig för nedladdning och innehåller alla funktionaliteter som för iPhone och Android, och som med de övriga apparna så är de under ständig utveckling – allt för att erbjuda bästa funktionalitet och användarvänlighet.

- Vi tycker att det är roligt att SEQR väljer att satsa på Windows Phone 8. Det stärker ytterligare vårt utbud av appar lokalt samtidigt som det ger våra användare tillgång till funktioner som de efterfrågar, säger Anna Ström, Affärsområdeschef Windows Phone.

I SEQR-appen som finns i Windows Phone Store kan användarna bland annat:

  • handla på alla SEQR-anslutna butiker och restauranger*
  • handla på webben på SEQR-anslutna webbutiker*
  • betala och förlänga parkeringen*
  • koppla kundklubbar
  • ta del av unika erbjudanden varje vecka med cirka 200 kronor i återbäring
  • spara kvitton digitalt
  • skicka pengar utan avgift via mobilnumret

Nästa steg i samarbetet med Windows är integrationen av SEQR för Windows Phone Wallet.

Ladda hem SEQR till Windows Phone här.


*Du kan bland annat betala med SEQR på McDonald’s, Hemköp, Willys, Apotek Hjärtat, Apoteksgruppen, Cajsa Warg, Direkten, Dormy webshop, Euronics, Handlarn, Kjell & Company, Mekonomen, MyWay, Tempo, Webbhallen webshop, Q-Park och Ur & Penn. Nya ställen tillkommer löpande och listan uppdateras här www.seqr.com  ***Pressbilder finns på www.mynewsdesk.com/seqr

För mer information:
 Cecilia Lago Albright, Presskontakt Seamless +46 707 43 13 45, Cecilia.albright@seamless.sewww.seqr.se 
 Anna Ström, Affärsområdeschef Windows Phone, 070-926 61 23, anstrom@microsoft.com

Microsoft är Europas bästa arbetsplats 2014

$
0
0

I mars korades Sveriges bästa arbetsplatser där Microsoft kom tvåa och i nu har även Europas bästa arbetsplats korats. På multinationell företagsnivå utsågs Microsoft till den bästa arbetsplatsen i Europa och där ingår också Microsoft i Sverige. 

 

Great Place to Work som står bakom undersökningen har haft ett rekordår för svenska företag, där hela 17 stycken kvalar in på europalistan över de 100 bästa arbetsplatserna i Europa. Totalt deltog 2 330 företag och organisationer. Läs mer om hur vi på Microsoft Sverige jobbar på www.detnyaarbetslivet.se 

 

Sex trender som skapar de bästa arbetsplatserna i Europa enligt Great Place to Work

1.  MEDVETENHET - Det finns en ökad medvetenhet bland företagsledare världen över om vikten av en hög tillit i sin arbetsplatskultur. Förtroende är ”top of mind” för dagens chefer enligt en rapport från PricewaterhouseCoopers.

2.  BEVISFÖRING - Det kan idag klart visas med flertalet mätningar att de bästa arbetsplatsernas, de med hög tillit och engagemang, leder till bättre affärsresultat.

3.  ARBETSMARKNAD – Jakten på rätt medarbetare med hög kompetens främjar ekonomisk och driver organisationer att göra mer för att attrahera och behålla sin personal. Svenska Cygni är ett typexempel.

4.  GENERATION Y – Milleniumgenerationen kräver bättre arbetsplatser som tar ett större socialt ansvar och visar hänsyn till behovet av balans i privat- och arbetslivet.

5.  ANSVARSTAGANDE ANSTÄLLDA – Högt förtroendekapital handlar inte enbart om vad ledningen gör för sina anställda. Det speglar också vad den anställda gör för företaget, speciellt i svåra tider. Lågkonjunkturer kan urholka arbetsplatskulturer, men om organisationer tar hand om sina anställda, kan förtroendet för organisationen stärkas ytterligare under en kris.

6. VÄLBEFINNANDE – Ökat behov och kunskap kring välbefinnande driver organisationer att förbättra sina kulturer. Stressfaktorn har ökat i arbetslivet och den ökande användningen av mobila enheter skapar en press för den anställda att " alltid vara påloggad ". En motreaktion blir högre krav på fysiskt och mentalt välbefinnande som en del i arbetsplatskulturen. Fler och fler arbetsplatser erbjuder idag yoga och mindfulness på arbetstid. Forskning visar också att avslappning och meditationstekniker ger bättre affärsresultat.
 

