Quantcast
Channel: Microsoft Sverige - Nyhetsblogg
Viewing all 861 articles
Browse latest View live

Microsoft Dynamics förenar affärer och IT - Nyheterna från Convergence 2013 #CONV13

0
0

Idag öppnade Convergence 2013 med en keynote av Microsofts vd för Microsoft Business Solutions Kirill Tatarinov. Med mer än 11 000 deltagare är det här den största sammankomsten i konferensen historia.

Tatarinov pratade om hur marknadsföringen får allt större inflytande över IT beslut och hur företagen kan dra nytta av den utvecklingen. Han höll fram hur affärsfunktioner kan arbeta mer effektivt när de kommer närmare sina motsvarigheter på it-sidan.

Microsofts vision är att ge användarna möjligheten att använda bevakning av sociala medier och analys direkt i samma användarupplevelse. Som en del i det så presenterades ett initiativ för att sömlöst kunna lägga in bevakning av sociala nätverk i Microsoft Dynamics CRM. Projektet har fått fart genom uppköpet av NetBreeze som levererar sociala analyser kombinerat med data mining och textanalys.

Nya applikationer för Microsoft Dynamics AX 2012 hörde också till det som presenterades. De nya applikationerna för utläggshantering, tidsrapprotering och godkännanden kommer att finnas tillgängliga för Windows RT, Windows Phone 8, Android och iOS.

För att uppmuntra utveckling så släpps även dokumentation för det mobila API:et så kunder och partner kan bygga egna mobila applikationer. Dokumentationen finns tillgängligt här: http://msdn.microsoft.com/en-us/dynamics/ax/bb453258.aspx.

Slutligen berättades också en del kring nästa version av Dynamics AX. Nästa release med uppdateringar förväntas komma under den andra hälften av 2013. Därtill kommer nya moblia scenarier till mobiler och pekdatorer. Då kommer även nya funktioner för lager- och transporthantering som ger användarna möjlighet till realtids överblick över deras supply chain.

Följ Convergence via hashtagen #CONV13 eller @MSFTDynamics och @MSFTConvergence.

Pressmeddelandet från Convergence hittar du här: http://www.microsoft.com/dynamics/convergence/neworleans13/News.aspx#Microsoft+Dynamics+Reimagines+and+Unites+the+Worlds+of+Business+and+IT+

Om du vill se öppningspresentationerna själv så finns de att se på eventwebben för Convergence 2013.http://www.microsoft.com/dynamics/convergence.


8 april sista anmälningsdag till Kodu Cup - vinn klassresa för 20 000

0
0

Elever i årskurs fyra till nio uppmanas ladda upp sina Kodu-spel senast den 8 april, för en chans att vinna 20 000 kronor till klassresan.

 

Koduär ett enkelt, visuellt symbolprogrammeringsspråk från Microsoft som gör det lätt för alla att utveckla egna PC-spel, även om man inte har någon tidigare erfarenhet av programmering eller design.

 

Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft, berättar om de många fördelarna för unga med att lära sig enkel programmering tidigt:

 

"Inte nog med att kunskap om programmering är en värdefull kompetens att besitta inför framtiden. Men medan eleverna är uppslukade av att skapa sitt spel tränas de samtidigt i kritiskt tänkande, systemanalys, och inte minst historieberättande"

 

"Att skapa sitt eget spel är utvecklande för såväl kreativiteten som för logiken - och gör man det tillsammans med en klasskamrat eller i grupp så är det också en övning i samarbete" säger Eva.

 

Koduär gratis att ladda ner, och kan användas av barn i alla åldrar.

 

Det finns ett färdigt "klassrumskit"  att ladda ner gratis här, för de lärare som vill hålla en lektion i Kodu. Även lärare utan någon som helst erfarenhet av speldesign kan snabbt lära ut grunderna i programmering till sina elever.

 

Tävlingskategorier: Matematikinriktning eller öppen inriktning

Pris: Resecheckar på 20 000 sek

Prisutdelning: På Skolriksdagen den 7e maj 2013.

 

Så anmäler du dig

Det är läraren som registrerar sina elevers bidrag på PiL Network genom att Klicka här. Läraren fyller sedan i anmälningsformuläret och laddar upp eller skickar in bidraget.

 

Microsoft Sveriges bästa arbetsplats för tredje året i rad

0
0

För tredje året i rad har Microsoft utsetts till Sveriges bästa arbetsplats av organisationsutvecklingsföretaget Great Place to Work Institute. Varje år undersöker de vilka företag och organisationer som har bäst trivsel hos de anställda.

 

Microsoft HR-chef Anne-Marie Andric tror att flexibilitet och tillit är det som gör att anställda trivs så bra.

 

"Det som vi kallar Det Nya Arbetslivet genomsyrar allt vi gör på Microsoft. Förenklat kan man säga att vi ger medarbetaren möjlighet till flexibelt arbete, vilket ger en bättre balans mellan arbete och privatliv, och underlättar när man ska få ihop livspusslet. Det handlar inte om att uppmuntra distansarbete, det handlar om att låta arbetets beskaffenhet styra vart man jobbar.

 

"Det handlar också om synen på människan - att vi visar tillit till medarbetaren. På Microsoft litar cheferna på att medarbetarna utför sina arbetsuppgifter, när och var bestämmer de själva. Det fungerar eftersom vi har så pass tydliga mål som mäts och följs upp hela tiden, på så sätt råder det inga oklarheter om vilka arbetsuppgifter som skall utföras.

 

"Självklart ställer det vissa krav - på såväl tekniken som är själva möjliggöraren, individen som måste ha en förmåga att prioritera och planera sin tid, och på ledarskapet som måste vara tydligt och närvarande oavsett rum"

 

Anne-Marie nämner även transparans och kommunikation som viktiga faktorer:

 

"Vi är faktiskt otroligt bra på att göra medarbetare delaktiga i vad som pågår på företaget. Vi har en enorm transparens internt, och kommunicerar hela tiden om vart vi står, vad som är på gång och vart vi är på väg. Våra medarbetare får en känsla av att de är en del av ett större sammanhang, att det de gör är meningsfullt och en del av bolagets resultat och framgång.”

 

Klockan 10.30 är den som vill veta mer om hur man får nöjda anställda välkommen att chatta med Anne-Marie på Svenska Dagbladets websida.

 

Medarbetarundersökningen Great Place to Work utgår från 59 påståenden som anställda får ta ställning till, och svaren ligger sedan till grund för rangordningen. Här är några exempel på påståenden:

 

1. Ledare/chefer har klara och tydliga mål för verksamheten och hur vi ska nå dit.

2. Jag får de resurser och den utrustning som krävs för att utföra mitt arbete.
3. Jag har möjlighet till utveckling för att växa inom mitt yrkesområde.
4. Jag är stolt över att berätta för andra var jag arbetar.
5. Jag vill arbeta här en längre tid.

(Källa: Trust Index/Great Place to Work Institute)

 

Microsoft utmanar på Earth Hour 2013

0
0

Liksom föregående år så uppmärksammar vi WWF Earth Hour här på Microsoft. Förutom att självklart släcka ner kontoret under Earth Hour, så matchar vi även donationer från personalen till WWF under veckan som leder upp till Earth Hour. Nytt för i år är också att Microsoft, i ett samarbete med CERO och Kista Commute, utmanar de medarbetare som i dagsläget tar bilen till jobbet att testa att åka kommunalt i två veckor mot att de får gratis SL-kort.

Microsoft är ett ansvarstagande företag som bryr sig om miljön, lokalt såväl som globalt.

Här i Sverige är Microsoft initiativtagare till Jobba hemma-dagen, en manifestation för fördelarna med flexibelt arbete, för såväl människan som för naturen. Läs mer i den debattartikel i Svenska Dagbladet som Microsofts vd Per Adolfsson skrivit på tillsammans med WWF, Gröna Bilister och Makalösa Föräldrar.

Microsoft jobbar även med att minska koldioxidutsläppen på global nivå. Fiskalåret 2013 är det första år då Microsoft uppnått total koldioxidneutralitet globalt, och nya gröna datacenter öppnas hela tiden runtom i världen.

Microsoft har tidigare blivit utsedda till ett av världens mest etiska företag av prestigefulla Ethisphere Institute. Här kan du se hur mycket energi molnet kan spara. Här kan du också läsa mer om Microsofts klimat och miljösamarbeten med Eye on Earth och Natural Balance.