Placeringar för de svenska företagen på Europalistan över multinationella organisationer:

-  Microsoft  1
-  WL Gore and Associates  2
-  EMC  7
-  Mars  10
-  McDonald´s  14
-  Hilti   17
-  Adecco Group  19


Lumia 635 på väg mot svenska butikshyllor

$
0
0

Lumia 635 är den första 4G-telefonen med senaste versionen av Windows Phone 8.1 och nu är den på plats i Sverige. Från och med torsdag 26 juni finns Lumia 635 hos majoriteten av svenska operatörer och nätbutiker. Priset ligger på 1599 kr.

Med Lumia 635 får konsumenten en smartphone-upplevelse som saknar motstycke inom detta prissegment. Telefonen har snabb uppkoppling via 4G, quad-core processor samt en 4,5 tum stor ClearBlack LCD-skärm. Dessutom bygger Lumia 635 vidare på det designspråk och den användarupplevelse som Lumia-familjen gjort sig känd för inom såväl highend-produkter som för produkter i lägre prissegment.

Att Lumia 635 är den första 4G-telefonen med Windows Phone 8.1 gör den till en ännu mer personlig smartphone där det går snabbt och enkelt att skräddarsy innehållet i telefonen för att hålla sig uppkopplad mot allt som är viktigt för den enskilde användaren.

  • LTE-uppkoppling samt en Snapdragon-processor med fyra kärnor ger snabb uppkoppling och tillgång till sociala kanaler som exempelvis WhatsApp, WeChat and Instagram.
  • Lumia 635 har ett skal med dubbla lager polykarbonat vilket gör att den glänser och med utbytbara skal i flera spännande färger blir telefonen möjlig att anpassa precis som man vill ha den. De glansiga skalen kommer i orange, grönt samt gult vilket kompletterar de matta skalen i svart och vitt.
  • Ännu bättre underhållningstjänster med Xbox-spel, gratis MixRadio samt fotoappen Storyteller som kan utnyttjas fullt ut på den stora skärmen. ClearBlack-tekniken ger också bättre betraktningsvinkel samt läsbarhet i alla former av ljusförhållanden, även starkt solljus.
  • I Windows Phone 8.1 finns nu integrerade funktioner som Action Centre, Microsoft Enterprise feature pack, Microsoft Office, OneDrive, Camera, samt HERE Maps och Drive+, vilka alla fungerar helt sömlöst och gör Lumia 635 till den optimala smartphonen för både arbete och nöje.
  • Via den helt nya SensorCore får användaren också en integrerad och energieffektiv rörelsesensor som exempelvis kan fungera som en stegräknare och logga den fysiska aktiviteten under en hel dag, utan risk att tömma batteriet. SensorCore är även inbyggd i flertalet nya appar till Lumia 635, som Bing Health och Fitness..
  • Med Lumia 635 stöder även  uSD-kort på upp till 128 GB vilket ytterligare ökar lagringsutrymmet i telefonen. Detta kompletteras även med gratis lagringsutrymme i molnet via OneDrive.

- Lumia 635 är en produkt där vi redan märkt ett stort intresse på den svenska marknaden. Med tanke på att den erbjuder en perfekt upplevelse av det nya operativsystemet Windows Phone 8.1 i kombination med det låga priset och en utmärkande design så kan både företag och privatkonsumenter lätt ta telefonen till sig. Lumia 635 kompletterar vår portfölj på ett mycket bra sätt samtidigt som den fyller ett tomrum på marknaden, säger Ossi Korpela, General Manager på Microsoft Devices i Skandinavien.

Lumia 635 finns tillgänglig i svenska butiker från den 26 juni men kan förbeställas redan tidigare. Det rekommenderade priset är 1 599 kr inklusive moms och telefonen finns i en mängd olika färger som exempelvis orange, gult, grönt, svart och vitt.