 

 

Upplev internets historia tillsammans med IE10

0
0

Tillsammans med Microsoft och Webby Awards kan du nu uppleva det bästa av internet från de 16 senaste åren. Tillsammans har vi tagit fram det helt nya Winners Gallery + Archive som låter dig se och interagera med alla de tidigare vinnarna. Den nya hemsidan är designad efter de senaste webbstandarderna och framhäver styrkorna med IE10. Sidan gör sig extra bra på en dator/platta med pekskärm och Windows 8.


 
“The Internet Explorer team clearly understood our mission to bring an entirely new experience online that matches the beauty and innovation we see every year in our Winners,” säger David-Michel Davies, Executive Director, The Webby Awards.“The IE team and our partners at Area 17 came together to create a vision of a gallery that is rich, interactive, and provides a showcase for the work we have celebrated for the past 16 years.”

Webby Awards har delats ut sedan 1996 och belönar bland annat hemsidor och appar som bidrar till att förnya och utveckla vår upplevelse av internet. Årets prisutdelning kommer att hållas den 21 maj i New York.

Läs gärna mer om samarbetet på vår Exploring IE blogg.

Succé för DigiGirlz i Göteborg

0
0

DigiGirlz, Microsofts satsning på högstadietjejer, genomförs nu för första gången i Göteborg tillsammans med partnerföretaget Acando.

Arton tjejer från högstadieskolor runtom i Göteborg tillbringar tre dagar av påsklovet i Acandos lokaler där de bland annat får lära sig göra en podcast, bli experter på Windows 8 och lära sig Kodu, symbolprogrammeringsspråket från Microsoft som gör det lätt för alla att utveckla egna PC-spel.

"Vi vill gärna bidra till att fler tjejer väljer att utbilda sig inom teknik bland annat genom att visa hur mycket kreativa och roliga yrken det finns inom it" säger Åsa Wahlström, projektledare för DigiGirlz hos Acando.

DigiGirlz är ett globalt program som Microsoft initierat och som utförs tillsammans med partnerföretagen. Det syftar till att få tjejer i högstadiet att bli inspirerade och intresserade av teknikens möjligheter. Gymnasieskolor och högskolor har svårt att rekrytera tjejer till sina it-utbildningar och det här är ett av de sätt som Microsofts tillsammans med partnerföretagen jobbar för att göra något åt snedfördelningen.

"För oss på Acando är det väldigt givande att delta i DigiGirlz och ge unga tjejer en spännande och lättsam introduktion till teknikens värld. För mig och oss andra har det varit en energikick att få ha dessa engagerade, intresserade och sprudlande tjejer hos oss under påsklovet" säger Åsa Wahlström från Acando.

2 miljarder minuter per dag! Så mycket rings det på Skype.

Hög tid att uppgradera, om ett år upphör supporten för Windows XP

0
0

När Windows XP lanserades för snart tolv år sedan blev ett av Microsofts mest populära operativsystem. Med Windows XP fick både konsumenter och företagsanvändare nya möjligheter samtidigt som höghastighets Internet gjorde sitt intåg både på jobbet och i våra hem. Det var ett enastående operativsystem för sin tid som uppfyllde de flesta av de behov som vi hade lite mer än ett decennium sedan.

Under de tolv år som gått sedan har tekniken utvecklats med stormsteg samtidigt som vi nu har nu behov att uppfylla. Företag har bland annat ett större behov att skydda data och garantera säkerhet, efterlevnad och hanterbarhet. Samtidigt privatanvändare har nya vanor som gör att de idag ställer helt andra krav än tidigare.

Nu idag är det precis ett år kvar till den sista milstolpen för Windows XP. Den 8 April, 2014, kommer Microsoft nämligen inte längre ge support för Windows XP-användare. Det dagen blir därför ett mycket viktigt och kritiskt datum för företag och organisationer som fortfarande kör Windows XP.

Microsofts Chief Security Advisor i Sverige, Magnus Lindkvistskriver idag om vikten av att uppgradera Windows XP till ett modernt Windows innan supporten upphör om drygt ett år. I sitt blogginlägg beskriver Magnus farorna som kan finnas för organisationer som ännu inte börjat planera för en uppgradering. Magnus tipsar också om användbara resurser inför och under en uppgradering: Supporten för Windows XP upphör 8 april 2014. För att undvika en stor säkerhetsrisk bör ditt företag börja planera för uppgradering så snart som möjligt.

Även Michael Bohlin som är produktchef för Windows i Sverige påminner på vår Företagsblogg om att det är hög tid att planera för en uppgradering. Har ni datorer som fortfarande kör Windows XP är det hög tid att planera för uppgradering.

 

 


Premiär för Europeisk l��rarutbildning om IKT i skolan

0
0

Idag gästas Stockholms Universitet av 50 lärarutbildare från runtom i Europa som bjudits in på workshopen ”Teacher Education Initiative” (TEI). Bakom initiativet står förutom Stockholms Universitet även SITE (Society for Information Technology & Teacher Training) och Microsoft Sverige.

”Målet är att få lärarutbildningar i hela Europa att börja använda IKT som en naturlig del av sin utbildning av lärarstudenterna. Om lärarutbildarna använder modern teknik så är det mer troligt att även lärarstudenterna använder tekniken på ett bra sätt när de väl påbörjar sin lärarkarriär.” säger Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft Sverige.

Utgångspunkten för workshopen är användandet av nya teknologier i undervisningen, där det senaste kommer visas upp. Exempelvis kommer studenterna som vann ”Kinect Game Award” visa upp sitt ”MathMagic”, ett matematikspel för Kinect för de lägre åldrarna.

TEI är framtagen av lärarutbildare för just lärarutbildare och till dagens workshop på Stockholms Universitet kommer flera amerikanska lärarutbildare, inklusive David Slykhaus.

Ladda upp inför en av årets största filmpremiärer tillsammans med Internet Explorer 10

0
0

Microsoft har tillsammans med Lionsgate skapat The Hunger Games Explorer. Hemsidan är framtagen för att fungera som en hubb och samlingsplats för fans som vill ladda upp inför biopremiären av Hunger Games: Catching Fire. Filmen har Sverigepremiär 20 november.

The Hunger Games Explorer är framtagen i samarbete med Microsofts Internet Explorer-team. Hemsidan är uppbyggd efter den senaste HTML5-standarden och gör sig perfekt på en dator/platta med Windows 8 och Internet Explorer 10. Hemsidans design ger fansen chansen att interagera och diskutera franschisens filmer och böcker på en levande plattform.

Den första filmen, The Hunger Games, skapade rekordmånga diskussioner och inlägg på olika sociala plattformar. Nu vill Microsoft och Lionsgate underlätta för fans att diskutera och engagera sig inför den andra filmen genom att samla innehållet och diskussionerna på ett och samma ställe. På The Hunger Games Explorer kan du som användare skapa och skräddarsy ett flöde som passar just dina preferenser.  Välj vilka fan-bloggar och Twitter-användare som passar just dig och dra in dem i ditt flöde. Utöver det kommer The Hunger Games Explorer även erbjuda de allra senaste officiella nyheterna så som trailers, bakom scenerna-klipp och bilder.

Läs mer om den nya sajten och samarbetet på vår Exploring IE-blogg.

80 unga nordiska entreprenörer samlas i Kista för Innovate4Good

0
0

Under två dagar kommer över 80 unga vuxna från Sverige, Danmark, Finland och Norge, med intresse för socialt ansvarstagande, att träffas på Innovate4Good som anordnas för första gången i Norden den 16-17 april. Eventet är ett samarbete med Ung Företagsamhet, Europas största organisation för ungt företagande.

”Det blir verkligen spännande att genomföra Innovate4Good med Microsoft. Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. Därför hoppas vi att det ska bli riktigt givande för alla nordiska deltagare och en bra start för ett långsiktigt samarbete mellan Ung Företagsamhet och Microsoft” säger Anna Skiöldebrand Berg, tf VD på Ung Företagssamhet i Sverige.