Specifikationer

Operating System: Windows Phone 8.1
Display: 
4.5” FWVGA  display, ClearBlack LCD, Gorilla 3
Battery: 
1830mAh
Connectivity: 
LTE 100Mbps/50Mbps, HSPA+ 42Mbps (dual carrier)/5.76Mbps, HSPA+ 21Mbps/5.76Mbps, Wi-Fi (b/g/n), BT 4, micro-USB
Processor: 
1.2GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 400
Camera: 
5MP AF
Memory: 
512 MB RAM, 8GB eMMC with 128GB micro SD card support

För mer information:
Edvard Bergström, kommunikationschef Microsoft Devices Skandinavien
Telefon: +46 709 93 83 11
Mail: edvard.bergstrom@microsoft.com     

Ny affärsområdeschef på Microsoft Sverige satsar på utvecklare och innovation

$
0
0

DSara Kullgrenen 18 augusti har Microsoft Sverige nöjet att välkomna Sara Kullgren som ny chef för affärsområdet DX (Developer Experience and Evangelism). DX är den enhet på Microsoft som möjliggör utveckling av ledande appar och tjänster med fokus på utvecklare och innovation. Sara kommer närmast från en roll som Senior VP på Eniro i Sverige. Sara jobbade i åtta år som VD för Nokia Mobile Phones i Skandinavien och har även haft ledande befattningar på Apple och Oriflame.

”Sara har en bred bakgrund från konsumentindustrin och blir en fantastisk tillgång för oss på Microsoft i vår resa mot molnet till alla, på alla enheter. Som chef för DX kommer Sara säkerställa att vi kan erbjuda de applikationer som behövs för att framgångsrikt fortsätta driva försäljning av våra mobila enheter och Microsoft Azure”, säger Jonas Persson, VD på Microsoft Sverige.       

”Det känns väldigt spännande att börja jobba på Microsoft nu med ett uttalat fokus på mobilitet och molnet. Jag ser fram emot att leda DX-teamet på den svenska marknaden och tar mig an uppdraget att säkerställa en utveckling av Microsofts ekosystem med ödmjukhet”, säger Sara Kullgren som inom kort tillträder som ny DX-chef på Microsoft Sverige.

För mer information, vänligen kontakta:

Jonas Persson
VD
Microsoft Sverige
jonasp@microsoft.com

Sara Kullgren
Tel: 070-540 60 60
sara.kullgren@outlook.com

 

Vi kommer till Almedalen – gör du?

$
0
0

Årets Almedalsvecka närmar sig och vi på Microsoft kommer självklart att finnas där. Vi har ett tiotal ledande personer på plats - däribland vår vd Jonas Persson, marknads- och affärsdirektör Eva Fors och teknik- och säkerhetschef Daniel Akenine.

 

Vi kommer till Almedalen för att prata om skolan, vården och jobben. Hur modern IT gör skillnad och skapar bättre förutsättningar för Sverige. Både idag och imorgon. Hur denna moderna IT bland annat skapar förutsättningar för en mer hållbar arbetskultur. Under Almedalsveckan deltar vi på en rad seminarier och arrangerar även tre egna seminarier. Kom, lyssna och prata med oss.

 

DNA – Det Nya Arbetslivet

Tillsammans med Hej Digitalt arrangerar vi ett seminarium om Det nya arbetslivet. Där får du chansen att möta beslutsfattare som diskuterar ledarskap i en organisation när ingen är på samma plats, hur kontoret skulle fungera om det uppfanns idag och om riskerna med att arbetet aldrig tar paus. Följ diskussionen på #jobbaalmedalen

 

Integritet i skolan - betalar vi med barnens integritet för att få gratis molntjänster?

Idag är information om oss själva hårdvaluta i den digitala ekonomin. Information som samlas in genom användande av olika Internettjänster. Kan gratistjänster användas i skolan utan att ge avkall på elevernas integritet? Välkommen till en diskussion om molntjänster och integritet i skolan.

 

Molntjänster och känsliga uppgifter

Molntjänster inom offentlig sektor är ett aktuellt och delvis kontroversiellt område. Inte minst med anledning av Datainspektionens granskningar av hur skolor och kommuner använder sig av molntjänster i sin verksamhet. Går det att använda molntjänster inom vårdsektorn? Vad anser politiker och tjänstemän?

 

Följande personer från Microsoft AB är på plats i Visby under veckan. 

 

·         Jonas Persson, vd

·         Eva Fors, affärs- och marknadsdirektör

·         Marie Ygge, försäljningsdirektör offentlig sektor

·         Daniel Akenine, nationell teknik- och säkerhetschef

·         Anders Johansson, ansvarig för samhällsansvar

·         Mathias Strand, chefsjurist

·         Joke Palmkvist, affärsområdeschef skola och högre utbildning

·         Eva Pethrus, ansvarig partnerskap i lärande

·         Karin Zingmark, marknadschef

·         Jenny Spets Wojarski, informationschef

Har du några frågor om vår närvaro i Almedalen kontakta Jenny Spets Wojarski.