Under det nordiska eventet kommer deltagarna att delta i övningar, få aktiv coachning från mentorer och arbeta tillsammans med olika uppgifter med målet att ge dem en starkare grund att utgå ifrån för att kunna förverkliga sina egna idéer kring en hållbar framtid. Tio idéer kommer tas vidare till Innovate4Goods globala community, där deltagarna bland annat kan söka stipendier och få fortsatt utbildning och finansiering för att förverkliga sin idé. Eventet avslutas med att lagen presenterar sina idéer inför juryn som består av bland andra Ulf Spendrup, Andreas Ericsson från TechSoup samt representanter från Microsoft och Ung Företagsamhet i Norge, Danmark och Finland.

Microsoft stödjer Ung Företagsamet i 20 europeiska länder genom donationer av produkter och pengar. Innovate4Good i Norden är ett samarbete mellan Ung Företagssamhet i Sverige (Sverige), Fonden for Entreprenørskab (Danmark), Nuori Yrittäjyys (Finland) och Ungt Entreprenørskap
(Norge).

Bild från det senaste Innovate4Good eventet i Bryssel.

Tieto och Microsoft stärker samarbetet inom Lifecare

0
0

Tieto och Microsoft stärker sitt samarbete i Sverige kring lösningar för vård och omsorg inom ramen för Lifecare. Samarbetet omfattar mobila tjänster, specifikationer av teknisk miljö, konsulttjänster samt produktsupport. Partnerskapet möjliggör ökade tekniska innovationer inom området och ger även kostnadsbesparingar och större flexibilitet inom ICT-tjänster. 

Läs mer om samarbetet i pressmeddelandet från Tieto: http://www.tieto.se/news/tieto-och-microsoft-i-samarbete-om-lifecare-inom-halso-och-omsorgssektorn

Nya infrastrukturtjänster för Windows Azure

0
0

Idag passerade vi ny milstolpe för Windows Azure och några viktiga pusselbitar föll på plats i och med att Windows Azure Virtual Machines och Windows Azure Virtual Network blev tillgängliga i full skala för produktionsmiljöer. Vad det innebär är att Microsoft nu är den enda molntjänstleverantör som erbjuder sina kunder en heltäckande molnhybridlösning som integrerar befintliga IT-infrastrukturen med alla fördelar med det publika molnet. Kunder kommer nu kunna använda Windows Azure infrastrukturtjänster för att bevara sina befintliga investeringar, samtidigt som de kan dra nytta av högre hastighet, skalbarhet och ekonomifördelarna med det publika molnet.

Samtidigt presenterades också ett nytt pris-åtagande att matcha Amazon Web Services priser för bastjänster som virtuella maskiner, lagring och bandbredd.

Läs mer om nyheterna i en bloggpost från Microsofts affärsområdeschef André Henrikssons på Cloud Facts och läsäven Bill Hilfs inlägg påThe Official Microsoft Blog om du vill läsa nyheten i sin helhet samt på Azure-bloggen.

95 procent anser att datorerna inte används fullt ut i skolan

0
0

Det råder ingen tvivel om att datorer och IT-verktyg har en naturlig plats i skolan idag. Men de används långt ifrån så effektivt som det finns möjlighet till. Endast fem procent av skolpersonalen tycker att IT-verktygen används fullt ut i undervisningen idag. Det visar en undersökning som Microsoft har gjort tillsammans med HP bland ett urval av IT-ansvariga, skolledning och pedagoger i landets skolor.

-        Där vi ser att IT-satsningarna har lyckats bäst, finns det ofta ett politiskt beslut och ett antal eldsjälar ute på skolorna som är pigga på att testa nya funktioner och möjligheter. Vi ser också att kunskapsutbytet mellan pedagogerna är a och o för ett lyckat IT-användande, säger Joke Palmkvist som är affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige.

98 procent av de tillfrågade tycker att IT-verktygen har en självklar plats i undervisningen idag. Men datorerna i skolan används framför allt till att skriva på och söka information på nätet.  Alla de kreativa möjligheter som finns används sällan fullt ut.

Undersökningen visar också att pedagogerna är de som främst planerar för hur IT-verktygen används i undervisningen (72%). Däremot är de sällan med i besluten runt vilken utrustning som ska köpas in.  Endast 34 procent av pedagogerna är delaktiga i det arbetet enligt undersökningen. Istället fattas besluten främst av skolledningen där 76% är delaktiga och av de IT-ansvariga (49%).

-         Allra bäst blir det förstås när flera olika grupper inom skolan samverkar runt vilka IT-verktyg som ska köpas in. IT-chefen bidrar med sitt kunnande inom IT-miljön, ledningen med sitt ekonomiska ansvar och pedagogerna och eleverna ger input om användarvänligheten, säger Olle Lundberg, produktchef för bärbara företagsdatorer på HP.

Kompetensutveckling i hur IT-verktygen används är också viktig. 68 procent uppger att de får kompetensutveckling i detta en eller flera gånger varje termin.

-         Av erfarenhet har vi sett att de skolor som satsar på utbildning av personalen kring hur IT i skolan skall användas och inte bara köper in datorer och mjukvara, är de skolor som lyckas bäst med sin IT-satsning. Men det är också viktigt att kunskapsutvecklingen sker löpande hela tiden och inte bara vid enstaka tillfällen, säger Olle Lundberg.

Undersökningen visar också att nästan alla skolor saknar mätbara mål för hur IT-verktygen ska påverka elevernas studieresultat. Endast 16 procent av de tillfrågade hade definierade och mätbara mål för detta.

Möt Microsoft och HP under SETT-dagarna den 17-18 april på Kistamässan.

Undersökningen i korthet:

  • 98 % anser att digitala verktyg har en naturlig plats i undervisningen
  • 83 % planerar att köpa nya datorer och 80 % att göra det inom ett år
  • 76 % inom skolledning, 49 % av de IT-ansvariga och 34 % av pedagogerna har inflytande över inköpen av IT-verktygen i skolan
  • Det är främst pedagogerna (72 %) som planerar för hur IT-verktygen används i undervisningen
  • 95 % anser att IT-verktygen inte används fullt ut pedagogiskt
  • 84 % saknar mätbara mål för hur IT-verktygen ska påverka elevernas studieresultat
  • 68 % får kompetensutveckling inom IT en eller flera gånger/termin

Undersökningen gjordes i samband med en roadshow om det Digitala Klassrummet som arrangerades på en rad orter runtom i Sverige under våren 2013. Bakom roadshowen stod HP och Microsoft som informerade om sina lösningar på området och inbjöd till diskussion om hur situationen ser ut i skolan idag. Undersökningen baseras på svar från drygt 200 personer inom skolledning, IT-ansvariga och pedagoger.

Världsförbättrande idéer resultatet av Microsofts Innovate4Good

0
0

Det vinnande laget i Nordens första Innovate4Good presenterade ”Bop Box” - ett enkelt kylsystem som drivs av solenergi. Syftet är att hjälpa de små lokala matproducenterna ute på utvecklingsländernas landsbygd att få bättre betalt för sina produkter och mindre svinn.

”Vinnarna valdes för att deras idé löste ett riktigt, konkret, problem.  Att ge människor i utsatta delar av världen bättre tillgång till mat är något som alla engageras av, och laget visade på ett görbart och kostnadseffektivt sätt att lösa detta” säger jurymedlemmen Andreas Ericsson från TechSoup Sverige.

Bakom Innovate4Good står Microsoft och Ung Företagsamhet, som under två dagar samlat 80 unga innovatörer från hela Norden med intresse för socialt ansvarstagande i Scandic Victoria Towers i Kista för ett fullspäckat schema av övningar, coachning och kreativt arbete.

Utav 160 idéer initialt togs tio vidare för att utvecklas i grupparbete och dessa presenterades för en jury bestående av internationella representanter för TechSoup, Ung Företagsamhet och Microsoft.

Renate Fossmark Pedersen, en 21-årig ekonomistudent från Norge, var med i det vinnande laget.

“Jag fick ut väldigt mycket av de här dagarna. Det var intressant att se att man kan komma så pass långt med en idé på så kort tid” säger Renate.

Jacqueline Russell som representerade Microsofts Europeiska kontor var imponerad av standarden på bidragen.

”Alla projekt var extremt kreativa, och hade en bra balans mellan teknik och affärsnytta. Det var också väldigt motiverande för oss i juryn att se den passion som studenterna hade för sina projekt” säger Jacqueline.