 

Om du inte är på plats i Almedalen, följ oss gärna via @MicrosoftSE på Twitter eller via Microsoft Skola på Facebook.

 

Vi ses i Almedalen!

 

Flyg över vår vattendränkta planet med Internet Explorer

$
0
0

Som hjälten Ledo i spelet Gargantia: Sky Courierär det ditt uppdrag att utforska vår postapokalyptiska planet som nu är dränkt i vatten. Spelet är ett samarbete mellan Internet Explorer och Production I.G som låter spelaren uppleva Gargantias populära animeuniversum i full 3D. Direkt i din webbläsare.

Gargantia: Sky Courier är det senaste tillskottet av hemsidor utvecklade för Rethink-initiativet. Med moderna hemsidor visar vi hur snabbt, snyggt och enkelt det är att surfa på hemsidor byggda för moderna webbläsare. Gargantia: Sky Courier är skapat med den öppna källkoden Turbulenz Engine. Med Turbulenz Engine är det enkelt att skapa spel i både 2D och 3D tack vare flexibiliteten med JavaScript och TypeScript.

With IE11, Microsoft has rapidly reached the leading edge of browser standards compliance and JavaScript engine performance. Whilst this technology foundation is an essential enabler for games of this sophistication, they've gone considerably further by investing in the platform eco-system to help demonstrate that the web platform is a viable destination for both game players and developers, säger James Austin, VD för Turbulenz

Vill du uppleva den fulla potentialen i Internet Explorer 11 får du inte missa att spela Assassin´s Creed Pirates och Contre Jour. Direkt i din webbläsare.

Här kan du spela Gargantia: Sky Courier.

Träffa Microsoft i Almedalen!

$
0
0

Årets Almedalsvecka ser redan nu ut att slå alla rekord med över 3000 seminarier och många journalister, arrangörer och besökare. Vi på Microsoft kommer självklart att finnas där och hoppas få tillfälle att möta, lyssna på och prata med dig. 

Microsoft har ett tiotal nyckelpersoner på plats, bland annat vår nya VD Jonas Persson. Vi arrangerar tre egna seminarier och deltar på många andras. Våra kärnfrågor är hur modern IT kan göra skillnad i skolan, i vården och för jobben.

På följande seminarier kan du träffa någon av oss från Microsoft, klicka på titeln för mer information:

Måndag 30/6
Molntjänster och känsliga personuppgifter
Molntjänster inom offentlig sektor är ett aktuellt, och delvis kontroversiellt område med anledning av Datainspektionens granskningar av hur skolor och kommuner använder sig av molntjänster i sin verksamhet. Går det att använda molntjänster inom vårdsektorn? Vad anser politiker och tjänstemän?
Medverkande: Eva Fors, Affärs- & Marknadsdirektör Microsoft. Mathias Strand, Chefsjurist Microsoft. Inger Gran, Grundare/Talesperson Cloud Sweden/Dataföreningen. David Frydlinger, Författare advokat Lindahl advokatbyrå, Per Mosseby, Ansvarig digitalisering SKL, Magnus Höij, Chefredaktör Internetworld IDG.

Kompetensbromsen - varför avstannar kvinnors karriär- och löneutveckling?
Beskrivning: Jämställda löner och livslång kompetensutveckling är centrala frågor för Unionen. Vi diskuterar varför kvinnor hamnar efter när de tar plats inom det privata näringslivet.
Medverkande: Maria Arnholm, jämställdhetsminister och vice utbildningsminister (Fp), Erik Åsbrink, f d Finansminister (S) och styrelseordförande Handelshögskolan, Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, Magdalena Gerger, VD Systembolaget, Cecilia Fahlberg, förbundsordförande Unionen. Sverker Olofsson, Moderator.

Integritet i skolan. Betalar vi med barnens integritet för att få gratis molntjänster?
Idag är information om oss själva hårdvaluta i den digitala ekonomin. Information som samlas in genom användande av olika Internettjänster. Kan man använda gratistjänster i skolan utan att ge avkall på elevernas integritet? Välkommen till en diskussion om molntjänster och integritet i skolan.
Medverkande: Markus Bylund, forskare och författare i ämnet integritet, Inger Gran, ordförande Cloud Sweden, Kristina Alexandersson, chef för Internet i skolan .SE-Stiftelsen, Mathias Strand, chefsjurist Microsoft och Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef Microsoft. 