Andra idéer som fördes fram handlade om allt från medicinsk utrustning till utvecklingsländer till studentbostäder i containers. Det var också tydligt att många av deltagarna tog ungdomsarbetslösheten på allvar, och flera av projekten fokuserade på att lösa detta problem.

Juryn bestod av Ulf Spendrup, Vice VD Spendrups Bryggeri samt styrelsemedlem i Ung Företagsamhet, Andreas  Ericsson, Techsoup Sverige, Jacqueline Russell, Microsoft Europa, Richard Lind, Microsoft Sverige, Torild Mohn, Ung Företagsamhet Norge, Adam Tønsberg, Venture Cup Danmark, Virpi Utriainen, Ung Företagsamhet Finland.

Nedan det vinnande laget med medlemmar från Norge, Danmark och Finland.


Tre finalister i tävlingen för innovativa lärare

0
0

I veckan presenterade sju lärare sina bidrag och hur de använder teknik i undervisningen för att skapa ett bättre digitalt lärande. Tre av dem gick vidare till Sverigefinalen.

– Alla dessa innovativa lärare driver skolans arbete framåt. Målet är att se till att eleverna får den bästa utbildningen, säger Bo Jansson, Lärarnas Riksförbunds förste vice ordförande och ingående i juryn för Innovativa lärarprisets nationella och internationella tävling.

De tre finalisterna är:
Mikael Bondestam, Polhemsskolan i Gävle
Helena Kvarnsell, Björknässkolan i Nacka
Ylva Pettersson, Katedralskolan i Skara

– Det är roligt att se dessa exempel på hur lärare kan införliva ny teknik och nya redskap i sin undervisning, säger Bo Jansson.

På Skolans dag den 10 september utses vilken av finalisterna som får representera Sverige i världsfinalen under våren 2014. Tävlingen Innovativa lärare är ett samarbete mellan Lärarnas Riksförbund och Microsoft. Sju lärare från hela Sverige var med i delfinalen.

Syftet med tävlingen är att lyfta fram duktiga lärare och att öka kunskapen om hur informations- och kommunikationsteknik (IKT) kan stärka elevers lärande.

Microsoft rekryterar ny försäljningsdirektör

0
0

Den andra maj har Microsoft nöjet att välkomna Jonas Alstermark som ny försäljningsdirektör för små och medelstora företag samt partners (SMS&P (Small & Midmarket Solutions & Partners)) på Microsoft i Sverige. Jonas kommer närmast från en position som Director, Enterprise Group Indirect Sales Western Europe på HP, företaget där han tillbringat huvuddelen av sina snart 20 år i IT-branschen.

-     Jag har jobbat med Microsoft i många år och uppskattar både företaget och människorna mycket. Det skall bli fantastiskt kul att bli en del av Microsoftfamiljen, säger Jonas Alstermark.

-     Vi ser fram emot att ta del av Jonas helhjärtade kundfokus och affärsdriv som gjort att Jonas framgångsrikt byggt starka kund-och partnerrelationer. Jonas är en sann lagspelare som förstår att det är lagarbetet som gör skillnaden i att lyfta ett team till nya nivåer. Han är positiv och ser möjligheter bakom varje utmaning och har en tävlingsinstinkt  som gör att han inte gärna kommer på andra plats, säger Per Adolfsson, VD på Microsoft Sverige.  

SVT Play nu som app till Windows Phone 8

ABBA The Museum och Microsoft samarbetar: Gör ABBA The Museum till en interaktiv upplevelse

0
0

Den 7 maj slår Stockholms nya museum upp dörrarna – ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm, Sverige. ABBA The Museum har tillsammans med Microsoft utvecklat delar av innehållet i utställningen. Det nya museet väntas bli en av de stora turistattraktionerna i Stockholm och ytterligare göra Djurgården till en av Europas mest besökta platser. Här kommer besökarna ta del av och vara en del i ABBAs fantastiska framgångssaga.


ABBA The Museum har valt att samarbeta med Microsoft, som teknisk leverantör till utvalda delar av museet. För att möjliggöra en upplevelse av högsta kvalitet så har Microsoft ställt den senaste tekniken och sina vassaste utvecklare till museets förfogande.


– Vi vill att ABBA The Museum ska vara en interaktiv upplevelse för besökarna och därför har vi använt den senaste tekniken för att möjliggöra spännande attraktioner där besökarna deltar. Med Microsofts teknik har vi kunnat göra våra idéer till verklighet, säger Ebbe Strandell, CTO vid ABBA The Museum.


Med hjälp av Kinect kan besökaren pröva ABBAs spektakulära scenkläder. I Dressing Room utnyttjas Kinect för att visa hur den enskilde besökaren skulle sett ut om han/hon/hen tagit på sig några av gruppens fantastiska scenkläder.


På museet kan man göra en djupdykning i Polarstudion. För den tekniskt intresserade har ABBA The Museum och Microsoft utvecklat en applikation som beskriver studions mixerbord, gitarrer, ljudlösningar med mera på detaljnivå.


Surface återfinns på flera platser i museet. På Surface kan man ta del av stora delar av allt material som nu digitaliserats. Mycket av materialet finns samlat i appen Gunnar Ulvaeus Scrapbook, i appen har Gunnar Ulvaeus samlingar av bland annat bilder och pressklipp digitaliserats så att besökarna kan bläddra och ta del av hans privata samling. På sikt kommer även guiderna på ABBA The Museum att ha Surface som ett hjälpmedel för att erbjuda ytterligare information till intresserade besökare.


ABBA The Museum är delvis molnbaserat, bland annat finns abbathemuseum.com och de digitala applikationerna i molnet med hjälp av Windows Azure.


– Förväntningarna och kraven på det nya museet är höga. Vi är väldigt stolta över att få möjligheten att vara med och förverkliga och utveckla idéer om hur ABBA The Museum ska bli en verklig interaktiv upplevelse för besökarna. Tillsammans har vi utmanat vad som är tekniskt möjligt för att ge besökarna den bästa upplevelsen av ABBA och ABBA The Museum, säger Richard Lind, teknisk direktör vid Microsoft Sverige.

Laura och Julia vann spelprogrammeringstävlingen Kodu Cup 2013

0
0

Det vinnande bidraget i programmeringstävlingen Kodu Cup är Mattesköldpaddorna, ett spel av Laura Ptasnik och Julia Byström som går i klass 7 i Carlssons skola, som vinner 20 000 kronor till sin klassresa.

Vinsten gick till Mattesköldpaddorna på grund av en god spelidé, ett pedagogiskt upplägg och ett välgjort spel. ”Det här är ett kul spel med god spelbarhet, tilltalande design och med ett matematiskt inslag som fungerar bra i spelets sammanhang” säger Eva Pethrus på Microsoft.

Vinnarna säger att de fick respekt för hur avancerat det är att programmera, och hur viktigt det är med matematiska kunskaper. ”Det roligaste med att göra uppgiften var att  man fick uttrycka sin kreativitet och samtidigt träna på problemlösning” säger Laura Ptasnik.

”Alla kan programmera, inte bara killar. Det borde finnas fler tjejer som gör det!” säger Julia Byström.

Laura och Julias arbete med att skapa Mattesköldpaddorna i Kodu har letts av deras matematiklärare Cecilia Christiansen. Priset delades ut på Skolriksdagen idag av Maria Stockhaus, ordförande i SKLs utbildningsberedning och kommunalråd i Sollentuna. Bakom tävlingen står Sveriges Kommuner och Landsting, IT- och telekomföretagen, Samsung och Microsoft.

Koduär ett enkelt, visuellt symbolprogrammeringsspråk från Microsoft som gör det lätt för alla att utveckla egna PC-spel, även om man inte har någon tidigare erfarenhet av programmering eller design. Kodu är gratis att ladda ner, och kan användas av barn i alla åldrar.

Även lärare utan någon som helst erfarenhet av speldesign kan snabbt lära ut grunderna i programmering till sina elever. Det finns ett färdigt "klassrumskit" att ladda ner gratis här, för de lärare som vill hålla en lektion i Kodu.

"Att skapa sitt eget spel är utvecklande för såväl kreativiteten som för logiken, och kunskap om programmering är en värdefull kompetens inför framtiden" säger Eva Pethrus på Microsoft.

Foto Jonas Byström

Viewing all 861 articles
Browse latest View live