Tisdag 1/7
HejDigitalt! Tema Det Nya Arbetslivet
Kom och upplev #jobbahemma, eller snarare #jobbaalmedalen hos oss på HejDigitalt: diskussioner vid poolen, intressanta ämnen i avslappnad miljö och lummig omgivning.

09:00-09:30 Hur leder man en organisation när ingen är på samma plats?

09:35-10.00 Hur skulle kontoret fungera om det uppfanns idag?

10:05-10:25 Hur hanterar vi riskerna med att arbetet aldrig tar paus?

10:30-11:00 Hur kan jag låta tekniken hjälpa mig, och inte stjälpa mig?

Medverkande: Beata Wickbom, Moderator #hejdigitalt, Anne-Marie Andric, Personaldirektör Microsoft, Martin Deinoff, Vice VD Creuna, Niclas Karnhill, PR-ansvarig TDC, Ann Askenberger, Managing Partner Franklin Covey, Susanne Liljenberg, Grundare Granit LEVA & Visby Creperie, Bengt Littorin, Informatör Naturvårdsverket, Alexander Ståhle, Expert Stadsbyggnad Spacescape, Sophia Lövgren, Generalsekreterare Makalösa Föräldrar, Christina Skogster-Stange, Försäljnings- och Marknadsdirektör Previa, Eva Fors, Affärs- och Marknadsdirektör Microsoft.

Hur accelererar svensk dataspelsindustri 
Sverige är en av världens främsta dataspelsproducenter. Microsoft investerar i utvecklartalangerna i Skövde -en av Sveriges hetaste tillväxtregioner i branschen. Vad gör regeringen för att Sverige ska accelerera i en globalt växande industri och hur kan näringslivet bidra?
Medverkande: Per Strömbäck, Moderator Dataspelsbranschen, Ewa Björling, Handelsminister, Marita Ljung, Statssekreterare Näringsdepartementet, Eva Fors, vice vd och marknadsdirektör Microsoft, Isabella de Feudis, vd Svenska Riskkapitalföreningen, Ulrika Frick, Ledamot Regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen, Jenny Brusk, PhD adjunkt datavetenskap Högskolan i Skövde, Mathilda Bjarnehed, Student dataspelsutveckling Högskolan i Skövde, Tau Petersson, VP Marketing & Sales Stunlock Studios.

Unga talanger i nationens intresse 2030 - alla kan ju inte bli bloggare eller fotbollsproffs
Utbildning som ger anställning och säkerställer Sveriges särställning som en liten, men stor IT-nation. Hur fostrar vi medarbetare för 2030? Hur underlättar vi mångfald, anställningsbarhet och konkurrenskraft genom att ta vara på unga talanger?
Medverkande: Johan Wendt, Grundare Mattecentrum & Kodcentrum, Joke Palmkvist, Affärsområdeschef Skola & högre utbildning Microsoft, Katarina Berg, VP Global HR Spotify, Maria Stockhaus, Ordf SKL:s utbildningsberedning och Skolkommunalråd Moderaterna/SKL, Mikael Ahlström, VD/Grundare Sprout Park Britny Hyper Island. 

Det nya nationella inkubatorprogrammet
Inkubatorer har visat sig effektiva för stimulans av nya innovationsbaserade företag. Regeringen har beslutat att permanenta det nationella inkubatorprogrammet och ge VINNOVA ansvaret att stödja företagsinkubation. SISP och VINNOVA bjuder in till diskussion om erfarenheter och möjligheter framåt.

Fossilfri fordonsflotta 2030: Hur ska vi hinna?
Sveriges hela transportsektor ska vara fossilbränsleoberoende år 2030. Fördelat på bilen, bränslet och beteendet ges konkreta indikatorer på hur långt arbetet kommit och vad som behöver göras, med ledande företrädare för energi, miljö, näringsliv och politik. Konkreta vallöften utkrävs!
Medverkande: Mattias Goldmann, vd, Fores. Jakob Lagercrantz, projektledare, 2030-sekretarietatet. Stina Bergström, (MP). Anita Brodén, (FP). Irene Oskarsson, (KD). Jens Holm, (V). Christer Akej, (M). Roger Tiefensee, (C). Jenny Spets Wojarski, Microsoft.  

Onsdag 2/7
Så når vi en fossilfri fordonsflotta - speed dating om bilen, bränslet och beteendet
Medverkande: 2030-sekretariatet, E.ON Sverige, Sweco, Akademiska Hus, Nissan Sweden, Sekab, Ecoast, Microsoft, Gröna Bilister med flera.

Torsdag 3/7
Fler unga måste starta företag för jobb och tillväxt
Attityderna till företagandet är positiva men fler unga måste starta eget företag. Hur är egentligen förutsättningarna? Vad kan rådgivning och mentorskap bidra till för fler nya växande företag och tillväxt? Behövs mikrolån och ett finansieringssystem likt studielånen? Hur är det med tryggheten då man som ung startar eget? Är framtidens lösningar redan här? Vilka är möjligheterna? Hur kan drömmar förverkligas?
Medverkande: Olle Wästberg, moderator, Caxton Njuki, professionell idrotts- och hälsocoach Caxton Sports Management, Belgin Fortaci, entreprenörsansvarig SEB, Öivind Neiman, VD Sparbankernas Riksförbund, Esabelle Dingizian, riksdagsledamot (mp) Sveriges Riksdag, Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige, Erik Ageborn, regionchef Ung Företagsamhet, Eva Pethrus, ansvarig för partnerskap i lärande Microsoft. 

Klarar du Pisa 2018 - hur skapas framtidens kompetens?
Är du tillräckligt smart för att klara Pisa 2018? Testa din samarbetsförmåga hos Ratio. I seminariedelen diskuteras de förmågor som bygger framtidens kompetens och hur dessa kan tränas, bedömas och utvärderas.
Medverkande: Nils Karlson, Ratio, Greg Butler, Collaborative Impact, Uno Fors, Stockholms Universitet, Mats Björs, VVS Företagen, Rossanna Dinamarca, Vänsterpartiet, Anna Ekström, Skolverket, Anders Ferbe, IF Metall, Anne-Marie Fransson, IT & Telekomföretagen, Peter Jeppsson, Transportgruppen, Cecilia Nykvist, Ung Företagsamhet, Tomas Tobé, Moderaterna, Bertil Östberg, Folkpartiet, Eva Pethrus, Microsoft. 

How to run a school in global partnership for local development
Svenska skolan står, som andra skolor runt om i världen, inför stora utmaningar. ”A global partnership” där företag, kommuner och skolor världen över går samman är ett sätt att arbeta för höjda resultat. Upplands Väsby kommun och Microsoft bjuder in till ett seminarium där vi tittar på både vad som kan göras på lokal nivå och på globalnivå för att utveckla skolan. I Väsby drivs ett blocköverskridande projekt ”Ett lärande Väsby” med målet att alla elever ska nå kunskapsmålen. I åtta delprojekt fokuseras Väsbys utvecklingsbehov på allt från skolmiljö och pedagogik till ekonomi och ledarskap. Seminariet hålls på engelska.
Medverkande: Greg Butler, global partnership director Microsoft. Eva Pethrus, ansvarig partnerskap i lärande Microsoft, Per Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande Upplands Väsby kommun. 

Fredag 4/7
Är jämställdhet en fråga om semantik?
Hur får man fler kvinnor att välja teknikutbildningar och senare söka sig till jobb i teknikbolag? Många högskolor och arbetsgivare upplever att sättet man formulerar sig på i kurskataloger och jobbannonser har en stor betydelse. Kan det vara så att det handlar om något så simpelt som semantik?
Medverkande: Lena Eliasson, Head of Group HR Saab, Jonas Persson, VD Microsoft, PM Nilsson, Politisk redaktör Dagens Industri, Emelie Andrén Meiton, grundare Womengineer.org, Eva Malmström Jonsson, Prorektor Professor KTH, Sofia Falk, Moderator Wiminvest. 

Följande personer från Microsoft AB finns på plats i Visby under veckan:  

  • Jonas Persson, vd
  • Eva Fors, affärs- och marknadsdirektör
  • Daniel Akenine, nationell teknik- och säkerhetschef
  • Anders Johansson, chef för samhällsansvar
  • Mathias Strand, chefsjurist
  • Joke Palmkvist, affärsområdeschef skola och högre utbildning
  • Eva Pethrus, ansvarig partnerskap i lärande
  • Karin Zingmark, marknadschef
  • Jenny Spets Wojarski, informationschef

Har du några frågor om vår närvaro i Almedalen kontakta Jenny Spets Wojarski.

Om du inte själv är på plats under Almedalsveckan, följ oss gärna via @MicrosoftSE på Twitter eller via Microsoft Skola på Facebook.

Vi ses i Almedalen!

Viewing all 861 articles
Browse latest View live